Bolest zuba

Najčešće bolesti su: karijes, pulpitis, gangrena i parodontitis.

Karijes

Karijes je bolest zuba u toku koje bakterije oštećuju tvrda zubna tkiva kao što su gleđ, dentin i cement. Ova tkiva se demineralizuju i raspadaju stvarajući šupljinu uzubu. Ukoliko se ova bolest zuba ne leči nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora. Počinje kao sitna tačka na površini zuba koja se može razviti u veliki kavitet. Nekad se može videti direktno okom a ponekad samo na rtg snimku, naročito ukoliko se nalazi između zuba.

Danas se zna da karijes prouzrokuju određene vrste bakterija koje stvaraju kisele materije(mlečnu kiselinu) u prisustvu fruktoze i glukoze. U zubnim tkivima se konstantno odvija proces demineralizacije i remineralizacije sa pljuvačkom. Kada kiselost pljuvačke padne ispod 5.5 (pomeri se prema kiselom) usled produkcije mlečne kiseline, proces demineralizacije postaje brži u odnosu na remineralizaciju.

Osoba koja ima karijes na zubu ne mora biti svesna toga. Prvi znak karijesa može biti bela zamućena mrlja na zubu koja nastaje zbog demineralizacije gleđi. Kako bolest zuba napreduje može preći u braon boju i na kraju se stvara šupljina u zubu tj. kavitet. Kada se on formira gubitak tvrdog zubnog tkiva je ireverzibilan. Kada karijes prođe kroz gleđ i dođe do dentina kroz čije kanaliće prolaze sitni nervni završetci, javlja se bol. Bol se pojačava na toplo, hladno i slatko.

Ukoliko karijes nije došao do zubnog živca nema kontinuiranih bolova već bol traje samo dok se konzumira odg. hrana i posle toga prestaje. U tom stadijumu popravka zuba obuhvata uklanjanje razmekšalog dentina i popunjavanje kaviteta sa odg. materijalima (plombiranje zuba).

Upala zubnog živca – pulpitis

Kada karijes demineralizuje sloj dentina koji obuhvata unutrašnjost zuba zubni živac postaje eksponiran prema nadražajima iz usne duplje. Bakterije iz usta prodiru u unutrašnjost zuba i svojim toksinima oštećuju zubni živac. To se manifestuje intenzivnim bolovima koji su kontinuirani, zrače prema celoj polovini lica, vrlo često pacijent ne može da odredi koji ga zub boli. Proces zapaljenja zubnog živca tkz. upala zuba je ireverzibilan i kada se pojavi jedino rešenje za taj zub je da se živac izvadi, a šupljina u zubu koja ostaje hermetički popuni materijalima kao što je Gutaperka. Tada bolovi nestaju, a tako napunjen zub može trajati do kraja života.

Ukoliko se ništa ne preduzme kada dođe do pulpitisa bakterijski toksini potpuno uništavaju zubni živac, koji predstavlja dobru podlogu za razmnožavanje bakterija i trenutno dolazi do prestanka bolova. Zbog toga pacijent može odložiti posetu stomatologu ali sada se povećava broj bakterija u unutrašnjosti zuba i one se kreću prema drugom, prirodnom otvoru koji se nalazi na vrhu korena zuba, infekcija prelazi u sledeću fazu – gangrenu zuba.

Gangrena zuba

Predstavlja odumiranje zubnog živca usled dejstva bakterijskih toksina. Usled njihovog dejstva dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manifestuje vrlo neprijatnim mirisom koji se pojavljuje kada se zub otvori.

Ova faza donosi olakšanje pacijentu i karakteriše se prestankom jakih bolova. Unutrašnjost zuba je potrebno obeskličiti sa odg. lekovima u nekoliko seansi i posle toga zub zatvoriti. Ukoliko se ne tretira bakterijska infekcija se dalje širi prema otvoru na vrhu korena.

Zapaljenje tkiva oko vrha korena ili parodontitis

Bakterijski toksini preko otvora na vrhu korena zuba deluju na okolno koštano tkivo, oštećuju ga i demineralizuju. Bakterije produkuju tečnosti i gasove koji se sada nalaze u zatvorenom prostoru oko vrha korena, u tom delu tkiva pritisak se povećava. Zub postaje izuzetno osetljiv na zagriz jer tada se minimalno potiskujep prema vrhu korena. Organizam se brani, stvara se gnojna sekrecija. Ukoliko ova sekrecija pronađe svoj put kroz otvor na vrhu korena ili se probije kroz kost prema usnoj šupljini (fistula iznadzuba) simptomi se smanjuju, ali je infekcija i dalje prisutna. Veći problem nastaje kada je onemogućeno oticanje gnoja i tada dolazi do otoka na licu koji se može širiti prema susednim prostorima. Prisustvo velikog otoka u nekim slučajevima može izazvati otežano disanje i gutanje.

Lečenje parodontitisa obuhvata drenažu, dekompresiju i kasnije kada se infekcija smiri upotrebu lasera u cilju obeskličavanja unutrašnjosti zuba i konačno hermetičko zatvaranje.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Zubobolja
Sledeća tema: Otok zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Bol posle popravke zuba

Poštovanje Popravljala sam šesticu prije 10 godiina, i prošle godine mi je dio šestice ispao i tu mi je stavljena… [Pročitajte više]

Bezbolna popravka zuba

Poštovani, Ja živim i radim u Beogradu ali nikakav problem mi ne bi bio da dođem i do Novog Sada…. [Pročitajte više]

Otok na šestici

Na levoj strani na donjoj šestici, tj. na zubnom mesu imam otok iz kog se cedi gnoj. Sestra mi je… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. ALEKSANDRA kaže:

  Poštovanje, ja imam upalu zuba na gornjoj desnoj strani, zubar mi je izvadio zub, u pitanju je sedmica, jer sam mislila da me taj zub boli i da ce proći. Ustvari kvarna je i šestica, zubar hoće i taj zub da mi izvadi, što ja naravno ne pristajem na to, da ostanem bez zuba zbog obične upale. Mene i dalje boli, stavljam hlade obloge i ne znam šta da radim, da li može to da se izleči bez vađenja? Pozdrav

  • Trebalo bih pogledati rtg snimak za definitivan odgovor. Svakako je velika šteta izvaditi šesticu i sedmicu. Možda bih trebalo da pronađete stomatologa koji je voljan da leči sedmicu. Ako sedmica nema velik proces na vrhu korena, vredi probati sa lečenjem.

   • Pozdrav imao sam plombiranu sedmicu bez vađenja živca, prije mesec dana mi je pukla plomba, otišao sam kod zubara i on je stavio lek menjajući nekoliko puta. U među vremenu kada bi jeo na toj strani osećao sam ukus leka međutim sada kada sam trebao da odem da stavi pravu plombu boli me na hladno i nekako kao da mi je celo vreme utrnut zub. Doktor je predložio da snimim zub, napomenuću da me je svaki put između menjanja leka boleo pomalo zub sada sam malo uznemiren hvala

    • Možete snimiti zub. AKo je utrnut zub verovatno reaguje zubni živac, treba obratiti pažnju na to. Ukoliko se stanje pogoršava, predlažem da se izvadi zubni živac.

Ostavite i vi komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *