Cista na zubu

cista_na_zubuCiste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću. Mogu se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna, obraz…). U vilicama dva tipa cista se naječešće pojavljuju, to su radikularne ciste (zubne ciste na vrhu korena) i folikularne ciste.

Zubne ciste (na vrhu korena) nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena u vilicu iz inficirane zubne pulpe (gangrena), kao posledica karijesa. Ciste se mogu razviti i oko krunice neizniklog zuba to su folikularne ciste, najčešće se razvijaju oko neizniklog umnjaka i očnjaka. Uglavnom rastu bez simptoma i otkrivaju se na panoramskom snimku obe vilice. Kada se pojave u većini slučajeva je potrebno izvaditi zub zajedno sa cistom.

Da li može nastati veći broj cista u isto vreme?

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima, na svakom može nastati cista. Kod nekih ljudi veća je verovatnoća nastanka zbog loše higijene i netretiranih zuba sa velikim karijesom. U poslednje vreme, smatra se da postoji i genetska predispozicija za razvoj ovih lezija, koje se svakako mogu sprečiti blagovremenom terapijom. Postoje neki urođeni sindromi kod kojih je, pored drugih poremećaja, karakteristična pojava multipnih cista.

Koji su simptomi koji mogu ukazati na postojanje ciste?

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva počinju da rastu bez simptoma, dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospeju u stanje akutne infekcije. Sledeća stanja mogu ukazati na postojanje ciste:

 • promenjena boja zuba (znak da je došlo do odumiranja pulpe)
 • nelečene velike karijesne lezije na zubima
 • tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posledica rasta ciste)
 • fistula kod korena iz koje se cedi sadržaj
 • u akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba
 • neprijatan sekret iz nosa (znak da je perforirala sinus)
 • odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mlečni zub

Koji problemi mogu nastati kao posledica rasta ciste?

Kako rastu, ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susedne zdrave zube, prodreti u susedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije.

Mogu se akutno inficirati i izazvati veliki otok na licu sa bolovima.

Gde se mogu javiti ciste, osim na zubima?

Praktično u svim tkivima, ali jedna od češćih lokalizacija je na donjoj usni. Ova cista nema veze sa zubima, već nastaje zbog opstrukcije izvodnih kanala malih pljuvačnih žlezda koje se nalaze u sluzokoži usta. Do zapušavanja kanala dolazi zbog konstantnog grickanja donje usne (traume).

U našoj ordinacijji lečenje cista vršimo pomoću najmodernijeg laserskog sistema.

Sledeći tekst u ovoj temi:

Popravka zuba laserom

Odgovori na vaša pitanja:

Plombiran zub koji pulsira

Ovako, izvadjen mi je zivac u jedinci, stavljanji su lekovi i tako to, I posle nekog vremena zub mi je bio plombiran. Posle 2 nedelje meni taj zub pocinje da pulsira. Da li bi ste mi mogli pomoci? Poštovani, Potrebno je uraditi rtg snimak zuba da bi se proverilo punjenje… [Pročitajte više]

Fistula iznad jedinice bolna na dodir

Postovani, pre 18 meseci mi je odradjena operacija iznad gornje jedinice I uklonjen je  gnoj iz vilice. Taj zub je tretiran jos 1992. godine I koren mu je ispunjen. Nedavno se pojavila fistula iznad iste te jedinice, koja je brzo i nestala, pa je nakon konsultacije tri zubara I snimka… [Pročitajte više]

Pravi problemi su nastali nakon ignorisanja problema dve godine

Postovani, pre dve godine mi je ispala plomba i u pocetku nisam mario toliko, nisam nikako mogao da izdvojim vremena i odem kod zubara. U medjuvremenu mi je pukao taj isti zub i bilo je malo bolova i otoka ali ja opet nisam mario. Prosle su skoro dve godine i… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. Hvala vam na korisnim informacijama, interesuje me kolika je uspješnost liječenja ovih pojava, da naravno, spasim zub?

  • Ciste je gotovo uvek moguće ukloniti hirurškim putem, pitanje je samo kolika će ostati dužina zubnog korena, jer on mora da se skrati. Ukoliko ostane više od 50 % dužine i zub je čvrst on će imati dobru dugoročnu prognozu. Ako je dužina korena mala bolje je zub odmah izvaditi zajedno sa cistom.

   • Zdravo. Slučajno sam pronašla Vas i ovu temu. Ovako, već dugo imam problem sa zubima. Ali trenutno je cista nesto što me najviše muči. Pre oko godinu dana sam imala operaciju ciste ispod petice na donjoj vilici. I sve je prošlo u najboljem redu. Da bi sinoć počela da osećam tup bol na dodir. Pritisla sam tu nekoloko puta i napipala kuglicu ili kako god ispod korena zuba. Danas sam nazvala svog stomatologa, koji mi je rekao da uzimam antibiotik i da mu se javim za 48 sati. Da napomenem da imam mali otok. Stomatolog mi je rekao da bih morala što pre da se javim da se to pogleda. Ali problem je što ja živim i radim u inostranstvu i pre početka jula nikako ne mogu da dođem. Zanima me Vase cenjeno mišljenje i da li može doći do nekih komplikacija u mom slučaju ako to saceka do jula. I htela bih da Vas pitam, mogu li ja to kod Vas tada obaviti? Jer vidim da primenjujete lasersku metodu, meni je prvog puta rađeno nekim običnim spravama i bušilicama.

    • Ukoliko je zub bolan na dodir i postoji otok u predelu vrha korena moguće je da se tu ponovo pojavila infekcija. Potrebno je uraditi pregled i novi rtg snimak. Ukoliko se nećete javiti stomatologu tu gde živite sad možete početi da uzimate antibiotike nedelju dana. Od komplikacija može da se pojavi fistuka iz koje se cedi sadržaj, ređe otok jer je zub operisan. Kada dođete u Srbiju javite se svom stomatologu ili nama. Mi vršimo operacije laserom bez rotacionog instrumenta. Manje se skida zubnog tkiva, tj. koren ostaje duži, zub je stabilniji, bolja dezinfekcija.

 2. Branislav

  Pozdrav,zanima me koliko kosta operacija ciste na zubu ? Bio sam pre neki dan kod stomatologa i receno mi je da moram da operisem cistu na zubu ili da vadim zub… naravno nisam hteo da vadim zub posto je trojka a imam samo 23 godine… Pa me zanima koliko bi koliko bi kostala operacija ciste kod vas i da li je ona bolna ? Unapred hvala !

  • Ciste na zubima najčešće operišemo laserom, ne koristimo nož i rotacione instrumente (bušilice). Na taj način manje skraćujemo koren zuba, što je bitno za dužinu trajanja zuba u ustima i oporavak je lakši. Cena operacije laserom je 140 eura u dinarima.

 3. Poštovani Srđane imam jedno pitanje za vas , pre godinu dana sam operisao cistu u gornjoj vilici , mislim da je bio petica zub. Bila je te veličine da je ulazila u sinus ,operacija je dobro prošla , međutim skoro mi se pojavilo da mi otekne obraz, da je predeo rane tvrd , i kroz dan dva splasne … šta bi to moglo da bude ? Unapred zahvalan na odgovoru

  • Potrebno je ponovo uraditi kompletnu dijagnostiku, pregled, mali snimak, veliki panoramski. Moguće da se infekcija oko tog zuba ponovo javila, pogledati susedne zube. Da li ima fistule iz koje se cedi sadržaj…

 4. Славенка

  Поштовани,
  Оперисала сам цисту у доње јединице и двице прије седам година,хирушким путем,након годину дана имала сам мању интервенцију због тога што су ми неки кончићи испали.У међувремену су ми се појављивале фистулице које пукну,тако да сам стални кадуљом испирала,да бих прије двије године имала опет хирушку интервенцију.И опет ми се фистулице појављују,само што ми се ових дана месо испод једне двице упалило и тај зуб је почео да црни док су остала три колико толики уреду,па мене занима да ли је могућа још једна хирушкаинтервенција или је дошао моменат да вадим зубе,с напоменом имам 21 годину.
  Унапред хвала :)

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Ne mogu ovim putem da tvrdim da je došao momenat za vađenje zuba. Međutim, to što se fistule pojavljuju jeste znak infekcije koja se ponovo javlja i koja nije mogla biti rešena ponovljenom operacijom. Uglavnom, ako i druga operacija ne uspe, vrlo je verovatno da i treća neće dati rezultat jer se infekcija znatno proširila ili je došlo do frakture korena i tada se ide na vađenje zuba.

   Dr Lolin

 5. Andrea

  Postovani, juce sam napipala kuglicu ispod donje sestice, ali i ispod vilice, tacnije na vratu kod tog zuba. Taj zub sam radila pre par godina, ali mi je pre odredjenog vremena plomba ispala, a nisam posetila stomatologa jer sam u drugom stanju. Zanima me da li sam ja jedina koja ima kuglicu i pored korena zuba ali i ispod. Jako sam zabrinuta. Molim Vas za pomoc.

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Poštovana,
   Da li imate snimak tog zuba pre intervencije ili posle? Da li je taj zub nekad lečen, izvađen živac??? Potrebno nam je što više informacija o bolu, otoku i kuglicama… Pozdrav!

 6. Gordana

  Postovanje,napravljen mi je mostic na vilici dva zuba i dva nosaca..od cetvorke do sestice.pre pet godina.na sestici mog zuba gore se sad pojavila mala oteklina na dodir bolna.sta da radim .ako je cista u pitanju moracu i vaditi taj mostic.pa ponovo.sta da radim

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovanje,
   Najverovatnije se radi o cisti na zubu, ali je prvo potrebno uraditi snimak zuba da se utvrdi tačan uzrok. Kod nas u ordinaciji često takve slučajeve rešavamo hirurški (uklonimo cistu) bez potrebe za skidanjem mosta. Ukoliko je zub ranije adekvatno izlečen i kanali napunjeni, cistu uklanjamo bez skidanja mosta. Ako zub ranije nije lečen, most se mora skinuti.
   Pozdrav!

 7. Postovani,interesuje me laserska op.ciste na korenu zuba.Sta vi preporucujete,hirusku ili lasersku,koja je bolja i sta se desava sa cistom prilikom laserske op.,na koji nacin ona nestane(da li je laserom dovedete do stanja da je organizam moze resorbovati)?Da li op.vremenski traje isto u oba zahvata i da li je moguca pojava recidiva?Unapred Hvala.

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovani,
   Preporučujemo lasersko uklanjanje ciste na zubu jer je sama intervencija komfornija za pacijenta, laser dobro dezinfikuje operativno područje i brzina zarastanja rane nakon laserskog tretmana je brža. Što se tiče dužine intervencije – obe podjednako traju. Uglavnom se vrlo retko javljaju recidivi.
   Pozdrav!

 8. Meni se javio bol u predelu lateralnog sekutica i ocnjaka, bole zubi na pritisak a boli i kada pritisnem gingivu. Posle dva dana primetio sam da se pojavilo naduveno tkivo u predelu korena kod lateralnog cekutica. Ne boli mnogo a i ja sam na svoju pruku uzeo antibiotike. Inace nema nikakvog curenja tecnosti ili gnoja iz tog tkiva. Sada da li je to cista ili nesto drugo i koja je verovatnoca da ce zub biti izvadjen?

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovani,
   Potrebno je da uradite rtg snimak datog zuba da bi se utvrdilo o kakvoj promeni se radi. Ukoliko je tkivo naduveno i bolno, verovatno se radi o cisti. Nju je moguće otkloniti hirurški. U našoj ordinaciji se ta intervencija može uraditi klasičnom metodom ili uz upotrebu lasera. Možete nam poslati rtg snimak zuba, pa ćemo Vam preciznije reći da li je moguće ukloniti samo cistu ili je i zub indikovan za vađenje.
   Pozdrav!

 9. Biljana

  Poštovani,

  Pre desetak godina sam operisala ciste na obe jedinice i levoj dvojci. Vrhovi korenja su odsečeni i kanali su popunjeni. Pre skoro pet godina sam stavila navlake na te zube. Pre izvesnog vremena sam primetila malu fistulu iznad leve jedinice i danas sam otišla da je snimim. Na snimku je evidentan proces na pomenutom zubu (za sada ništa ne boli). Moje pitanje je da li ću morati da vadim koren i skidam navlaku ili se pomenuti problem može rešiti bez toga? Mogu Vam poslati snimak, samo mi recite kojim putem.

  Srdačan pozdrav.

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovana,
   Dešava se da posle određenog vremena dođe do ponovne infekcije na korenu zuba koji je operisan. Na takvom zubu moguće je uraditi operaciju, tj. ponoviti apikotomiju i odstraniti novonastali proces, kako bismo sačuvali zub. Najbolje bi bilo da nam pošaljete snimak tog zuba na info@drlolin.com
   Hvala na ukazanom poverenju! Prijatno!

 10. marina

  Veliki pozdrav.ja imam most na gornjoj vilici,pojavio mi se veliki ptok sa unutrasnje strane tacnije na nepcima.uradjen je snimak I receno mi je da je cista zahvatila kost I da mora da se odstrani deo kosti I da mi se presadi nova vestacka kost ili da se od moje krvi naravi neka tecnost I da se to ubrizga posle hirurske intervencije.\interesu je me jos neko misljenje jer sam prvi put ovo cula I nisam se susretala sa tim.Unapred hvala na odgovoru

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovana,
   Operaciju ciste radimo rutinski i bez postavke veštačke kosti. Naravno da postavka veštačke kosti ili faktora rasta koji su izdvojeni iz vaše krvi, tj. trombocita, svakako može da ubrza proces zarastanja. Ovako je sada teško govoriti bez snimka i kliničkog pregleda o tome šta se može,a šta mora uraditi.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 11. Josipa

  Otkrila sam cistu na donjoj vilici I mene zanima dali njezino operiranje boli I kad treba zvati zubara za njezino uklanjanje?

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovana,
   Operacija ciste zuba nije bolna jer stomatolog daje dovoljno anestezije da pacijent ništa ne oseti a samim tim će i njemu rad biti lakši ako je pacijent mirniji.Eventualna bol se oseti kad popusti anestezija nakon intervencije,ali za to se daju analgetici koje pacijent po potrebi uzima.Potrebno je ukloniti cistu što je moguće pre,jer ona ima tendenciju širenja i povećavanja a samim tim ugrožava kost i dovodi do resorpcije kosti.Znači-ne treba dugo čekati od momenta kad se cista uoči pa do njenog uklanjanja.POzdrav!

Ostavite i vi komentar: