Bolest zuba

Karijes

Karijes je bolest zuba u toku koje bakterije oštećuju tvrda zubna tkiva kao što su gleđ, dentin i cement. Ova tkiva se demineralizuju i raspadaju stvarajući šupljinu uzubu. Ukoliko se ova bolest zuba ne leči nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora. Počinje kao sitna tačka na površini zuba koja se može razviti u veliki kavitet. Nekad se može videti direktno okom a ponekad samo na rtg snimku, naročito ukoliko se nalazi između zuba.

Danas se zna da karijes prouzrokuju određene vrste bakterija koje stvaraju kisele materije(mlečnu kiselinu) u prisustvu fruktoze i glukoze. U zubnim tkivima se konstantno odvija proces demineralizacije i remineralizacije sa pljuvačkom. Kada kiselost pljuvačke padne ispod 5.5 (pomeri se prema kiselom) usled produkcije mlečne kiseline, proces demineralizacije postaje brži u odnosu na remineralizaciju.

Osoba koja ima karijes na zubu ne mora biti svesna toga. Prvi znak karijesa može biti bela zamućena mrlja na zubu koja nastaje zbog demineralizacije gleđi. Kako bolest zuba napreduje može preći u braon boju i na kraju se stvara šupljina u zubu tj. kavitet. Kada se on formira gubitak tvrdog zubnog tkiva je ireverzibilan. Kada karijes prođe kroz gleđ i dođe do dentina kroz čije kanaliće prolaze sitni nervni završetci, javlja se bol. Bol se pojačava na toplo, hladno i slatko.

Ukoliko karijes nije došao do zubnog živca nema kontinuiranih bolova već bol traje samo dok se konzumira odg. hrana i posle toga prestaje. U tom stadijumu popravka zuba obuhvata uklanjanje razmekšalog dentina i popunjavanje kaviteta sa odg. materijalima (plombiranje zuba).

Upala zubnog živca – pulpitis

Kada karijes demineralizuje sloj dentina koji obuhvata unutrašnjost zuba zubni živac postaje eksponiran prema nadražajima iz usne duplje. Bakterije iz usta prodiru u unutrašnjost zuba i svojim toksinima oštećuju zubni živac. To se manifestuje intenzivnim bolovima koji su kontinuirani, zrače prema celoj polovini lica, vrlo često pacijent ne može da odredi koji ga zub boli. Proces zapaljenja zubnog živca tkz. upala zuba je ireverzibilan i kada se pojavi jedino rešenje za taj zub je da se živac izvadi, a šupljina u zubu koja ostaje hermetički popuni materijalima kao što je Gutaperka. Tada bolovi nestaju, a tako napunjen zub može trajati do kraja života.

Ukoliko se ništa ne preduzme kada dođe do pulpitisa bakterijski toksini potpuno uništavaju zubni živac, koji predstavlja dobru podlogu za razmnožavanje bakterija i trenutno dolazi do prestanka bolova. Zbog toga pacijent može odložiti posetu stomatologu ali sada se povećava broj bakterija u unutrašnjosti zuba i one se kreću prema drugom, prirodnom otvoru koji se nalazi na vrhu korena zuba, infekcija prelazi u sledeću fazu – gangrenu zuba.

Gangrena zuba

Predstavlja odumiranje zubnog živca usled dejstva bakterijskih toksina. Usled njihovog dejstva dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manifestuje vrlo neprijatnim mirisom koji se pojavljuje kada se zub otvori.

Ova faza donosi olakšanje pacijentu i karakteriše se prestankom jakih bolova. Unutrašnjost zuba je potrebno obeskličiti sa odg. lekovima u nekoliko seansi i posle toga zub zatvoriti. Ukoliko se ne tretira bakterijska infekcija se dalje širi prema otvoru na vrhu korena.

Zapaljenje tkiva oko vrha korena ili parodontitis

Bakterijski toksini preko otvora na vrhu korena zuba deluju na okolno koštano tkivo, oštećuju ga i demineralizuju. Bakterije produkuju tečnosti i gasove koji se sada nalaze u zatvorenom prostoru oko vrha korena, u tom delu tkiva pritisak se povećava. Zub postaje izuzetno osetljiv na zagriz jer tada se minimalno potiskujep prema vrhu korena. Organizam se brani, stvara se gnojna sekrecija. Ukoliko ova sekrecija pronađe svoj put kroz otvor na vrhu korena ili se probije kroz kost prema usnoj šupljini (fistula iznadzuba) simptomi se smanjuju, ali je infekcija i dalje prisutna. Veći problem nastaje kada je onemogućeno oticanje gnoja i tada dolazi do otoka na licu koji se može širiti prema susednim prostorima. Prisustvo velikog otoka u nekim slučajevima može izazvati otežano disanje i gutanje.

Lečenje parodontitisa obuhvata drenažu, dekompresiju i kasnije kada se infekcija smiri upotrebu lasera u cilju obeskličavanja unutrašnjosti zuba i konačno hermetičko zatvaranje.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Zubobolja
Sledeća tema: Otok zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Plombiran zub koji pulsira

Ovako, izvadjen mi je zivac u jedinci, stavljanji su lekovi i tako to, I posle nekog vremena zub mi je bio plombiran. Posle 2 nedelje meni taj zub pocinje da pulsira. Da li bi ste mi mogli pomoci? Poštovani, Potrebno je uraditi rtg snimak zuba da bi se proverilo punjenje… [Pročitajte više]

Fistula iznad jedinice bolna na dodir

Postovani, pre 18 meseci mi je odradjena operacija iznad gornje jedinice I uklonjen je  gnoj iz vilice. Taj zub je tretiran jos 1992. godine I koren mu je ispunjen. Nedavno se pojavila fistula iznad iste te jedinice, koja je brzo i nestala, pa je nakon konsultacije tri zubara I snimka… [Pročitajte više]

Pravi problemi su nastali nakon ignorisanja problema dve godine

Postovani, pre dve godine mi je ispala plomba i u pocetku nisam mario toliko, nisam nikako mogao da izdvojim vremena i odem kod zubara. U medjuvremenu mi je pukao taj isti zub i bilo je malo bolova i otoka ali ja opet nisam mario. Prosle su skoro dve godine i… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. ALEKSANDRA

  Poštovanje, ja imam upalu zuba na gornjoj desnoj strani, zubar mi je izvadio zub, u pitanju je sedmica, jer sam mislila da me taj zub boli i da ce proći. Ustvari kvarna je i šestica, zubar hoće i taj zub da mi izvadi, što ja naravno ne pristajem na to, da ostanem bez zuba zbog obične upale. Mene i dalje boli, stavljam hlade obloge i ne znam šta da radim, da li može to da se izleči bez vađenja? Pozdrav

  • Trebalo bih pogledati rtg snimak za definitivan odgovor. Svakako je velika šteta izvaditi šesticu i sedmicu. Možda bih trebalo da pronađete stomatologa koji je voljan da leči sedmicu. Ako sedmica nema velik proces na vrhu korena, vredi probati sa lečenjem.

   • Pozdrav imao sam plombiranu sedmicu bez vađenja živca, prije mesec dana mi je pukla plomba, otišao sam kod zubara i on je stavio lek menjajući nekoliko puta. U među vremenu kada bi jeo na toj strani osećao sam ukus leka međutim sada kada sam trebao da odem da stavi pravu plombu boli me na hladno i nekako kao da mi je celo vreme utrnut zub. Doktor je predložio da snimim zub, napomenuću da me je svaki put između menjanja leka boleo pomalo zub sada sam malo uznemiren hvala

    • Možete snimiti zub. AKo je utrnut zub verovatno reaguje zubni živac, treba obratiti pažnju na to. Ukoliko se stanje pogoršava, predlažem da se izvadi zubni živac.

 2. bojana

  Imam gangrenu zuba na jedinici, šta trebam da pijem pa da me prodje to…

  • Samo oralno uzimanje lekova neće izlečiti gangrenu. Zub treba otvoriti za početak da se napravi drenaža. Posle nastaviti terapiju kod stomatologa koja podrazumeva nekoliko poseta. Snimiti zub obavezno, ukoliko postoji infekcija na vrhu korena, indikovano je operisati zub.

 3. Postovani, juce mi je stomatolog nakon snimanja zuba, konstatovao neko rijetko oboljenje korijena zuba(javlja se jedan u 1000 slucajeva). Koliko sam ga shvatio rijec je o autoimunom oboljenju gdje korijen zuba sam sebe “unistava”. Da je posljedica toga, nesto iz organizma, ali da do sada nijesu ustanovili uzrok. Zaboravio sam kako se oboljenje zove. Da li bi ste bili ljubazni da mi kazete nesto vise o tom oboljenju? Da li ce isto oboljenje da mi se javi i na ostale zube, da li je opasno i postoje li neke pretrage da se ustanovi zasto se to javila iz organizma.
  Unaprijed zahvalan.
  Goran

  • Resorpcija korena se javlja kada postoji infekcija na vrhu korena, koja se rešava konzervativno ili hirurški. Isto tako javlja se na zubima koji su pretrpeli traumu, tj. jak udarac pri čemu se prekinuo živac i krvni sud na vrhu korena i posle toga počinje resorpcija korena, jer ga organizam vidi kao strano telo. Znači uzrok ove resorpcije je uvek lokalni faktor.

 4. Zanima me, meni je na gornjoj 7 bilo sa unutrasnje strane gnoj kao velicina klikera to je valjda zub uhvatila ga paradontoza.posle nekog vremena mi je pukao malo i ubek se oseca los miris zna da ide krv od mesa.Sinoc me je bolep o prvi put.Ja bih da ga izvadim.sninala sam ga ali se nije video skroz koren.Putujem naredne nedelje ne bih volela da me uhvati bol dok s na odmoru.Hvala unapred na odgovoru.Uplasena

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Oprostite što kasnimo sa odgovorom.

   Po vašim rečima, zub je verovatno za vađenje. Ukoliko postoji otok, možete uzimati antibiotike da spadne i posle toga treba pristupiti vađenju bez odlaganja jer stanje može biti samo gore, a otok još veći.

 5. Marija

  Bila sam kod zubara prije par dana,pomoću injekcije mi je plombirala zub..ali mene već par dana taj zub boli..zašto ako je završen?

  • Ako zub boli konstantno bez prestanka, tako da morate da popijete lek, onda to nije dobar znak. Treba da se javite svom stomatologu. Ponekad je zub osetljiv na hladno, taj osećaj treba da prođe za par dana. Zub može biti osetljiv na dodir posle vađenja živca nekoliko dana i posle toga prolazi.

 6. Treba mi savet, donja desna dvojka je ostra pozadi i mislim da tu imam rupu… Pre nego sto odem kod zubara sta da radim?

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Ne postoji neka posebna priprema pre odlaska kod stomatologa. Ako je nešto potrebno da uzimate od lekova, dobićete od svog stomatologa.

 7. Došlo je do otoka gornje usne i desne strane lica do oka. Da li je u pitanju infekcija zuba i koje lekove da koristim da bi se otok umanjio? Unapred hvala.

  • Treba pogledati snimak za definitivnu dijagnozu, najverovatnije je infekcija od zuba. Zub treba otvoriti da bi se uspostavila drenaža i uzimati antibiotike, koje može da prepiše samo lekar, ne mogu da se kupe u slobodnoj prodaji.

 8. miljana

  boleo me je zub otisla sam kod zubara i rekla mi je da mi nije nista,posle par dana osetila sam jeke bolove i mislela sam da me boli 5 gore sa desne strane pa sam otisla kod privatnika pogledao je i rekao da se javim svom zubaru,posle par dana ponovo me je zabolelo ali nije prestajalo otisla sam ponovo kod privatnika i otvorio mi je 4 i rekao da imam gangrenu,ostavljen mi je otvoren zato sto imam jake bolove kad mi stave lek..sta da radim s tim?

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovana,
   Ukoliko je bol prošao prilikom otvaranja zuba,to znači da se ipak radilo o bolu od zuba 4.Kada se radi o gangreni zuba to je prvi korak u lečenju-potrebno je ovoriti zub i uraditi drenažu.Zub ostaje par dana otvoren a nakon toga se pristupa lečenju.Ukoliko se bol javlja prilikom stavljanja leka-znači da je infekcija još uvek prisutna.Potrebno je uraditi rtg snimak tog zuba da se vidi o kakvom tipu infekcije zuba seradi i da li je takav vid terapije odgovarajući.Zub koji je pod gangrenom se leči u više seansi tako da će Vam stomatolog još par puta pokušati zatvaranje datog zuba sa različitim lekovima.Pozdrav!

Ostavite i vi komentar: