Cista na zubu

cista_na_zubuCiste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću. Mogu se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna, obraz…). U vilicama dva tipa cista se naječešće pojavljuju, to su radikularne ciste (zubne ciste na vrhu korena) i folikularne ciste.

Zubne ciste (na vrhu korena) nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena u vilicu iz inficirane zubne pulpe (gangrena), kao posledica karijesa. Ciste se mogu razviti i oko krunice neizniklog zuba to su folikularne ciste, najčešće se razvijaju oko neizniklog umnjaka i očnjaka. Uglavnom rastu bez simptoma i otkrivaju se na panoramskom snimku obe vilice. Kada se pojave u većini slučajeva je potrebno izvaditi zub zajedno sa cistom.

Da li može nastati veći broj cista u isto vreme?

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima, na svakom može nastati cista. Kod nekih ljudi veća je verovatnoća nastanka zbog loše higijene i netretiranih zuba sa velikim karijesom. U poslednje vreme, smatra se da postoji i genetska predispozicija za razvoj ovih lezija, koje se svakako mogu sprečiti blagovremenom terapijom. Postoje neki urođeni sindromi kod kojih je, pored drugih poremećaja, karakteristična pojava multipnih cista.

Koji su simptomi koji mogu ukazati na postojanje ciste?

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva počinju da rastu bez simptoma, dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospeju u stanje akutne infekcije. Sledeća stanja mogu ukazati na postojanje ciste:

 • promenjena boja zuba (znak da je došlo do odumiranja pulpe)
 • nelečene velike karijesne lezije na zubima
 • tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posledica rasta ciste)
 • fistula kod korena iz koje se cedi sadržaj
 • u akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba
 • neprijatan sekret iz nosa (znak da je perforirala sinus)
 • odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mlečni zub

Koji problemi mogu nastati kao posledica rasta ciste?

Kako rastu, ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susedne zdrave zube, prodreti u susedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije.

Mogu se akutno inficirati i izazvati veliki otok na licu sa bolovima.

Gde se mogu javiti ciste, osim na zubima?

Praktično u svim tkivima, ali jedna od češćih lokalizacija je na donjoj usni. Ova cista nema veze sa zubima, već nastaje zbog opstrukcije izvodnih kanala malih pljuvačnih žlezda koje se nalaze u sluzokoži usta. Do zapušavanja kanala dolazi zbog konstantnog grickanja donje usne (traume).

U našoj ordinacijji lečenje cista vršimo pomoću najmodernijeg laserskog sistema.

Sledeći tekst u ovoj temi:

Popravka zuba laserom

Odgovori na vaša pitanja:

Kesica na desnima iznad zuba

Javljam vam se po preporuci jedne vaše musterije (koja je veoma zadovoljna vašim radom) u nadi da mi možete pomoći. Imam izričito izražene očnjake i već godinama se nosim sa idejom da napokon izgledaju u skladu sa ostalim zubima tj. da budu u ravni s njima. Takođe pre godinu dana… [Pročitajte više]

Fobija od bušilice i strah od operacije

Pozdrav, javljam se iz Banjaluke zovem se Petar imam 23 godine. Prije godinu i po bolio me zub, dvojka gore desno odem kod zubara on ga otvori i kaže da je cista i zakažem operaciju i dođem na operaciju ali jednostavno imam fobiju od bušilica i strah od operacije i… [Pročitajte više]

Savet u vezi vađenja šestice

Poštovani Dr, pišem vam iz Los Angelesa. Htela bih da se posavetujem. Imam problem sa gornjim zubom broj 6 sa leve strane. Počeo je da puca tj. da mi komadići zuba ispadaju, a kad su uradili x ray digital pokazalo se da navodno treba root canal ali i ako se… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. Hvala vam na korisnim informacijama, interesuje me kolika je uspješnost liječenja ovih pojava, da naravno, spasim zub?

  • Ciste je gotovo uvek moguće ukloniti hirurškim putem, pitanje je samo kolika će ostati dužina zubnog korena, jer on mora da se skrati. Ukoliko ostane više od 50 % dužine i zub je čvrst on će imati dobru dugoročnu prognozu. Ako je dužina korena mala bolje je zub odmah izvaditi zajedno sa cistom.

   • Zdravo. Slučajno sam pronašla Vas i ovu temu. Ovako, već dugo imam problem sa zubima. Ali trenutno je cista nesto što me najviše muči. Pre oko godinu dana sam imala operaciju ciste ispod petice na donjoj vilici. I sve je prošlo u najboljem redu. Da bi sinoć počela da osećam tup bol na dodir. Pritisla sam tu nekoloko puta i napipala kuglicu ili kako god ispod korena zuba. Danas sam nazvala svog stomatologa, koji mi je rekao da uzimam antibiotik i da mu se javim za 48 sati. Da napomenem da imam mali otok. Stomatolog mi je rekao da bih morala što pre da se javim da se to pogleda. Ali problem je što ja živim i radim u inostranstvu i pre početka jula nikako ne mogu da dođem. Zanima me Vase cenjeno mišljenje i da li može doći do nekih komplikacija u mom slučaju ako to saceka do jula. I htela bih da Vas pitam, mogu li ja to kod Vas tada obaviti? Jer vidim da primenjujete lasersku metodu, meni je prvog puta rađeno nekim običnim spravama i bušilicama.

    • Ukoliko je zub bolan na dodir i postoji otok u predelu vrha korena moguće je da se tu ponovo pojavila infekcija. Potrebno je uraditi pregled i novi rtg snimak. Ukoliko se nećete javiti stomatologu tu gde živite sad možete početi da uzimate antibiotike nedelju dana. Od komplikacija može da se pojavi fistuka iz koje se cedi sadržaj, ređe otok jer je zub operisan. Kada dođete u Srbiju javite se svom stomatologu ili nama. Mi vršimo operacije laserom bez rotacionog instrumenta. Manje se skida zubnog tkiva, tj. koren ostaje duži, zub je stabilniji, bolja dezinfekcija.

 2. Branislav

  Pozdrav,zanima me koliko kosta operacija ciste na zubu ? Bio sam pre neki dan kod stomatologa i receno mi je da moram da operisem cistu na zubu ili da vadim zub… naravno nisam hteo da vadim zub posto je trojka a imam samo 23 godine… Pa me zanima koliko bi koliko bi kostala operacija ciste kod vas i da li je ona bolna ? Unapred hvala !

  • Ciste na zubima najčešće operišemo laserom, ne koristimo nož i rotacione instrumente (bušilice). Na taj način manje skraćujemo koren zuba, što je bitno za dužinu trajanja zuba u ustima i oporavak je lakši. Cena operacije laserom je 140 eura u dinarima.

Ostavite i vi komentar: