Bolest zuba

Karijes

Karijes je bolest zuba u toku koje bakterije oštećuju tvrda zubna tkiva kao što su gleđ, dentin i cement. Ova tkiva se demineralizuju i raspadaju stvarajući šupljinu uzubu. Ukoliko se ova bolest zuba ne leči nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora. Počinje kao sitna tačka na površini zuba koja se može razviti u veliki kavitet. Nekad se može videti direktno okom a ponekad samo na rtg snimku, naročito ukoliko se nalazi između zuba.

Danas se zna da karijes prouzrokuju određene vrste bakterija koje stvaraju kisele materije(mlečnu kiselinu) u prisustvu fruktoze i glukoze. U zubnim tkivima se konstantno odvija proces demineralizacije i remineralizacije sa pljuvačkom. Kada kiselost pljuvačke padne ispod 5.5 (pomeri se prema kiselom) usled produkcije mlečne kiseline, proces demineralizacije postaje brži u odnosu na remineralizaciju.

Osoba koja ima karijes na zubu ne mora biti svesna toga. Prvi znak karijesa može biti bela zamućena mrlja na zubu koja nastaje zbog demineralizacije gleđi. Kako bolest zuba napreduje može preći u braon boju i na kraju se stvara šupljina u zubu tj. kavitet. Kada se on formira gubitak tvrdog zubnog tkiva je ireverzibilan. Kada karijes prođe kroz gleđ i dođe do dentina kroz čije kanaliće prolaze sitni nervni završetci, javlja se bol. Bol se pojačava na toplo, hladno i slatko.

Ukoliko karijes nije došao do zubnog živca nema kontinuiranih bolova već bol traje samo dok se konzumira odg. hrana i posle toga prestaje. U tom stadijumu popravka zuba obuhvata uklanjanje razmekšalog dentina i popunjavanje kaviteta sa odg. materijalima (plombiranje zuba).

Upala zubnog živca – pulpitis

Kada karijes demineralizuje sloj dentina koji obuhvata unutrašnjost zuba zubni živac postaje eksponiran prema nadražajima iz usne duplje. Bakterije iz usta prodiru u unutrašnjost zuba i svojim toksinima oštećuju zubni živac. To se manifestuje intenzivnim bolovima koji su kontinuirani, zrače prema celoj polovini lica, vrlo često pacijent ne može da odredi koji ga zub boli. Proces zapaljenja zubnog živca tkz. upala zuba je ireverzibilan i kada se pojavi jedino rešenje za taj zub je da se živac izvadi, a šupljina u zubu koja ostaje hermetički popuni materijalima kao što je Gutaperka. Tada bolovi nestaju, a tako napunjen zub može trajati do kraja života.

Ukoliko se ništa ne preduzme kada dođe do pulpitisa bakterijski toksini potpuno uništavaju zubni živac, koji predstavlja dobru podlogu za razmnožavanje bakterija i trenutno dolazi do prestanka bolova. Zbog toga pacijent može odložiti posetu stomatologu ali sada se povećava broj bakterija u unutrašnjosti zuba i one se kreću prema drugom, prirodnom otvoru koji se nalazi na vrhu korena zuba, infekcija prelazi u sledeću fazu – gangrenu zuba.

Gangrena zuba

Predstavlja odumiranje zubnog živca usled dejstva bakterijskih toksina. Usled njihovog dejstva dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manifestuje vrlo neprijatnim mirisom koji se pojavljuje kada se zub otvori.

Ova faza donosi olakšanje pacijentu i karakteriše se prestankom jakih bolova. Unutrašnjost zuba je potrebno obeskličiti sa odg. lekovima u nekoliko seansi i posle toga zub zatvoriti. Ukoliko se ne tretira bakterijska infekcija se dalje širi prema otvoru na vrhu korena.

Zapaljenje tkiva oko vrha korena ili parodontitis

Bakterijski toksini preko otvora na vrhu korena zuba deluju na okolno koštano tkivo, oštećuju ga i demineralizuju. Bakterije produkuju tečnosti i gasove koji se sada nalaze u zatvorenom prostoru oko vrha korena, u tom delu tkiva pritisak se povećava. Zub postaje izuzetno osetljiv na zagriz jer tada se minimalno potiskujep prema vrhu korena. Organizam se brani, stvara se gnojna sekrecija. Ukoliko ova sekrecija pronađe svoj put kroz otvor na vrhu korena ili se probije kroz kost prema usnoj šupljini (fistula iznadzuba) simptomi se smanjuju, ali je infekcija i dalje prisutna. Veći problem nastaje kada je onemogućeno oticanje gnoja i tada dolazi do otoka na licu koji se može širiti prema susednim prostorima. Prisustvo velikog otoka u nekim slučajevima može izazvati otežano disanje i gutanje.

Lečenje parodontitisa obuhvata drenažu, dekompresiju i kasnije kada se infekcija smiri upotrebu lasera u cilju obeskličavanja unutrašnjosti zuba i konačno hermetičko zatvaranje.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Zubobolja
Sledeća tema: Otok zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Kesica na desnima iznad zuba

Javljam vam se po preporuci jedne vaše musterije (koja je veoma zadovoljna vašim radom) u nadi da mi možete pomoći. Imam izričito izražene očnjake i već godinama se nosim sa idejom da napokon izgledaju u skladu sa ostalim zubima tj. da budu u ravni s njima. Takođe pre godinu dana… [Pročitajte više]

Fobija od bušilice i strah od operacije

Pozdrav, javljam se iz Banjaluke zovem se Petar imam 23 godine. Prije godinu i po bolio me zub, dvojka gore desno odem kod zubara on ga otvori i kaže da je cista i zakažem operaciju i dođem na operaciju ali jednostavno imam fobiju od bušilica i strah od operacije i… [Pročitajte više]

Savet u vezi vađenja šestice

Poštovani Dr, pišem vam iz Los Angelesa. Htela bih da se posavetujem. Imam problem sa gornjim zubom broj 6 sa leve strane. Počeo je da puca tj. da mi komadići zuba ispadaju, a kad su uradili x ray digital pokazalo se da navodno treba root canal ali i ako se… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. ALEKSANDRA

  Poštovanje, ja imam upalu zuba na gornjoj desnoj strani, zubar mi je izvadio zub, u pitanju je sedmica, jer sam mislila da me taj zub boli i da ce proći. Ustvari kvarna je i šestica, zubar hoće i taj zub da mi izvadi, što ja naravno ne pristajem na to, da ostanem bez zuba zbog obične upale. Mene i dalje boli, stavljam hlade obloge i ne znam šta da radim, da li može to da se izleči bez vađenja? Pozdrav

  • Trebalo bih pogledati rtg snimak za definitivan odgovor. Svakako je velika šteta izvaditi šesticu i sedmicu. Možda bih trebalo da pronađete stomatologa koji je voljan da leči sedmicu. Ako sedmica nema velik proces na vrhu korena, vredi probati sa lečenjem.

   • Pozdrav imao sam plombiranu sedmicu bez vađenja živca, prije mesec dana mi je pukla plomba, otišao sam kod zubara i on je stavio lek menjajući nekoliko puta. U među vremenu kada bi jeo na toj strani osećao sam ukus leka međutim sada kada sam trebao da odem da stavi pravu plombu boli me na hladno i nekako kao da mi je celo vreme utrnut zub. Doktor je predložio da snimim zub, napomenuću da me je svaki put između menjanja leka boleo pomalo zub sada sam malo uznemiren hvala

    • Možete snimiti zub. AKo je utrnut zub verovatno reaguje zubni živac, treba obratiti pažnju na to. Ukoliko se stanje pogoršava, predlažem da se izvadi zubni živac.

 2. bojana

  Imam gangrenu zuba na jedinici, šta trebam da pijem pa da me prodje to…

  • Samo oralno uzimanje lekova neće izlečiti gangrenu. Zub treba otvoriti za početak da se napravi drenaža. Posle nastaviti terapiju kod stomatologa koja podrazumeva nekoliko poseta. Snimiti zub obavezno, ukoliko postoji infekcija na vrhu korena, indikovano je operisati zub.

 3. Postovani, juce mi je stomatolog nakon snimanja zuba, konstatovao neko rijetko oboljenje korijena zuba(javlja se jedan u 1000 slucajeva). Koliko sam ga shvatio rijec je o autoimunom oboljenju gdje korijen zuba sam sebe “unistava”. Da je posljedica toga, nesto iz organizma, ali da do sada nijesu ustanovili uzrok. Zaboravio sam kako se oboljenje zove. Da li bi ste bili ljubazni da mi kazete nesto vise o tom oboljenju? Da li ce isto oboljenje da mi se javi i na ostale zube, da li je opasno i postoje li neke pretrage da se ustanovi zasto se to javila iz organizma.
  Unaprijed zahvalan.
  Goran

  • Resorpcija korena se javlja kada postoji infekcija na vrhu korena, koja se rešava konzervativno ili hirurški. Isto tako javlja se na zubima koji su pretrpeli traumu, tj. jak udarac pri čemu se prekinuo živac i krvni sud na vrhu korena i posle toga počinje resorpcija korena, jer ga organizam vidi kao strano telo. Znači uzrok ove resorpcije je uvek lokalni faktor.

Ostavite i vi komentar: