Lečenje ciste na zubu

Obavlja se isključivo hirurškim putem pomoću lasera

lecenje_cista_zubaInformacije koje pruža pacijent u vezi sa ranijim otocima, bolovima i drugim simptomima su veoma značajne. Kliničkim pregledom se mogu uočiti karijesni zubi, ponekad otok kod vrha korena i fistula.

Suverena dijagnostička metoda za zubne ciste je RTG snimanje zuba, pomoću koje možemo da postavimo dijagnozu, odredimo veličinu i lokalizaciju ciste, i odredimo adekvatnu terapiju. Kod svih zuba promenjene boje i velikih karijesnih lezija obavezno je napraviti RTG snimak.

Zašto je bitno postaviti preciznu dijagnozu u vezi sa cistama na zubima?

Cista je patološka lezija koja, kada se formira, nastavlja potpuno nezavisan rast i razaranje okolne kosti, bez obzira na stanje zuba zbog kojeg je i nastala. Što znači da, ako se zub uzročnik izvadi ili izleči, a cista ostane u vilici, ona će i dalje nastaviti da raste svojim tokom.

Zato je potrebno izdiferencirati cistu od ostalih promena na zubnom korenu, koje se za razliku od ciste mogu izlečiti tretiranjem uzročnika tj. inficirane pulpe.

Kako se leče ciste na zubima?

Lečenje cista na zubima je isključivo hirurško. U našoj ordinaciji intervenciju uklanjanja ciste vršimo sa laserom, bez hirurškog noža i uglavnom bez rotacionih instrumenata (“bušilice”).  Potrebno je ukloniti cističnu leziju u potpunosti iz kosti. To je jedini pouzdan način. U istom aktu, tretira se i zub uzročnik, skraćuje vrh korena, a kanal korena hermetički zatvara. Ukoliko je cistična lezija zahvatila veći deo korena, zub uzročnik je potrebno izvaditi, a cistu obavezno hirurški ukloniti.

Zub na čijem korenu se cista nalazi je potrebno otvoriti i tako ostaviti do operacije.
Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent ne oseća nikakve bolove. S obzirom da rez i skraćivanje korena radimo sa laserom osećaj je mnogo komforniji nego pri upotrebi rotacionih instrumenata.  Konci se skidaju kroz nedelju dana. Ovako tretiran zub može da ostane u vilici još dugo i da bude uključen u protetsku rehabilitaciju (kao jedan od nosača mosta).

 

Pogledajte šta nas najčešće pitaju pacijenti u vezi ciste i njenog lečenja. Možda ćete pronaći odgovor i na vaše pitanje.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Otok zuba
Sledeća tema: Lečenje otoka zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Bol posle popravke zuba

Poštovanje Popravljala sam šesticu prije 10 godiina, i prošle godine mi je dio šestice ispao i tu mi je stavljena… [Pročitajte više]

Bezbolna popravka zuba

Poštovani, Ja živim i radim u Beogradu ali nikakav problem mi ne bi bio da dođem i do Novog Sada…. [Pročitajte više]

Otok na šestici

Na levoj strani na donjoj šestici, tj. na zubnom mesu imam otok iz kog se cedi gnoj. Sestra mi je… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. slavica srdanovic kaže:

  Poštovani, imam pitanje za Vas. Imam cistu iznad trojke, koja je pod navlakom. Taj zub je jedan od nosača mosta. Interesuje me šta se dešava u tom slučaju i kako se taj problem rešava? Trenutno mi je cela leva strana otečena. Po preporuci stomatologa pijem antibiotike (Palitrex), ali sam jako uplašena. Hvala

  • Poštovanje,
   Problem može da se reši. Za početak je potrebno uraditi dijagnostiku, tj rtg snimak. Na vrhu korena trojke verovatno se nalazi zapaljenski proces. Snimak će pokazati koje veličine. Dobro je što uzimate antibiotike, ako se otok ne smanjuje potrebno je otvoriti zub ili napraviti drenažu kako bih sadržaj izašao napolje. Posle smirivanja simptoma direktno pristupiti vrhu korena, skratiti ga i očisiti proces. Znači uraditi oralno hiruršku intervenciju, pisao sam o lečenju otoka zuba.
   Koren zuba se tada skrati ali trojka ima dugačak koren, stomatolog će proceniti da li je stabilnost mosta ugrožena.
   Pozdrav
   dr Lolin

 2. Samir kaže:

  Poštovani,
  Na osnovu svega što sam našao na internetu rekao bih da imam cistu iznad petice na gornjoj vilici, međutim od te petice imam samo koren koji je ostao nakon što mi je polomljen ostali deo zuba. Naime, zubu je vađen živac, i stavljen lek nakon čega sam trebao da odem da mi se stavi plomba, međutim ja nisam otišao i nakon dužeg vremena zub se ceo izlomio i ostao je samo koren. Sada, nakon više godina osećam blagi otok i crvenu kesicu iznad tog korena, koja ispušta malo tečnosti. Moje pitanje je da li prostim vađenjem tog korena mogu da rešim problem ? I šta mi savetujete?
  Unapred zahvalan.

  • Za početak snimiti zub i postaviti definitivnu dijagnozu. Čim se pojavio otok i postoji sekrecija znači da postoji proces na vrhu korena. Ne mora biti cista. Na snimku će se videti koliki je to proces i da li je cista. Ukoliko je mali proces ili cista, svega nekoliko milimetara, to će biti rešeno sa vađenjem zuba. Ako je nešto veće, razmisliti o hirurškom vađenju zuba. U tom aktu se proces očisti.

 3. Marija kaže:

  Poštovani,

  u novembru 2012. godine operisala sam cistu na petici koja je pod navlakom. Cista je zahvatila i sinusnu šupljinu. Da li postoji mogućnost da se cista ponovo formira na istom zubu? Kao da ponovo osetim neki blagi otok na desnima na istom zubu… Ukoliko se radi o cisti, da li postoje neki antibiotici ili nešto što se može piti a da ne šteti dojenju, pošto imam malu bebu koju dojim a ne bih želela da prekinem ukoliko je reč o cisti?

  • Potrebno je da se posavetujete sa pedijatrom u vezi lekova. Ukoliko budete pili antibiotike mala količina prelazi u mleko. Što se ciste tiče, treba da se javite stomatologu da on uradi ponovo dijagnostiku i odredi terapiju.

 4. Ilija kaže:

  Dobro veče. Koja je cena hirurškog uklanjanja ciste laserom ? Već 2 puta sam operisao cistu, imam 21 godinu. I sad primećujem na gornjoj trojci neku kao tvrdu izbočinu, ali je baš gore pri vrhu. I kada pritisnem čak gore kod desne nozdrve osećam bol. Pošto imam loša iskustva sa operacijama ciste, hteo bih da se posavetujem oko laserskog uklanjanja ciste. Pozdrav.

 5. Selma kaže:

  Poštovani

  Saznala sam da mi se pojavila cista iznad dvojke i da je zahvatila jedinicu. Ali meni u jedinici nema živca, izvadila sam ga prije četiri godine. Stomatolog mi je rekao da i u dvojki moram izvaditi živac, ali prije ‘ operacije moram da izvadim tri zuba a jedan da zatvorim. Pa interesuje me, šta se tacno dešava tokom operacije? Mislim, pošto mi je prvi put da se ovako nešto i desi.

 6. Zorica Maric kaže:

  Poštovani,

  Moja ćerka ima 16 godina i klima joj se prva leva jedinica, zubarka je rekla da postoji velika šansa da ima cistu, uradila je snimak sad čekamo nalaz, interesuje me kako se to leči i kako učvrstiti zuba da se ne klima ? Hvala

  • Kada cista raste oko zuba kost se povlači i zub počinje da se klima. Pitanje je da li uopšte ima cistu. Ako se kost povukla više od pola korena to jeste problem. Posle operacije kost će se regenerisati do određene granice i zub treba povezati sa susednim zubima jedno vreme i pratiti situaciju.

 7. Poštovani pre mesec dana sam operisala cistu na jedinici, rekli su mi jos u toku operacije da mi je koren zuba pukao i da je loše i da mora vađenje ..zub me ne boli ali sam primetila mali otok, crven.
  Pitanje : Da li je moguće da se cista povrati ?

  • Verovatno je oralni hirurg u toku intervencije primetio da se desila tkz. uzdužna fraktura korena. Takav zub treba izvaditi jer nema alternative. Moguće je da se cista povrati ali za to treba duže vremena. Ukoliko postoji otok ima infekcije oko tog korena i ona se neće smiriti dok se takav zub ne izvadi.

 8. Dragan kaže:

  Poštovani molim vas za odgovor. Na OPT snimku vilice koji sam uradio pre dve godine se vidi cista iznad dvojke. Pod jezikom osetim malu izbočinu na prednjem nepcu. Danas mi se desilo da mi je iz desne nozdrve curilo nešto što liči na gnoj. Molim vas za neki savet i šta bi moglo biti u pitanju? Inače tu dvojku sam popravljao pre desetak godina, izvađen je živac i stavljena plomba. Koliko kod vas košta operacija uklanjanja ciste? Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovanje,
   Napravite novi digitalni snimak OPT i pošaljite na ovaj mejl. Ja ću vam detaljnije odgovoriti šta bih se radilo i koliko košta.

Ostavite i vi komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *