Bolest zuba

Najčešće bolesti su: karijes, pulpitis, gangrena i parodontitis

Karijes

Karijes je bolest zuba u toku koje bakterije oštećuju tvrda zubna tkiva kao što su gleđ, dentin i cement. Ova tkiva se demineralizuju i raspadaju stvarajući šupljinu uzubu. Ukoliko se ova bolest zuba ne leči nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora. Počinje kao sitna tačka na površini zuba koja se može razviti u veliki kavitet. Nekad se može videti direktno okom a ponekad samo na rtg snimku, naročito ukoliko se nalazi između zuba.

Danas se zna da karijes prouzrokuju određene vrste bakterija koje stvaraju kisele materije(mlečnu kiselinu) u prisustvu fruktoze i glukoze. U zubnim tkivima se konstantno odvija proces demineralizacije i remineralizacije sa pljuvačkom. Kada kiselost pljuvačke padne ispod 5.5 (pomeri se prema kiselom) usled produkcije mlečne kiseline, proces demineralizacije postaje brži u odnosu na remineralizaciju.

Osoba koja ima karijes na zubu ne mora biti svesna toga. Prvi znak karijesa može biti bela zamućena mrlja na zubu koja nastaje zbog demineralizacije gleđi. Kako bolest zuba napreduje može preći u braon boju i na kraju se stvara šupljina u zubu tj. kavitet. Kada se on formira gubitak tvrdog zubnog tkiva je ireverzibilan. Kada karijes prođe kroz gleđ i dođe do dentina kroz čije kanaliće prolaze sitni nervni završetci, javlja se bol. Bol se pojačava na toplo, hladno i slatko.

Ukoliko karijes nije došao do zubnog živca nema kontinuiranih bolova već bol traje samo dok se konzumira odg. hrana i posle toga prestaje. U tom stadijumu popravka zuba obuhvata uklanjanje razmekšalog dentina i popunjavanje kaviteta sa odg. materijalima (plombiranje zuba).

Upala zubnog živca – pulpitis

Kada karijes demineralizuje sloj dentina koji obuhvata unutrašnjost zuba zubni živac postaje eksponiran prema nadražajima iz usne duplje. Bakterije iz usta prodiru u unutrašnjost zuba i svojim toksinima oštećuju zubni živac. To se manifestuje intenzivnim bolovima koji su kontinuirani, zrače prema celoj polovini lica, vrlo često pacijent ne može da odredi koji ga zub boli. Proces zapaljenja zubnog živca tkz. upala zuba je ireverzibilan i kada se pojavi jedino rešenje za taj zub je da se živac izvadi, a šupljina u zubu koja ostaje hermetički popuni materijalima kao što je Gutaperka. Tada bolovi nestaju, a tako napunjen zub može trajati do kraja života.

Ukoliko se ništa ne preduzme kada dođe do pulpitisa bakterijski toksini potpuno uništavaju zubni živac, koji predstavlja dobru podlogu za razmnožavanje bakterija i trenutno dolazi do prestanka bolova. Zbog toga pacijent može odložiti posetu stomatologu ali sada se povećava broj bakterija u unutrašnjosti zuba i one se kreću prema drugom, prirodnom otvoru koji se nalazi na vrhu korena zuba, infekcija prelazi u sledeću fazu – gangrenu zuba.

Gangrena zuba

Predstavlja odumiranje zubnog živca usled dejstva bakterijskih toksina. Usled njihovog dejstva dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manifestuje vrlo neprijatnim mirisom koji se pojavljuje kada se zub otvori.

Ova faza donosi olakšanje pacijentu i karakteriše se prestankom jakih bolova. Unutrašnjost zuba je potrebno obeskličiti sa odg. lekovima u nekoliko seansi i posle toga zub zatvoriti. Ukoliko se ne tretira bakterijska infekcija se dalje širi prema otvoru na vrhu korena.

Zapaljenje tkiva oko vrha korena ili parodontitis

Bakterijski toksini preko otvora na vrhu korena zuba deluju na okolno koštano tkivo, oštećuju ga i demineralizuju. Bakterije produkuju tečnosti i gasove koji se sada nalaze u zatvorenom prostoru oko vrha korena, u tom delu tkiva pritisak se povećava. Zub postaje izuzetno osetljiv na zagriz jer tada se minimalno potiskujep prema vrhu korena. Organizam se brani, stvara se gnojna sekrecija. Ukoliko ova sekrecija pronađe svoj put kroz otvor na vrhu korena ili se probije kroz kost prema usnoj šupljini (fistula iznadzuba) simptomi se smanjuju, ali je infekcija i dalje prisutna. Veći problem nastaje kada je onemogućeno oticanje gnoja i tada dolazi do otoka na licu koji se može širiti prema susednim prostorima. Prisustvo velikog otoka u nekim slučajevima može izazvati otežano disanje i gutanje.

Lečenje parodontitisa obuhvata drenažu, dekompresiju i kasnije kada se infekcija smiri upotrebu lasera u cilju obeskličavanja unutrašnjosti zuba i konačno hermetičko zatvaranje.

POGLEDAJTE SA KAKVIM LASERIMA RADIMO U ORDINACIJI

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Zubobolja
Sledeća tema: Otok zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Karijes na sedmici

Poštovani, Javljam vam se povodom problema sa obe donje sedmice i osmice, i u prilogu vam šaljem slike koje vam mogu dati uvid u nivo oštećenja. Interesuje me da li […]

Gnoj pored zuba

Dobar dan, imam vec duži period problem sa zubom dvojka, imam na zubu navlaku u nepcima pored zuba imam gnoj i često me zaboli. Šta mi preporučujete da radim? Živim […]

Zub osetljiv na hladno

Pre mesec dana mi je promenjena plomba na sestici gore levo,bila je bela plomba koja se rasklimala i stavljena je opet bela. Posle par dana javila se osetljivost zuba na […]

Pogledajte i ostala pitanja pacijenata...

Vaši komentari

 1. ALEKSANDRA

  Poštovanje, ja imam upalu zuba na gornjoj desnoj strani, zubar mi je izvadio zub, u pitanju je sedmica, jer sam mislila da me taj zub boli i da ce proći. Ustvari kvarna je i šestica, zubar hoće i taj zub da mi izvadi, što ja naravno ne pristajem na to, da ostanem bez zuba zbog obične upale. Mene i dalje boli, stavljam hlade obloge i ne znam šta da radim, da li može to da se izleči bez vađenja? Pozdrav

  • Srdjan Lolin

   Trebalo bih pogledati rtg snimak za definitivan odgovor. Svakako je velika šteta izvaditi šesticu i sedmicu. Možda bih trebalo da pronađete stomatologa koji je voljan da leči sedmicu. Ako sedmica nema velik proces na vrhu korena, vredi probati sa lečenjem.

   • Pozdrav imao sam plombiranu sedmicu bez vađenja živca, prije mesec dana mi je pukla plomba, otišao sam kod zubara i on je stavio lek menjajući nekoliko puta. U među vremenu kada bi jeo na toj strani osećao sam ukus leka međutim sada kada sam trebao da odem da stavi pravu plombu boli me na hladno i nekako kao da mi je celo vreme utrnut zub. Doktor je predložio da snimim zub, napomenuću da me je svaki put između menjanja leka boleo pomalo zub sada sam malo uznemiren hvala

    • Srdjan Lolin

     Možete snimiti zub. AKo je utrnut zub verovatno reaguje zubni živac, treba obratiti pažnju na to. Ukoliko se stanje pogoršava, predlažem da se izvadi zubni živac.

  • Srdjan Lolin

   Samo oralno uzimanje lekova neće izlečiti gangrenu. Zub treba otvoriti za početak da se napravi drenaža. Posle nastaviti terapiju kod stomatologa koja podrazumeva nekoliko poseta. Snimiti zub obavezno, ukoliko postoji infekcija na vrhu korena, indikovano je operisati zub.

 2. Goran

  Postovani, juce mi je stomatolog nakon snimanja zuba, konstatovao neko rijetko oboljenje korijena zuba(javlja se jedan u 1000 slucajeva). Koliko sam ga shvatio rijec je o autoimunom oboljenju gdje korijen zuba sam sebe “unistava”. Da je posljedica toga, nesto iz organizma, ali da do sada nijesu ustanovili uzrok. Zaboravio sam kako se oboljenje zove. Da li bi ste bili ljubazni da mi kazete nesto vise o tom oboljenju? Da li ce isto oboljenje da mi se javi i na ostale zube, da li je opasno i postoje li neke pretrage da se ustanovi zasto se to javila iz organizma.
  Unaprijed zahvalan.
  Goran

  • Srdjan Lolin

   Resorpcija korena se javlja kada postoji infekcija na vrhu korena, koja se rešava konzervativno ili hirurški. Isto tako javlja se na zubima koji su pretrpeli traumu, tj. jak udarac pri čemu se prekinuo živac i krvni sud na vrhu korena i posle toga počinje resorpcija korena, jer ga organizam vidi kao strano telo. Znači uzrok ove resorpcije je uvek lokalni faktor.

 3. Zanima me, meni je na gornjoj 7 bilo sa unutrasnje strane gnoj kao velicina klikera to je valjda zub uhvatila ga paradontoza.posle nekog vremena mi je pukao malo i ubek se oseca los miris zna da ide krv od mesa.Sinoc me je bolep o prvi put.Ja bih da ga izvadim.sninala sam ga ali se nije video skroz koren.Putujem naredne nedelje ne bih volela da me uhvati bol dok s na odmoru.Hvala unapred na odgovoru.Uplasena

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Oprostite što kasnimo sa odgovorom.

   Po vašim rečima, zub je verovatno za vađenje. Ukoliko postoji otok, možete uzimati antibiotike da spadne i posle toga treba pristupiti vađenju bez odlaganja jer stanje može biti samo gore, a otok još veći.

 4. Marija

  Bila sam kod zubara prije par dana,pomoću injekcije mi je plombirala zub..ali mene već par dana taj zub boli..zašto ako je završen?

  • Srdjan Lolin

   Ako zub boli konstantno bez prestanka, tako da morate da popijete lek, onda to nije dobar znak. Treba da se javite svom stomatologu. Ponekad je zub osetljiv na hladno, taj osećaj treba da prođe za par dana. Zub može biti osetljiv na dodir posle vađenja živca nekoliko dana i posle toga prolazi.

 5. David

  Treba mi savet, donja desna dvojka je ostra pozadi i mislim da tu imam rupu… Pre nego sto odem kod zubara sta da radim?

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Ne postoji neka posebna priprema pre odlaska kod stomatologa. Ako je nešto potrebno da uzimate od lekova, dobićete od svog stomatologa.

 6. Amina

  Došlo je do otoka gornje usne i desne strane lica do oka. Da li je u pitanju infekcija zuba i koje lekove da koristim da bi se otok umanjio? Unapred hvala.

  • Srdjan Lolin

   Treba pogledati snimak za definitivnu dijagnozu, najverovatnije je infekcija od zuba. Zub treba otvoriti da bi se uspostavila drenaža i uzimati antibiotike, koje može da prepiše samo lekar, ne mogu da se kupe u slobodnoj prodaji.

 7. miljana

  boleo me je zub otisla sam kod zubara i rekla mi je da mi nije nista,posle par dana osetila sam jeke bolove i mislela sam da me boli 5 gore sa desne strane pa sam otisla kod privatnika pogledao je i rekao da se javim svom zubaru,posle par dana ponovo me je zabolelo ali nije prestajalo otisla sam ponovo kod privatnika i otvorio mi je 4 i rekao da imam gangrenu,ostavljen mi je otvoren zato sto imam jake bolove kad mi stave lek..sta da radim s tim?

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   Ukoliko je bol prošao prilikom otvaranja zuba,to znači da se ipak radilo o bolu od zuba 4.Kada se radi o gangreni zuba to je prvi korak u lečenju-potrebno je ovoriti zub i uraditi drenažu.Zub ostaje par dana otvoren a nakon toga se pristupa lečenju.Ukoliko se bol javlja prilikom stavljanja leka-znači da je infekcija još uvek prisutna.Potrebno je uraditi rtg snimak tog zuba da se vidi o kakvom tipu infekcije zuba seradi i da li je takav vid terapije odgovarajući.Zub koji je pod gangrenom se leči u više seansi tako da će Vam stomatolog još par puta pokušati zatvaranje datog zuba sa različitim lekovima.Pozdrav!

 8. petar

  Pozdrav , prije skoro godinu dana sam pao na stepenice i polomio jedinicu i dvojku i sve danas sutra cu kod zubara i tako se oduzi , prije 3 dana sam otisao kod privatnika i on mi je pregledao i rekao da moram da vadim zivac iz ta dva zuba i posle ne znam sta jos , danas mi je bilo zakazano da se vade zivci , kada sam doso i kad je otvorio zub rekao je da je zivac mrtav i da je zahvacen gangrenom , e sad ne znam sta mi je radio posto sam se trudio da ne gledam :) znam da mi je nesta turpio zavlacio neke iglice i vadio ih , cini mi se 4 da su bile , i na kraju mi je stavio lijek i rekao ako me zaboli da maknem , takodje je rekao da svaka dva dana moram da dolazim da mi mijenja lijek i da to moze traju od mjesec pa i do 4 to lijecenje , sad me zanima sta je tu u pitanju i da li on to ispravno radi , hvala unaprijed

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovani,
   Posle udarca zuba dolazi često do traume zubnog živca ali i do ulaska bakterija kroz otvorene dentinske kanaliće i sve to uzrokuje postepeno odumiranje istog.Vaš stomatolog je ispravno postupio terapiji,zub se otvara,mehanički i hemijski se čisti kanal od bakterija i to lečenje je u više seansi.U našoj ordinaciji koristimo laser u takvim situacijama i skraćujemo broj poseta za lečenje jednog zuba.
   Pozdrav!

 9. saska

  na eden zap imam izrastok na meso dali treba da se otstani toa so operacija i kolku e rizicna taa operacija dali ima posledici se raboti za 5 na dolnata vilica od levo odnapred vi blagodaram za odgovorot.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Bilo bi najbolje da nam pošaljete snimak tog zuba kako bismo videli šta je u pitanju. Ako je to cista, tj. proces na vrhu korena, operacija može da se uradi laserom. Operacija nije rizična, dobijete dovoljno anestezije, tako da vas ne boli. Oporavak, posle intervencije urađene laserom, je mnogo brži i lakši.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 10. Ivan

  Pozdrav, imam 15 godina, nocas mi se javio slab bol u gornjoj levoj sestici, imam osecaj da me zub pecka, svrbi… Nemam temperaturu, mislim da je upala zivca…. Hoce li to proci samo od sebe ili moram kod cika zube kog se jako plasim? jel ima neki lek, nesto sto bi pomoglo? Hvala veliko

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Ovako je bilo šta teško reći bez pregleda, te je potrebno je da odete što pre kod stomatologa, da bi postavio dijagnozu i započeo adekvatnu terapiju.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 11. Jelena

  Radilo se o zameni plombe na donjoj sestici. Od tada me zub boli u nekoj tacki na zagrizaj neceg tvrdjeg, toplo i hladno. Bol je trenutna. Vec dva meseca je proslo od zamene plombe. Da li je zub za lecenje ili vadjenje zivca? Zubarka smatra da ce bol nekad proci.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Moguće je da je plomba na nekom mestu visoka. Bilo bi dobro da se prvo pokusa sa uklanjanjem viška plombe, bolnost bi trebala da prođe za nekih nedelju dana, ako je to upitanju. Međutim ako se bol pojačava, onda bi se vadio živac.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 12. jovan

  Izvadio sam zub i jedan pored toga popravio tj. 6 i 7 gornju i idalje imam bolove na mestu zuba koji je izvadjen. zalio sa se sam se stomatologu i on mi je stavio lek. Medjutim ja i dalje imam bolove.

 13. Dusanka KecmanDusanka Kecman

  Poštovani,
  Potrebno je da uradite rtg snimak regije oko zuba koji je izvadjen da bi se videlo stanje okolnih zuba.Kod Vas se verovatno radi o alveolitisu(poremećaju u zarastanju rane).Bol od alveolitisa može da traje i do 10 dana i morate biti pod stalnom kontrolom stomatologa.
  Vaš stomatolog je uradio adekvatnu terapiju i stavio lek u ranu,potrebne su dalje kontrole.
  Pozdrav!

Ostavi komentar: