Otok zuba

Infekcija i bakterije koje napadaju Vaše zube

Najčešći uzrok otoka na licu i ustima je infekcija. Osnovni uzrok infekcije u ustima su zubi. Bez obzira dali je u pitanju karijes, zapaljenje desni, polomljen zub zapaljenje može izazvati bol i otok. Od zuba infekcija se može širiti dalje u druge prostore na glavi i vratu.
Zaključak je da otok najčešće potiče od zuba. Zato je važna preventiva, redovni pregledi i popravka zuba.

Uzroci otoka na licu i ustima su:

 • Infekcija koja potiče od bolesti zuba
 • Alergijska reakcija
 • Stvaranje hematoma zbog krvarenja kao posledica hirurške intervencije ili traume
 • Kontuzija, nagnječenje zbog traume
 • Lom kostiju vilice kao posledica traume
 • Patološka kolekcija usled hipertrofije tkiva

Otok koji nastaje kao posledica infekcije ima sledeće karakteristike :

 • Bol koji se može širiti na susedne prostore
 • Toplota preko kože u predelu otoka
 • Crvenilo kože
 • Drenaža sekreta iz fistule
 • Bol od zuba uzročnika
 • Otežano otvaranje usta
 • Povišena temperatura

 

otok_zuba_lecenjeOtok zuba može nastati iz više razloga. Najčešći je prodor infekcije preko korena zuba u tkivo koje okružuje zub. Sve počinje od malog karijesa koji se pojavljuje u gleđi, tada situacija nije dramatična, bolova nema. Ukoliko se ovakav zub ne popravi, karijes napreduje, demineralizuje zubno tkivo i stvara otvor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac. Tada se pojavljuju jaki bolovi u početku na toplo hladno, a kasnije konstantni pulsirajući.

Preko otvora u zubnoj šupljini ulaze bakterije iz usta i razmnožavaju se unutar zuba, jer je zubni živac organski materijal koji služi kao dobra podloga za njihovo razmnožavanje. Bakterije produkuju toksine koji razaraju zubni živac i tada nastaje bolest zuba tzv. gangrena, kada se iz zuba oseća i neprijatan miris.
Proces na korenu zuba

Ukoliko se tada ne reaguje, bakterije se šire dalje prema otvoru koji se nalazu na vrhu korena i preko njega prelaze u okolno koštano tkivo. Organizam se bori protiv ovog prodora infekcije, stvara se gnoj koji nema gde da otiče i tako nastaje otok zuba.

Ponekad usled širenja infekcije oko zuba, gnoj pronađe put van kosti i mekog tkiva iznad zuba i cedi se napolje. Tada se pojavljuje fistula kroz koju se cedi sekret. U tom slučaju nema izraženih simptoma tj. otoka i bolova, jer usled oticanja gnoja nema povećanog pritiska unutar kosti. Ali, prisustvo fistule uvek znači da postoji infekcija u predelu vrha korena koju je potrebno tretirati.
Fistula iznad zuba

Pročitajte kako u našoj ordinaciji tretiramo proces na vrhu korena bez bušilice sa laserom.

 

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Bolest zuba
Sledeća tema: Lečenje ciste na zubu

Odgovori na vaša pitanja:

Bol posle popravke zuba

Poštovanje Popravljala sam šesticu prije 10 godiina, i prošle godine mi je dio šestice ispao i tu mi je stavljena… [Pročitajte više]

Bezbolna popravka zuba

Poštovani, Ja živim i radim u Beogradu ali nikakav problem mi ne bi bio da dođem i do Novog Sada…. [Pročitajte više]

Otok na šestici

Na levoj strani na donjoj šestici, tj. na zubnom mesu imam otok iz kog se cedi gnoj. Sestra mi je… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. igor srdanovic kaže:

  Poštovani imam jednu molbu za pomoć.
  Boli me zub na kojem je keramička krunica, bolio me strašno dan i pol al jutros se bol smanjila i prešla na oticanje, tako da mi je danas oteklo dosta ljeve strane.
  Pomorac sam i dolazim u luku za 6 dana. Bol je strašna. Pijem paracetamol i tekuće kapi koje nanosim na zub da mi umanji bol. Šta mi je činiti? Stavljam i malo hladnih obloga da mi se otok smanji.. Da li imate neko rješenje kako da smanjim otok s obzirom da ne mogu doć doktoru slijedeći 6 dana?? Bio bih vam jako zahvalan.

  • S obzirom da ne možete da se javite stomatologu potrebno je da pijete antibiotike narednih 7 dana, nadam se da ih imate kod sebe. U pitanju je bakterijska infekcija na vrhu korena koja se širi u tkivo oko zuba. Hladni oblozi mogu da pomognu.

 2. Poštovani,
  Može li doći do povišene temperature do 38, zbog oticanja i upale zuba… ? Hvala

  • Poštovanje,
   Može doći do povišene temperature zbog upale zuba. Oko zuba se nalazi bakterijska infekcija organizam se bori protiv nje, bakterije se mogu širiti svuda po organizmu, obično tada i dolazi do povišene temperature.
   Potrebno je da se javite stomatologu kako bih on mogao lokalno da deluje protiv otoka. Da napravi drenažu i da vam da odg. antibiotike.

 3. kristijan kaže:

  Na rtg snimku pre 6 meseci doktor je video da postoji cista na gornjoj dvojci koja je lečena dosta davno mrtav živac, na njegov dodir prstima na površini iznad dvojke nisam osetio nikakav bol. Međutim, od pre dva dana počeli su strašni bolovi, pojavio se i ne tako velik otok, pijem brufen koji na kratko malo umiri bol. Posetio sam danas stomatologa, prepisao mi je terapiju amoksicilin 7 dana, a i ubacio me u proceduru da dođem do oralnog hirurga koji će odstraniti cistu koja je zahvatila malo i jedinicu. Ukazao mi je da dok ne dođem na red kod oralnog hirurga izbegavam toplo, pritisak prilikom griza na ta dva zuba od donje vilice. Živim u inostranstvu i malo me je strah da ne čekam dugo za operaciju , a privatne klinike su skupe za odstranjivanje ciste.

  • Dobro je što uzimate antibiotike, oni će uticati da se smiri otok i bol. Cistu svakako treba da odstranite. Njen rast je jako spor, tako da ako budete sačekali neko vreme ništa drastično ne bih trebalo da se dogodi. Ja sad ne vidim rtg snimak, po njemu može da se proceni koliko je zub ugrožen.

 4. Zub 5-ica mi je otvoren već 4-5meseca, bio je tu lek da se umrtvi živac ali on je ispao, ja nisam otišla do zubara i totako trni već duže vreme, ne boli ali ima malu fistulu-kvržicu poviše zuba..sad je počela i glava da me boli, kao neka vrtoglavica da li je moguće da je to sve zbog tog zuba?. Zakazala sam u sredu pregled.

  • Ako postoji fistula u predelu vrha korena znači da se na korenu nalazi proces, gnojna kesica. Treba postaviti dobru dijagnozu i odrediti da li zub može da se spasi ili ga treba izvaditi. On se može i hirurškim putem izlečiti. Da li glava može da boli od njega, moguće je.

 5. Jelena kaže:

  Imam otok iznad zuba. Šestica je u pitanju. Svi ostali zubi su mi zdravi ali ovaj otok traje oko 8 meseci. I mislim da imam neprijatan zadah što ranije nisam imala. Sada je taj otok postao veoma bolan. Plašim se da idem kod zubara da li mogu ja sama da smanjim otok… ili da pijem neke antibiotike… a i ako bi otišla kod stomatologa koji je proces lečenja? Pozdrav i hvala unapred.

  • Otok sami ne možete rešiti. U pitanju je hronična infekcija koja je u korelaciji sa odbranom organizma, kada je odbrana slabija on se poveća i obrnuto. Antibiotici ne mogu trajno da reše taj problem. Potrebno je da se javite oralnom hirurgu da uradi pregled, snimak..
   Tada će se odrediti da li zub može da se leči konzervativno ili operativno.

 6. bella kaže:

  Poštovani! Imam otvoren zub kutnjak već neko vreme, plomba je ispala i sada je šupalj.. Iznad zuba pojavio se gnjoj kao jedna tačkica bela. Moram da napomenem da je zub pukao skoro do mesa. Zanima me da li se može spasiti taj zub ili je bolje da ga izvadim. Plašim se zubara a i bakterija koje ulaze u šupalj zub. Šta da radim? Unaprjed hvala!

  • Ako se iznad zuba pojavila fistula iz koje se cedi gnoj znači da postoji proces na vrhu korena. Ukoliko proces nije velik takav zub može da se operiše i spasi ili da se izvadi. To će se odrediti posle analize rtg snimka.

 7. Marija kaže:

  Poštovani imam jedno pitanje.
  Probudila sam se sa otokom na desnom obrazu. Kasnije, u toku dana pojavila mi se i temperatura i bela gnojna kesica na sluzokoži obraza. Obraz mi je skoro utrnut i cela desna polovina glave me boli. S obzirom da je danas nedelja, ne postoji ni jedan dežurni stomatolog u mom gradu pa sam htela da Vas pitam da li je to znak da imam upalu unutar nekog zuba iako se ta ”kesica” nalazi na obrazu?

  • Teško je reći nešto precizno bez pregleda i rtg snimka ali infekcija koja potiče od zuba svakako dolazi i obzir. Treba odrediti od kog zuba potiče, njega tretirati, antibiotici su takođe indikovani, spolja hladni oblozi. Potražite da li ima stomatolog koji radi i nedeljom, često piše u oglasima. Osim zuba može biti u pitanju pljuvačna žlezda koja se nalazi ispod uha.

 8. Jovana Mikic kaže:

  Izvadila sam zub juče koji me je jako boleo par dana unazad, bio je urušen totalno, zubarka ga je jedva izvadila bio je ostao samo jedan mali korenčić, i na vrhu je bila gnojna kesica. Kako je anestezija prestala bol je nepodnošljiv, pila sam brufene i kafetine, međutim sada mi je nestalo lekova i ne znam šta da radim. Šta da radim da mi se bol umiri, privremeno dok ne odem do apoteke ? :(

  • Intenzivan bol može da se javi na dan intervencije i sutra dan treba da prolazi postepeno. Ukoliko krvni ugrušak ne popuni ranu kost ostaje ogoljena i javljaju se bolovi. Oni mogu da traju nekoliko dana, ne preporučujem pacijentu da trpi bolove već da se javi stomatologu.

 9. Lazar kaže:

  Popravio sam zub i plombirao ga. Nakon 20-tak dana se pojavio bol i otok. Zubar kaže da je zub zdrav. Od čega može to da bude?

  • Potrebno je proveriti da li je taj zub živ, da li reaguje na odg. nadražaje. Postoji način kako se to proverava, ako nije živ, taj zub je uzročnik otoka. Potrebno ga je otvoriti za početak.

Ostavite i vi komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *