Lečenje ciste na zubu

lecenje_cista_zubaInformacije koje pruža pacijent u vezi sa ranijim otocima, bolovima i drugim simptomima su veoma značajne. Kliničkim pregledom se mogu uočiti karijesni zubi, ponekad otok kod vrha korena i fistula.

Suverena dijagnostička metoda za zubne ciste je RTG snimanje zuba, pomoću koje možemo da postavimo dijagnozu, odredimo veličinu i lokalizaciju ciste, i odredimo adekvatnu terapiju. Kod svih zuba promenjene boje i velikih karijesnih lezija obavezno je napraviti RTG snimak.

Zašto je bitno postaviti preciznu dijagnozu u vezi sa cistama na zubima?

Cista je patološka lezija koja, kada se formira, nastavlja potpuno nezavisan rast i razaranje okolne kosti, bez obzira na stanje zuba zbog kojeg je i nastala. Što znači da, ako se zub uzročnik izvadi ili izleči, a cista ostane u vilici, ona će i dalje nastaviti da raste svojim tokom.

Zato je potrebno izdiferencirati cistu od ostalih promena na zubnom korenu, koje se za razliku od ciste mogu izlečiti tretiranjem uzročnika tj. inficirane pulpe.

Kako se leče ciste na zubima?

Lečenje ciste na zubima je isključivo hirurško. U našoj ordinaciji intervenciju uklanjanja ciste vršimo sa laserom, bez hirurškog noža i uglavnom bez rotacionih instrumenata (“bušilice”).  Potrebno je ukloniti cističnu leziju u potpunosti iz kosti. To je jedini pouzdan način. U istom aktu, tretira se i zub uzročnik, skraćuje vrh korena, a kanal korena hermetički zatvara. Ukoliko je cistična lezija zahvatila veći deo korena, zub uzročnik je potrebno izvaditi, a cistu obavezno hirurški ukloniti.

Zub na čijem korenu se cista nalazi, tj. proces na korenu zuba, je potrebno otvoriti i tako ostaviti do operacije.
Operacija na korenu zuba se izvodi laserom u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent ne oseća nikakve bolove gotovo bezbolna operacija zuba. S obzirom da rez i skraćivanje korena radimo sa laserom osećaj je mnogo komforniji nego pri upotrebi rotacionih instrumenata.  Konci se skidaju kroz nedelju dana. Ovako tretiran zub može da ostane u vilici još dugo ili da bude uključen u protetsku rehabilitaciju (kao jedan od nosača mosta). Oporavak posle operacija zuba laserom je brz i bez bolova.

Intervencija je bezbolna jer koristimo najsavremeniji aparat za davanje lokalne anestezije:

banner

 

Pogledajte šta nas najčešće pitaju pacijenti u vezi ciste i njenog lečenja. Možda ćete pronaći odgovor i na vaše pitanje.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Otok zuba
Sledeća tema: Lečenje otoka zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Plombiran zub koji pulsira

Ovako, izvadjen mi je zivac u jedinci, stavljanji su lekovi i tako to, I posle nekog vremena zub mi je bio plombiran. Posle 2 nedelje meni taj zub pocinje da pulsira. Da li bi ste mi mogli pomoci? Poštovani, Potrebno je uraditi rtg snimak zuba da bi se proverilo punjenje… [Pročitajte više]

Fistula iznad jedinice bolna na dodir

Postovani, pre 18 meseci mi je odradjena operacija iznad gornje jedinice I uklonjen je  gnoj iz vilice. Taj zub je tretiran jos 1992. godine I koren mu je ispunjen. Nedavno se pojavila fistula iznad iste te jedinice, koja je brzo i nestala, pa je nakon konsultacije tri zubara I snimka… [Pročitajte više]

Pravi problemi su nastali nakon ignorisanja problema dve godine

Postovani, pre dve godine mi je ispala plomba i u pocetku nisam mario toliko, nisam nikako mogao da izdvojim vremena i odem kod zubara. U medjuvremenu mi je pukao taj isti zub i bilo je malo bolova i otoka ali ja opet nisam mario. Prosle su skoro dve godine i… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. slavica srdanovic

  Poštovani, imam pitanje za Vas. Imam cistu iznad trojke, koja je pod navlakom. Taj zub je jedan od nosača mosta. Interesuje me šta se dešava u tom slučaju i kako se taj problem rešava? Trenutno mi je cela leva strana otečena. Po preporuci stomatologa pijem antibiotike (Palitrex), ali sam jako uplašena. Hvala

  • Poštovanje,
   Problem može da se reši. Za početak je potrebno uraditi dijagnostiku, tj rtg snimak. Na vrhu korena trojke verovatno se nalazi zapaljenski proces. Snimak će pokazati koje veličine. Dobro je što uzimate antibiotike, ako se otok ne smanjuje potrebno je otvoriti zub ili napraviti drenažu kako bih sadržaj izašao napolje. Posle smirivanja simptoma direktno pristupiti vrhu korena, skratiti ga i očisiti proces. Znači uraditi oralno hiruršku intervenciju, pisao sam o lečenju otoka zuba.
   Koren zuba se tada skrati ali trojka ima dugačak koren, stomatolog će proceniti da li je stabilnost mosta ugrožena.
   Pozdrav
   dr Lolin

 2. Poštovani,
  Na osnovu svega što sam našao na internetu rekao bih da imam cistu iznad petice na gornjoj vilici, međutim od te petice imam samo koren koji je ostao nakon što mi je polomljen ostali deo zuba. Naime, zubu je vađen živac, i stavljen lek nakon čega sam trebao da odem da mi se stavi plomba, međutim ja nisam otišao i nakon dužeg vremena zub se ceo izlomio i ostao je samo koren. Sada, nakon više godina osećam blagi otok i crvenu kesicu iznad tog korena, koja ispušta malo tečnosti. Moje pitanje je da li prostim vađenjem tog korena mogu da rešim problem ? I šta mi savetujete?
  Unapred zahvalan.

  • Za početak snimiti zub i postaviti definitivnu dijagnozu. Čim se pojavio otok i postoji sekrecija znači da postoji proces na vrhu korena. Ne mora biti cista. Na snimku će se videti koliki je to proces i da li je cista. Ukoliko je mali proces ili cista, svega nekoliko milimetara, to će biti rešeno sa vađenjem zuba. Ako je nešto veće, razmisliti o hirurškom vađenju zuba. U tom aktu se proces očisti.

 3. Marija

  Poštovani,

  u novembru 2012. godine operisala sam cistu na petici koja je pod navlakom. Cista je zahvatila i sinusnu šupljinu. Da li postoji mogućnost da se cista ponovo formira na istom zubu? Kao da ponovo osetim neki blagi otok na desnima na istom zubu… Ukoliko se radi o cisti, da li postoje neki antibiotici ili nešto što se može piti a da ne šteti dojenju, pošto imam malu bebu koju dojim a ne bih želela da prekinem ukoliko je reč o cisti?

  • Potrebno je da se posavetujete sa pedijatrom u vezi lekova. Ukoliko budete pili antibiotike mala količina prelazi u mleko. Što se ciste tiče, treba da se javite stomatologu da on uradi ponovo dijagnostiku i odredi terapiju.

   • Marija

    Poštovani,

    zahvaljujem se na brzom odgovoru.

    Srdačan pozdrav,
    Marija

 4. Dobro veče. Koja je cena hirurškog uklanjanja ciste laserom ? Već 2 puta sam operisao cistu, imam 21 godinu. I sad primećujem na gornjoj trojci neku kao tvrdu izbočinu, ali je baš gore pri vrhu. I kada pritisnem čak gore kod desne nozdrve osećam bol. Pošto imam loša iskustva sa operacijama ciste, hteo bih da se posavetujem oko laserskog uklanjanja ciste. Pozdrav.

 5. Poštovani

  Saznala sam da mi se pojavila cista iznad dvojke i da je zahvatila jedinicu. Ali meni u jedinici nema živca, izvadila sam ga prije četiri godine. Stomatolog mi je rekao da i u dvojki moram izvaditi živac, ali prije ‘ operacije moram da izvadim tri zuba a jedan da zatvorim. Pa interesuje me, šta se tacno dešava tokom operacije? Mislim, pošto mi je prvi put da se ovako nešto i desi.

  • Dobijete lokalnu anesteziju koja je dovoljno jaka da intervencija prođe bez bolova. Pacijenti govore da je osećaj kao kod popravke zuba, samo što je priprema malo duža i drugačija.

  • Hvala Vam puno :)

 6. Zorica Maric

  Poštovani,

  Moja ćerka ima 16 godina i klima joj se prva leva jedinica, zubarka je rekla da postoji velika šansa da ima cistu, uradila je snimak sad čekamo nalaz, interesuje me kako se to leči i kako učvrstiti zuba da se ne klima ? Hvala

  • Kada cista raste oko zuba kost se povlači i zub počinje da se klima. Pitanje je da li uopšte ima cistu. Ako se kost povukla više od pola korena to jeste problem. Posle operacije kost će se regenerisati do određene granice i zub treba povezati sa susednim zubima jedno vreme i pratiti situaciju.

 7. Poštovani pre mesec dana sam operisala cistu na jedinici, rekli su mi jos u toku operacije da mi je koren zuba pukao i da je loše i da mora vađenje ..zub me ne boli ali sam primetila mali otok, crven.
  Pitanje : Da li je moguće da se cista povrati ?

  • Verovatno je oralni hirurg u toku intervencije primetio da se desila tkz. uzdužna fraktura korena. Takav zub treba izvaditi jer nema alternative. Moguće je da se cista povrati ali za to treba duže vremena. Ukoliko postoji otok ima infekcije oko tog korena i ona se neće smiriti dok se takav zub ne izvadi.

 8. Dragan

  Poštovani molim vas za odgovor. Na OPT snimku vilice koji sam uradio pre dve godine se vidi cista iznad dvojke. Pod jezikom osetim malu izbočinu na prednjem nepcu. Danas mi se desilo da mi je iz desne nozdrve curilo nešto što liči na gnoj. Molim vas za neki savet i šta bi moglo biti u pitanju? Inače tu dvojku sam popravljao pre desetak godina, izvađen je živac i stavljena plomba. Koliko kod vas košta operacija uklanjanja ciste? Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovanje,
   Napravite novi digitalni snimak OPT i pošaljite na ovaj mejl. Ja ću vam detaljnije odgovoriti šta bih se radilo i koliko košta.

  • marijana

   Zdravo …Bi ve zamolila za odgovor na moeto prasanje…Od desna strana imam zab samo do 3 ka i taa mi e pravena dva pati operacija,pred tri godini ama imam problem taka sto imam bolka na pritisok . A isto taka kako da mi se sobira nekoja kako tecnost nekokas kako prozirna ili bela lepliva sulz bas toa se slucuva nad trojkata a moram nekako da go isfrlam sto stvarno mi smeta. Dali bi bilo pametno da ja izvadam trojkata toa e sovet od mojot maticen ,zasto mestoto si go osekam kako vospaleno okolu zabot. Bi vi bila mnogu blagodarna za sovet, Pozdrav

   • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

    Ako se na tom zubu koji je bio operisan ponovo pojavljuje fistula iz koje se cedi sadržaj i otok, znači da infekcija postoji. Pitanje je zašto nije mogla biti rešena prilikom dve prethodne operacije. Jedan od čestih uzroka je fraktura korena koja se teško uočava na snimku. Ako je to slučaj, zub je za vađenje.

    Dr Lolin

 9. Poštovani, ovo sto ću vas pitati nema veze sa cistom, nego sa zaostalim korijenom koji mi se pojavio na šestici sa lijeve strane. U petak bih trebala to da operišem, malo sam čitala o tome kako otprilike izgleda operacija i šta se radi, ali me interesuje više. Pa ako bi Vi mogli da me malo više uputite, bila bih Vam veoma zahvalna. S poštovanjem :)

  • Daje se anestezija kao za popravku zuba koja je dovoljna da intervencija prođe bezbolno. Napravi se rez u mekom tkivu i odvaja se od kosti. Oslobađa se kost oko zuba da bih se sa odg. instrumentima moglo prići zaostalom korenu, on se podiže na gore i posle toga meko tkivo se vraća na mesto i fiksira šavovima.

 10. andrijana nastevska

  Zdravo. ..i jas bi sakala za edno vase mislenje i bi ve zamolila da mi odgovorite …Pred 3 god.imam praveno operacija na 3 gore desno i toa dva pati,ama eve veke imam problemi me boli nad zabot osekam kako da mi e vospaleno ,imam poveke pati odeno na zabolekar i mi velat deka operacijata e dobro napravena ,a problemot so 3 nikako da pomine duri i desnata strana na liceto mi e stalno kako potecena,

  • Treba uraditi ponovo dijagnostiku pregled, rtg snimak. Utvrditi da li postoji bol na pritisak u predelu vrha korena, da li postoji fistula iz koje se cedi sadržaj i sl. To su znaci da postoji infekcija u predelu vrha korena i treba preduzeti odg. terapiju. Najverovatnije ponovo operisati i očistiti.

 11. dajana

  Htela bih da vas pitam nesto sto me muci..operisala sam cistu u cetvrtak tj pre 3 dana i u taj zub – jedinica dole, stavljena mi je kost.. danas je nedelja jos sam otecena tu kod donje usne i zateze me dok pricam i jedem i brinem se da nije mozda nesto dobro odradjeno il treba vremna jos da to prodje, mazem gengigel na desni gde imam konce i gde mi je to radjeno,stavljala sam led al se plasim da je mozda i to razlog za otok? molim vas pomozite mi..

  • Normalno je da se pojavi otok posle operacije koji traje nekoliko dana, to je individualno, naročito ako je ubačena veštačka kost. Otok će proći, hladni oblozi i ispiranje sa čajem od kamilice su dovoljni. Treba da prođe ponekad i dve nedelje da sve smiri i delimično zaraste.

 12. pred edna nedela sam operiran od cista na leva sestica povrzana na sinusot imav dren vo nosot mi go izvadija i sega seuste mi tece preku nosot dali e toa normalno

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Dren se iz sinusa izvlači na nos da bi sekret, koji se stvara posle operacije, mogao da otiče napolje i da ne bi došlo do infekcije. Posle određenog vremena, dren se izvlači. Kada rana zaraste, tečnost koja se uzima kroz usta ne sme da izlazi na nos, niti vazduh da prolazi između usta i nosa. Ako se to desi, morate se obratiti doktoru.

 13. Andjela

  Poštovani, imam jednu nedoumicu, nadam se da mi možete pomoći. Iznad jedinice imam fistulu koja je tu vec duže vreme. Ta jedinica je izvađena i tu imam navlaku ali fistula se formirala i pre vađenja i još uvek je tu, ne boli me ali smeta :) Zubarka me je savetovala da će se posle vađenja jedinice i stavljanja navlake fistula povući ali to se nije desilo pa me interesuje vaše mišljenje :)

  • Potrebno je napraviti RTG snimak. Ako postoji fistula iz koje se cedi sadržaj, sigurno u kosti postoji hroničan proces koji je uzrok. Zub je izvađen, ali proces, cista, ostao je u kosti i postoji infekcija. Znači, za početak ponovo dijagnostika i posle terapija.

 14. Milena

  Postovani, imam jedno pitanje, koje me muci. Polomljena mi je jedinica jos dok sam bila mala i uradjen je drigi zub, medjutim to nije lepo odradjeno, pa su mi nagnojili desni i bila sam kod doktora i kaze da mogu jos malo da sacekam sa zamenom krunice, nije strasno ali je slucajno otkrio na dvojci ciste, koje moram da operisem. Taj zub je zablombiran i mrtav je zivac. Ja sam se iskreno mnogo uplasila, jer bas imam problema sa zubima i strah me da li tu moze doci do sepse, jer sam slusala razne price. Hvala unapred…Veliki pozdrav

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovana Milena,
   Nema potrebe za strahom, ali je taj problem potrebno rešiti. Poslušajte savet svog stomatologa i rešite operativno ciste. Kod nas u ordinaciji operaciju ciste radimo laserom (140 eura), što je komfornije za pacijenta – kako sama intervencija, tako i postoperativni tok.

 15. Koliko košta operacija ciste na jedinici gornje vilice kod Vas.
  Ja sam iz Brčkog, i dali je obavezno naručivanje.

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Operacija ciste (apikotomija) laserom na jednom zubu, košta 140€. Obavezno je zakazivanje i potvrđivanje termina.
   Prijatno!

 16. Kristina

  Zdravo! Imala sam cistu iznad dvojke, koja je hiruskim putem izvadjena jos pre skoro godinu dana. Medjutim, postoji hronicni bol iznad korena samog zuba, u predelu nozdrva. Vise puta su, naknadno, radjeni RTG snimci, ali na njima se ne vidi postojanje ikakvog procesa, ciste, i sl. Pomozite mi, posetila sam vise lekara, i niko mi nista konkretno nije rekao. :(

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovana,
   Ukoliko postoji hronični bol u predelu vrha korena zuba nakon odrađene intervencije, moguće je da se radi o vrlo maloj količini zaostalih bakterija koje se ne vide na rtg snimku. U takvim situacijama je potrebno uraditi reoperaciju. U našoj ordinaciji se to radi laserom koji dodatno odstrani sve bakterije i dezinfikuje tu površinu, ukloni sve ono što nije moglo ručnim instrumentima. U toku operacije se može videti i da li je kojim slučajem uzrok bola fraktura korena zuba koja se ponekad teško uočava na rtg snimku.
   Pozdrav!

 17. Pozdrav!
  Na pocetku decembra mi se stvorio proces kod gornje jedince,otisao sam kod zubarke i ona mi je otvorila zub (ocistila zivac ili izvadila) znaci nista me nije bolelo redovno sam radio snimak zuba i sve je bilo uredu proces je nestao, pre 3 dana su mi stavili plombu na taj zub i sve je bilo u redu do danas! stvorila mi se kao neka kvrzica izmedju tog keca i dvojke tacno na sredini znaci nije skroz gore kod korena zuba kao pre,na zadnje snimku sto sam radio pre 3 dana sve je bilo cisto i zato su mi zatvorili zub.
  Posto je danas subota a do ponedeljka necu moci da odem kod zubarke zanima me sta bi to moglo da bude?

  Takodje na dodir kvrzica ne boli vec se oseca kao neki pritisak ili kao da nesto smeta ne znam kako da objasnim
  cak i mislim da se jos malo povecala tokom dana…

  Inace redovno idem kod zubar ovaj proces me je uzasno iznenadio posto mi zub nije bio kvaran niti sam ga udario negde
  i taman sam mislio da sam se resio tog problem i evo sada ovo :S malo se brinem

  Unapred hvala

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Ako ste imali fistulu, kroz koju se drenirao sadržaj, prilikom njenog zarastanja stvara se ožiljno tkivo. Аko nije u pitanju fistula i ako je na snimku ustanovljeno da nema procesa ni na jedinici ni na dvojci, onda je promena na sluzokoži neke druge prirode. Bilo bi najbolje da posetite specijalistu oralne medicine radi tačne postavke dijagnoze.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 18. Postovani,pre dve godine mi je ispala plomba i u pocetku nisam mario toliko, nisam nikako mogao da izdvojim vremena i odem kod zubara.U medjuvremenu mi je pukao taj isti zub i bilo je malo bolova i otoka ali ja opet nisam mario.Prosle su skoro dve godine i tek sad sam osetio da imam neku kuglicu ispod tog zuba a i neko zgrusavanje u predelu vrata. Ja mislim da je ta kuglica ispod zuba mozda cista a taj ugrusak mozda gnoj koji pada nanize i siri se ka plucima i srcu. Bio bih vam veoma zahvalan na vasem misljenju i savetu… Hvala vam unapred.

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   najvažnije je da se što pre obratite stomatologu. Ne treba odlagati posetu jer time štetite svom zdravlju. Savremena stomatologija bazira se na tome da se pacijentu sve objasni, uz njegovu saglasnost i odobrenje radimo zahvate. Sve je na bazi dogovora i poverenja. Danas postoji velik broj anestetika, intervencije se rade u obezboljenom polju rada. Bez snimka ja ne mogu da postavim dijagnozu. Napravite snimak svih zuba i što pre se javite stomatologu.
   Srdačan pozdrav!

 19. Đorđe

  Pozdrav.Juče mi je otkrivena cista na četvorci,očnjaku,donja vilica,leva strana.Zubar je rekao da je jako gadno,da moram odlučiti iili operacija,ili vađenje.Da li operacija može da se izvede u lokalnoj anesteziji u ovoj,običnoj,državnoj stomatološkoj ambulanti,ili ide neka jača? Kakav je proces uopšte,i da li je cista ustvari tumor? Jer izgleda da jeste ,nisam čuo baš da to može da se pojavi na zubu.Niko mi nije skrenuo pažnju da imam nešto i da snimam,jer mi je pukao očnjak taj donji već 5.godina ja to tako držim.Znam da ciste mogu da se šire,ali šta posle vađenja zuba se radi,da li ide vađenje ciste,jer mi je moj zubar rekao da vađenjem automatski nestaje i cista,ne odmah,ali gotova je stvar,a ovde vidim pišete,da ide posle i čišćenje itd…I još ako dodam da se nenormalno bojim,jer nema lasera niti ičega,da li se mogu zaraziti,ili ako mi se proširi to sve,kako se uopšte operacija radi,,malo znam o tome,ali nije mi dovoljno,pa ako možete da objasnite nekako najprirodnije meni.Da li je taj mali zub ,dal on ima velik koren,kakva su iskustva,da li će boleti jako,i da li operacijom ja čuvam zub? POšto hoću imati zub,a to košta,jedino da izvadim,ne znam ni sam.Ali koliko traje operacija i kakve su komplikacije,i da li se plombira posle zub,posle operacije???Što se tiče vađenja,ako izvadim,da li ću imati bolove,i da li će brufen pomoći,pošto su mi prošli bolovi na šestici bili nesnosni kad sam vadio itd.???
  Da li postoje lekovi,jer mi nije dr ništa ni dao,potpuno onako rekao,uputiće me tek kod orl.hirurga,ali ja se bojim i mislim da neću moći izdržati operaciju.Koliko ona traje,ta operacija,i da ne zaboravim,ja inače nemam crvenilo niti kruškast deo ispod zuba,ali je vrh zuba pokidan razrezan deo sa strane zuba,i to su rekli da je cista,ja još ne verujem,ali dr zna valjda.
  Hvala unapred

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Nemate razloga za brigu. Vaš oralni hirurg će se adekvatno brinuti o Vama. Morate se obavezno držati uputstva od doktora, odlaziti na redovne kontrole, zakazane termine. Izložiti Vaš problem o strahu. Nažalost, ne mogu da Vam opišem samu tehniku rada ntervencije i vreme trajanja. Nemam snimak tih zuba i ne poznajem Vašeg lekara i njegovu brzinu. Obično traje sat vremena intervencija. Ako je anestezija data na pravo mesto u odgovarajućoj količini, ne bi trebalo da bude bolno. Savremena stomatologija se bazira na tome da sve prođe bezbolno, dobro i lepo.
   Srdačan pozdrav!

Ostavite i vi komentar: