Cista na zubu

Posledice karijesa i loše oralne higijene

cista_na_zubuCiste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću. Mogu se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna, obraz…). U vilicama dva tipa cista se naječešće pojavljuju, to su radikularne ciste (zubne ciste na vrhu korena) i folikularne ciste.

Zubne ciste (na vrhu korena) nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena u vilicu iz inficirane zubne pulpe (gangrena), kao posledica karijesa. Ciste se mogu razviti i oko krunice neizniklog zuba to su folikularne ciste, najčešće se razvijaju oko neizniklog umnjaka i očnjaka. Uglavnom rastu bez simptoma i otkrivaju se na panoramskom snimku obe vilice. Kada se pojave u većini slučajeva je potrebno izvaditi zub zajedno sa cistom.

Da li može nastati veći broj cista u isto vreme?

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima, na svakom može nastati cista. Kod nekih ljudi veća je verovatnoća nastanka zbog loše higijene i netretiranih zuba sa velikim karijesom. U poslednje vreme, smatra se da postoji i genetska predispozicija za razvoj ovih lezija, koje se svakako mogu sprečiti blagovremenom terapijom. Postoje neki urođeni sindromi kod kojih je, pored drugih poremećaja, karakteristična pojava multipnih cista.

Koji su simptomi koji mogu ukazati na postojanje ciste?

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva počinju da rastu bez simptoma, dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospeju u stanje akutne infekcije. Sledeća stanja mogu ukazati na postojanje ciste:

  • promenjena boja zuba (znak da je došlo do odumiranja pulpe)
  • nelečene velike karijesne lezije na zubima
  • tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posledica rasta ciste)
  • fistula kod korena iz koje se cedi sadržaj
  • u akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba
  • neprijatan sekret iz nosa (znak da je perforirala sinus)
  • odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mlečni zub

Koji problemi mogu nastati kao posledica rasta ciste?

Kako rastu, ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susedne zdrave zube, prodreti u susedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije.

Mogu se akutno inficirati i izazvati veliki otok na licu sa bolovima.

Gde se mogu javiti ciste, osim na zubima?

Praktično u svim tkivima, ali jedna od češćih lokalizacija je na donjoj usni. Ova cista nema veze sa zubima, već nastaje zbog opstrukcije izvodnih kanala malih pljuvačnih žlezda koje se nalaze u sluzokoži usta. Do zapušavanja kanala dolazi zbog konstantnog grickanja donje usne (traume).

U našoj ordinacijji lečenje cista vršimo pomoću najmodernijeg laserskog sistema.

Sledeći tekst u ovoj temi:

Popravka zuba laserom

Odgovori na vaša pitanja:

Bol posle popravke zuba

Poštovanje Popravljala sam šesticu prije 10 godiina, i prošle godine mi je dio šestice ispao i tu mi je stavljena… [Pročitajte više]

Bezbolna popravka zuba

Poštovani, Ja živim i radim u Beogradu ali nikakav problem mi ne bi bio da dođem i do Novog Sada…. [Pročitajte više]

Otok na šestici

Na levoj strani na donjoj šestici, tj. na zubnom mesu imam otok iz kog se cedi gnoj. Sestra mi je… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

  1. Hvala vam na korisnim informacijama, interesuje me kolika je uspješnost liječenja ovih pojava, da naravno, spasim zub?

    • Ciste je gotovo uvek moguće ukloniti hirurškim putem, pitanje je samo kolika će ostati dužina zubnog korena, jer on mora da se skrati. Ukoliko ostane više od 50 % dužine i zub je čvrst on će imati dobru dugoročnu prognozu. Ako je dužina korena mala bolje je zub odmah izvaditi zajedno sa cistom.

Ostavite i vi komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *