Otok zuba

Infekcija i bakterije koje napadaju Vaše zube

Najčešći uzrok otoka na licu i ustima je infekcija. Osnovni uzrok infekcije u ustima su zubi. Bez obzira dali je u pitanju karijes, zapaljenje desni, polomljen zub zapaljenje može izazvati bol i otok. Od zuba infekcija se može širiti dalje u druge prostore na glavi i vratu.
Zaključak je da otok najčešće potiče od zuba. Zato je važna preventiva, redovni pregledi i popravka zuba.

Uzroci otoka na licu i ustima su:

 • Infekcija koja potiče od bolesti zuba
 • Alergijska reakcija
 • Stvaranje hematoma zbog krvarenja kao posledica hirurške intervencije ili traume
 • Kontuzija, nagnječenje zbog traume
 • Lom kostiju vilice kao posledica traume
 • Patološka kolekcija usled hipertrofije tkiva

Otok koji nastaje kao posledica infekcije ima sledeće karakteristike :

 • Bol koji se može širiti na susedne prostore
 • Toplota preko kože u predelu otoka
 • Crvenilo kože
 • Drenaža sekreta iz fistule
 • Bol od zuba uzročnika
 • Otežano otvaranje usta
 • Povišena temperatura

 

otok_zuba_lecenjeOtok zuba može nastati iz više razloga. Najčešći je prodor infekcije preko korena zuba u tkivo koje okružuje zub. Sve počinje od malog karijesa koji se pojavljuje u gleđi, tada situacija nije dramatična, bolova nema. Ukoliko se ovakav zub ne popravi, karijes napreduje, demineralizuje zubno tkivo i stvara otvor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac. Tada se pojavljuju jaki bolovi u početku na toplo hladno, a kasnije konstantni pulsirajući.

Preko otvora u zubnoj šupljini ulaze bakterije iz usta i razmnožavaju se unutar zuba, jer je zubni živac organski materijal koji služi kao dobra podloga za njihovo razmnožavanje. Bakterije produkuju toksine koji razaraju zubni živac i tada nastaje bolest zuba tzv. gangrena, kada se iz zuba oseća i neprijatan miris.
Proces na korenu zuba

Ukoliko se tada ne reaguje, bakterije se šire dalje prema otvoru koji se nalazu na vrhu korena i preko njega prelaze u okolno koštano tkivo. Organizam se bori protiv ovog prodora infekcije, stvara se gnoj koji nema gde da otiče i tako nastaje otok zuba.

Ponekad usled širenja infekcije oko zuba, gnoj pronađe put van kosti i mekog tkiva iznad zuba i cedi se napolje. Tada se pojavljuje fistula kroz koju se cedi sekret. U tom slučaju nema izraženih simptoma tj. otoka i bolova, jer usled oticanja gnoja nema povećanog pritiska unutar kosti. Ali, prisustvo fistule uvek znači da postoji infekcija u predelu vrha korena koju je potrebno tretirati.
Fistula iznad zuba

Pročitajte kako u našoj ordinaciji tretiramo proces na vrhu korena bez bušilice sa laserom.

U našoj ordinaciji primenjujemo najmoderniju tehniku anestezije:

banner

Pozovite nas na telefon 021 6 571 813 ili nam pišite, pošaljite nam rtg snimak (kao digitalni fajl) ako imate i mi ćemo vam odgovoriti, dati predlog terapije i napisati cenu tretmana.

POGLEDAJTE NAS UŽIVO

Mnogi pacijenti su nas posetili i ostavili svoje utiske.

 

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Bolest zuba
Sledeća tema: Lečenje ciste na zubu

Odgovori na vaša pitanja:

Karijes na sedmici

Poštovani, Javljam vam se povodom problema sa obe donje sedmice i osmice, i u prilogu vam šaljem slike koje vam mogu dati uvid u nivo oštećenja. Interesuje me da li […]

Gnoj pored zuba

Dobar dan, imam vec duži period problem sa zubom dvojka, imam na zubu navlaku u nepcima pored zuba imam gnoj i često me zaboli. Šta mi preporučujete da radim? Živim […]

Zub osetljiv na hladno

Pre mesec dana mi je promenjena plomba na sestici gore levo,bila je bela plomba koja se rasklimala i stavljena je opet bela. Posle par dana javila se osetljivost zuba na […]

Pogledajte i ostala pitanja pacijenata...

Vaši komentari

 1. igor srdanovic

  Poštovani imam jednu molbu za pomoć.
  Boli me zub na kojem je keramička krunica, bolio me strašno dan i pol al jutros se bol smanjila i prešla na oticanje, tako da mi je danas oteklo dosta ljeve strane.
  Pomorac sam i dolazim u luku za 6 dana. Bol je strašna. Pijem paracetamol i tekuće kapi koje nanosim na zub da mi umanji bol. Šta mi je činiti? Stavljam i malo hladnih obloga da mi se otok smanji.. Da li imate neko rješenje kako da smanjim otok s obzirom da ne mogu doć doktoru slijedeći 6 dana?? Bio bih vam jako zahvalan.

  • Srdjan Lolin

   S obzirom da ne možete da se javite stomatologu potrebno je da pijete antibiotike narednih 7 dana, nadam se da ih imate kod sebe. U pitanju je bakterijska infekcija na vrhu korena koja se širi u tkivo oko zuba. Hladni oblozi mogu da pomognu.

  • Marija

   Postovani,imam jedno pitanje
   Donja sestica mi je natekla,plomba mi je ispala,i natecena je vec 3 nedelje,pila sam antibiotike,i hladne obloge stavljala,i nista,nimalo se nije smanjilo..A kada napipam levu stranu obraza,onde gde mi je zub,sa spoljne strane,dosta tvrdo je..I ne razumem zbog cega?Ali zub me ne boli uospte :)

   • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

    Poštovana,
    Potrebno je da prvo uradite rtg datog zuba da bi se videlo da li na vrhu korena postoji neki proces(cista)koja uzrokuje ovakve tegobe.Postojanje ciste ponekad ne daje nikakve tegobe već je uočimo na rtg snimku.Obzirom da ste naticali-verovatno se o njoj radi,ali je najbolje da prvo uradite rtg snimak da bismo mogli dati detaljniju dijagnozu.
    Pozdrav!

 2. ana

  Poštovani,
  Može li doći do povišene temperature do 38, zbog oticanja i upale zuba… ? Hvala

  • Srdjan Lolin

   Poštovanje,
   Može doći do povišene temperature zbog upale zuba. Oko zuba se nalazi bakterijska infekcija organizam se bori protiv nje, bakterije se mogu širiti svuda po organizmu, obično tada i dolazi do povišene temperature.
   Potrebno je da se javite stomatologu kako bih on mogao lokalno da deluje protiv otoka. Da napravi drenažu i da vam da odg. antibiotike.

 3. kristijan

  Na rtg snimku pre 6 meseci doktor je video da postoji cista na gornjoj dvojci koja je lečena dosta davno mrtav živac, na njegov dodir prstima na površini iznad dvojke nisam osetio nikakav bol. Međutim, od pre dva dana počeli su strašni bolovi, pojavio se i ne tako velik otok, pijem brufen koji na kratko malo umiri bol. Posetio sam danas stomatologa, prepisao mi je terapiju amoksicilin 7 dana, a i ubacio me u proceduru da dođem do oralnog hirurga koji će odstraniti cistu koja je zahvatila malo i jedinicu. Ukazao mi je da dok ne dođem na red kod oralnog hirurga izbegavam toplo, pritisak prilikom griza na ta dva zuba od donje vilice. Živim u inostranstvu i malo me je strah da ne čekam dugo za operaciju , a privatne klinike su skupe za odstranjivanje ciste.

  • Srdjan Lolin

   Dobro je što uzimate antibiotike, oni će uticati da se smiri otok i bol. Cistu svakako treba da odstranite. Njen rast je jako spor, tako da ako budete sačekali neko vreme ništa drastično ne bih trebalo da se dogodi. Ja sad ne vidim rtg snimak, po njemu može da se proceni koliko je zub ugrožen.

 4. Zub 5-ica mi je otvoren već 4-5meseca, bio je tu lek da se umrtvi živac ali on je ispao, ja nisam otišla do zubara i totako trni već duže vreme, ne boli ali ima malu fistulu-kvržicu poviše zuba..sad je počela i glava da me boli, kao neka vrtoglavica da li je moguće da je to sve zbog tog zuba?. Zakazala sam u sredu pregled.

  • Srdjan Lolin

   Ako postoji fistula u predelu vrha korena znači da se na korenu nalazi proces, gnojna kesica. Treba postaviti dobru dijagnozu i odrediti da li zub može da se spasi ili ga treba izvaditi. On se može i hirurškim putem izlečiti. Da li glava može da boli od njega, moguće je.

 5. Jelena

  Imam otok iznad zuba. Šestica je u pitanju. Svi ostali zubi su mi zdravi ali ovaj otok traje oko 8 meseci. I mislim da imam neprijatan zadah što ranije nisam imala. Sada je taj otok postao veoma bolan. Plašim se da idem kod zubara da li mogu ja sama da smanjim otok… ili da pijem neke antibiotike… a i ako bi otišla kod stomatologa koji je proces lečenja? Pozdrav i hvala unapred.

  • Srdjan Lolin

   Otok sami ne možete rešiti. U pitanju je hronična infekcija koja je u korelaciji sa odbranom organizma, kada je odbrana slabija on se poveća i obrnuto. Antibiotici ne mogu trajno da reše taj problem. Potrebno je da se javite oralnom hirurgu da uradi pregled, snimak..
   Tada će se odrediti da li zub može da se leči konzervativno ili operativno.

 6. bella

  Poštovani! Imam otvoren zub kutnjak već neko vreme, plomba je ispala i sada je šupalj.. Iznad zuba pojavio se gnjoj kao jedna tačkica bela. Moram da napomenem da je zub pukao skoro do mesa. Zanima me da li se može spasiti taj zub ili je bolje da ga izvadim. Plašim se zubara a i bakterija koje ulaze u šupalj zub. Šta da radim? Unaprjed hvala!

  • Srdjan Lolin

   Ako se iznad zuba pojavila fistula iz koje se cedi gnoj znači da postoji proces na vrhu korena. Ukoliko proces nije velik takav zub može da se operiše i spasi ili da se izvadi. To će se odrediti posle analize rtg snimka.

 7. Marija

  Poštovani imam jedno pitanje.
  Probudila sam se sa otokom na desnom obrazu. Kasnije, u toku dana pojavila mi se i temperatura i bela gnojna kesica na sluzokoži obraza. Obraz mi je skoro utrnut i cela desna polovina glave me boli. S obzirom da je danas nedelja, ne postoji ni jedan dežurni stomatolog u mom gradu pa sam htela da Vas pitam da li je to znak da imam upalu unutar nekog zuba iako se ta ”kesica” nalazi na obrazu?

  • Srdjan Lolin

   Teško je reći nešto precizno bez pregleda i rtg snimka ali infekcija koja potiče od zuba svakako dolazi i obzir. Treba odrediti od kog zuba potiče, njega tretirati, antibiotici su takođe indikovani, spolja hladni oblozi. Potražite da li ima stomatolog koji radi i nedeljom, često piše u oglasima. Osim zuba može biti u pitanju pljuvačna žlezda koja se nalazi ispod uha.

 8. Jovana Mikic

  Izvadila sam zub juče koji me je jako boleo par dana unazad, bio je urušen totalno, zubarka ga je jedva izvadila bio je ostao samo jedan mali korenčić, i na vrhu je bila gnojna kesica. Kako je anestezija prestala bol je nepodnošljiv, pila sam brufene i kafetine, međutim sada mi je nestalo lekova i ne znam šta da radim. Šta da radim da mi se bol umiri, privremeno dok ne odem do apoteke ? :(

  • Srdjan Lolin

   Intenzivan bol može da se javi na dan intervencije i sutra dan treba da prolazi postepeno. Ukoliko krvni ugrušak ne popuni ranu kost ostaje ogoljena i javljaju se bolovi. Oni mogu da traju nekoliko dana, ne preporučujem pacijentu da trpi bolove već da se javi stomatologu.

 9. Ana Markovic

  Pozdrav!

  Od pre 2 dana su mi desni gornje vilice oko sedmice (sa strane do obraza, ali ne i sa unutrašnje strane do jezika) blago natečene, i bolne na dodir četkicom. Takođe me bole kada obrazom prelazim preko njih. Ta sedmica je popravljena, izvađen joj je živac i ne boli me zub, dakle samo desni. Zanima me da li je to upala desni i kako bih mogla da je lečim ili je moguće da bol potiče od umnjaka koji nije nikao? Da napomenem da u vilici nemam mesta za umnjak, iza sedmice je kraj kosti.

  Hvala unapred!

  • Srdjan Lolin

   Moguće da su desni natečene od umnjaka, treba napraviti veliki snimak svih zuba na kom se dobro vide umnjaci. Moguće je da je uzrok nešto drugo, dubok džep oko zuba u kom se razmnožavaju bakterije.

 10. Lazar

  Popravio sam zub i plombirao ga. Nakon 20-tak dana se pojavio bol i otok. Zubar kaže da je zub zdrav. Od čega može to da bude?

  • Srdjan Lolin

   Potrebno je proveriti da li je taj zub živ, da li reaguje na odg. nadražaje. Postoji način kako se to proverava, ako nije živ, taj zub je uzročnik otoka. Potrebno ga je otvoriti za početak.

 11. Iva

  Poštovani. Molim vas za savjet i pomoć.
  Vec 2g imam otvorenu gore lijevu četvorku. Zub ne boli ali imam temperaturu i curi mi nos samo iz lijeve strane. Kod ispuhivanja nosa na maramici sam primjetila da u sekretu ima pomalo i krvi (kao sitne male krvave žilice). Zanima me da li je to sve od neke bakterijske upale zuba pa se povezalo sa sinusom i koliko je to opasno? Unaprijed vam se zahvaljujem

  • Srdjan Lolin

   Treba napraviti veliki snimak zuba da se vidi odnos četvorke i poda sinusa. Ređe se desi da koren četvorke ulazi u maksilarni sinus i izazove dentogenu infekciju. Ako imate temperaturu javite se stomatologu ili specijalisti za uho, grlo i nos on će postaviti pravcu dijagnozu i odretiti terapiju. Zub verovatno treba izvaditi s obzirom da je otvoren dve godine i uzeti odg. antibiotsku terapiju.

 12. Katarina

  Mužu mi je od upale zuba oteklo pola lica i pola usta, užasno izgleda, a pije antibiotik, a otok sve veći ?

  • Srdjan Lolin

   Ukoliko se otok povećava ne reaguje na antibiotike, pacijent dobije temperaturu i sl. potrebno je napraviti inciziju tj. proseći meko tkivo na odg. mestu da bih gnoj iscurio napolje. Tako se pravi drenaža, aerizacija i dekompresija u tkivu, posle toga otok se smanjuje i bol prolazi.

   • Katarina

    Suprug je ostao u bolnici,sad čekaju da to malo sazrije pa će onda pokusat riješiti.Da li je to ta procedura sto ste prije objasnili?

    • Srdjan Lolin

     Verovatno će mu uraditi drenažu i dati intravenski antibiotike. Od toga će mu biti bolje, kada spadne otok, rešiti problem koji je do toga doveo.

     • Katarina

      Poštovani, opet ja! Ovako, suprug je izliječio upalu i izvadio zub, sve je dobro prošlo samo što i sad nakon 20-tak dana u predjelu gdje mu je bio otok osjeća utrnjenost. Pa me zanima zašto?

     • Srdjan Lolin

      Ukoliko je rađena incizija, moguće je da u tom predelu ostane utrnutost. Ponekad se ošteti senzitivna inervacija, ali ti nervi se dobro regenerišu i osećaj se povrati posle izvesnog vremena, moguće i nekoliko meseci.

 13. Dragan

  Poštovanje,
  Boleo me zub i u međuvremenu je prestao a pojavio se i manji otok. Ono što me muči je oteklina podbratka. Ne boli previše ali smeta naročito jer ne mogu da pijem i jedem. Lučim dosta pljuvačke pa bi rekao da je jedna od pljuvačnih žlezda. Kako sam na putu ne pijem lekove a oblozi mi pomalo pomazu. Nekad se pojavi i blaga bol ispod desnog uha. Koliko mi je hitan stomatolog da ga tražim odmah ili mogu čekati ned. da se vratim kući pa kod svog.
  Hvala unapred…..

  • Srdjan Lolin

   Ukoliko je zub boleo i prestao posle određenog vremena sumnjam da je otok od njega. Živac je nekrotisao i infekcija se proširila od njega na susedne prostore. Treba uraditi pregled rtg snimak itd… za tačnu dijagnozu, posle toga zub otvoriti radi drenaže. Ukoliko vam nije dostupan stomatolog možete početi da pijete antibiotike.

  • Srdjan Lolin

   Hladni oblog je dobrodošao ali ne uklanja uzrok otoka. Tako da može da koristi kao pomoćno sredstvo, ukoliko postoji izvor infekcije treba ga ukloniti i jedino tako može da se reši otok.

   • Stefan

    Imam otok vec 5 dana sve sam uradio snimke bio sam kod stomatologa piem antibiotike sad cekam samo otok da mi popusti.

    Koliko vremena treba za otok da pocne da se povlaci?

    • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

     Povlačenje otoka je individualna stvar, zavisi koliki je proces na vrhu korena, kakva je odbrana organizma… Najčešće je potrebno oko 7 dana.

 14. Igor

  Pozz!Otekla mi je desna strana lica i pojavio se gnoj na mesu iznad zuba koji je šupalj,ali koji nije izvađen do kraja,ostao je mali komadić zuba,jeli on može biti uzrok oticanju,bolova nemam što mi je jako čudno,što mi je činiti i kako da smanjim oteklinu.Hvala!

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Oprostite što kasnimo sa odgovorom.

   Potrebno je da se javite stomatologu. Pored pregleda, treba napraviti snimak svih zuba. Posle toga možemo doći do prave dijagnoze. Za početak treba krenuti sa antibioticima i kada otok spadne, ući u intervenciju, vađenje zuba i čišćenje procesa okolo, ako on postoji.

 15. Jovana

  Na osnocu RTG snimka stomatolog mi je rekao da imam cistu iznad jedinice ali ja je ne vidim niti osecam a idem uskoro na operaciju.Mozete mi reci da li je opasno i koliko traje sama operacija?

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Oprostite što kasnimo sa odgovorom.

   Operacije ciste na prednjim zubima rade se rutinski. Visok je procenat spašenih zuba posle operacije. Kada se da jaka anestezija, intervencija protiče bezbolno. Posle toga se javlja otok koji traje dva do tri dana. Operacija može trajati od pola do sat vremena.
   Mi u ordinaciji operacije radimo laserom posle čega je brži oporavak, uglavnom bez bolova.

 16. Milica

  Zdravo! Ovako..Imam bolove zuba. Ti bolovi prestanu na neko vreme, pa opet krenu.. Imam osećaj kao da me svi zubi bole.. Pošto je zub polovinom polomljen, vidi se nešto crno u njemu.. Bolovi su prejaki.. Ne mogu da spavam noću, stavljam obloge, pijem lekove, ali ništa ne pomaže. Šta da radim?
  Hvala unapred..

  • Srdjan Lolin

   Kada se pojave bolovi i pacijent ne može da odredi koji ga zub boli (cela vilica) najčešće je u pitanju zapaljenje živca u zubu. Uzrok tome je karijes koji je došao do zubne pulpe. Potrebno je da se javite stomatologu koji će otvoriti zub i izvaditi zubni živac što će dovesti do prestanka bolova.

 17. elmir

  imam pitanje povis ocnjaka imam problem gdje svako 10-15 dana oticem od zuba. a ispod oka prema nosu ima nesto tvrdo i uvjek malo nateknuto a nakon 2-3 dana natekne skroz pa se opet smanji sta uradit?

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Oprostite što kasnimo sa odgovorom.

   Ukoliko imate otok iznad očnjaka i ispod oka, znači da sigurno postoji proces na vrhu korena, najverovatnije očnjaka, kako se to u narodu kaže – gnojna kesica.
   Potrebno je da se javite stomatologu i snimite zub. Vaš stomatolog će odlučiti šta dalje, da li zub lečiti konzervativnim putem ili odmah uraditi operaciju. Druga metoda daje dobre dugoročne rezultate.

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Obavezno napraviti snimak da se utvrdi od čega potiče otok ili od kog zuba. Posle toga tretirati odgovarajući zub ili ga izvaditi.

 18. vesna

  DALI JE KASNO DA SE POPRAVI JER JE PUKLA KRUNICA PRE TRI MESECA A JA NISAM BILA U SRBIJI MOJA DR POCINJE DA RADI POCETKOM SEMPTEMBRA HVALA NA ODGOVORU

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Nikad nije kasno da se javite stomatologu. Ako je pukla, krunica može da se nadogradi kada se koren izleči. Svakako treba da spasite zub.

   Dr Lolin

 19. Zdenka

  Halo! Zahvaljujem se unaprijed . Prije par dana bila sam kod zubara i popravila (K-9 ). Očnjak! Sve je bilo u redu ali onda sam iznenada osjetila snažan bol u vilici gore i dole . Imala sam osjećaj da me bole zubi koje sam izvadila prije milion godina! Nisam uzimala ništa nije bilo za umirati ali sam oteklau predjelu nosa,oka i jedan dio obraza. Oh! Da bila sa u planinama i bilo je jako hladno! Dali hladnoća može izazvati ovakvu reakciju, ili moj zub mora vani. Hvala vam najljepša!

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Teško da je hladnoća uzrok ovim bolovima. Ako ste otekli iznad zuba, to je znak da je živac u tom zubu istrulio i da je infekcija prešla u tkivo iznad zuba i pojavio se otok. Treba da se javite stomatologu koji će za početak zub otvoriti radi drenaže i nastaviti sa terapijom da bi spasio taj zub.

   Dr Lolin

 20. Ivana

  Poštovanje, bolovi su krenuli pre 5 dana tacnije bol u desnima, pa kada se to smirilo osecam da je sve to poteklo od donje desne cetvorke jer i na njoj vidim pocetak karijesa. Bolovi su nesnosni, desi se da me ceo dan ne boli, a uvece me bol probudi. interesuje me sta to moze biti? I da li ce to uopste prestati da me boli jer bih isla kod zubara kada se smiri jer mislim da ne bih mogla jos bolova da podnesem… Pijem sinacilin i stavljam kapi za zubobolju.
  Hvala

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Po vašem opisu bola, najverovatnije se radi o upali zubnog živca. Karijes napreduje, javljaju se bolovi na toplo i hladno manjeg intenziteta, posle toga karijes dolazi do šupljine u zubu u kojoj se nalazi zubni živac. Tada počinju jaki bolovi, pacijent skoro ne može da odredi koji ga zub boli. Cela polovina lica je bolna.
   Treba da se javite stomatologu koji će preduzeti ofg. terapiju, najverovatnije izvaditi živac iz zuba i rešiti probleme.

   Dr Lolin

 21. lazar

  pozdrav, od skoro mi se na desnima ispod umnjaka pojavila fistula, a pritiskom na desni pored umnjaka izmedju desni i zuba izadje malo gnoja, bolova nema, ali ocigledno nesto nije u redu…sta moze biti u pitanju, koliko je opasno i kako leciti? hvala unapred.

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Ukoliko se oko umnjaka pojavi fistula i gnojna kolekcija, ti zubi su uglavnom za vađenje. Teško se leče zbog krivih i neprohodnih kanala korena.

   Dr Lolin

 22. rudo

  Postovani, jucer me pocela boliti desna strana gornje vilice. Sinoc je bol bio toliko jak da sam morao popiti naklofen koji mi je pomogao da zaspem. Jutros kad sam se probudio pojavio se otok gornje usne. Bio sam kod stomatologa koji mi propisao antibiotik xiclav 625 mg. Popio sam jednu tabletu, medjutim otok gornje usne se povecao a sad i desna strana obraza pored nosa prema oku. I naravno i dalje me boli gornja desna strana vilice. Narucen sam za sutra kod stomatologa. Sta da radim sad. Pozdrav

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Potrebno je napraviti panoramski snimak vilice da se postavi dobra dijagnoza i utvrdi od kog zuba potiče otok. Potrebno je što pre zub otvoriti da bi se gnojna kolekcija cedila napolje ili napraviti rez iznad zuba. Antibiotike svakako treba da uzimate jer je u pitanju infekcija. Kada spadne otok, stomatolog će odlučiti šta dalje sa zubom da radi. Lečenje ili vađenje.

   Dr Lolin

 23. Nemanja

  Postovanje, Ovako gornji levi zub je puko i nakon 2 godine poceo je da otice i da boli pa posle 2 do 3 dana sve nestane bol i otok pa prodje nekoliko meseci i ponovo pocnu bolovi i otok na obrazu i sada pre dva dana poceo je zub da me boli a nema ona kesica pored nego sam povrsina obraza je otekla, pa me zanima kako mogu da smanjim otok na obrazu. Hvala :)

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Morate se javiti stomatologu da proceni situaciju. Gnojna kolekcija se proširila na predeo obraza i može i dalje da se širi. Treba svakako da uzimate antibiotike, koje ne možete sami da kupite, i zub je verovatno za vađenje. Spolja hladni oblozi su dobrodošli.

   Dr Lolin

 24. vesna

  imam mrtav yub vec 20 god ali je proces iynad proradio i ja sam otekla to smo resili ali yubar kaye da ne vadim yub yato sto on moye da traje jako dugo jer je kruna jako cvrsta ali ja sam cula da se takav yub vadi posle otoka molim vas sta vi mislite

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Poštovana,
   Takav zub se ne vadi ako je Vaš stomatolog uklonio uzrok otoka i adekvatno zbrinuo zub! Bez snimka ne mogu da Vam dam preciznije informacije. Pozdrav.

 25. Tatjana

  Pre 4-5 godina sam izvadila zub,ali mi je ostao mali deo koji je bio pokvaren sve vreme od tada.Na mestu gde je izvadjen zub porastao mi je drugi,a ovaj mali deo je stajao sa strane i nikada mi nije predstavljao problem.Ali sada su poceli bolovi,ne toliko jaki ali do sada nisam imala,i imam utisak kao da mi se stalni zub koji se nalazi pored tog malog dela zuba koji je ostao,iskrivio.Da li je to zbog tog malog dela zuba koji me boli sada ili ne?

  • Sanja, ordinacijaSanja, ordinacija

   Poštovana,
   Mogli bismo da damo potpuniji odgovor ako snimite taj zub i pošaljete nam email-om. Bolovi ne bi trebalo da potiču od tog zaostalog korena. Veoma je nezgodno bez pregleda donositi zaključke, zato bi jako pomogao snimak. Verovatno je bol od iziritiranih desni. Opišite nam više tegobe, na čega se javljaju, koliko traju i da li pijete nešto za bolove, da li se mrda zaostali deo… Pozdrav!

   • Tatjana

    Tada kada sam imala bolove popila sam antibiotik i bolovi su nestali,i nekoliko dana posle toga nisam vise imala.Zaostali deo se ne mrda,naprotiv jako je cvrst,i sada me zaboli samo ako ga jace pritisnem prstom.

    • Dusanka KecmanDusanka Kecman

     Poštovana,
     Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da svratite do naše ordinacije da uradimo detaljan pregled i rtg snimak da bismo videli o čemu se radi. Pozdrav!

 26. mimmi

  Pizza
  Ispod jezika osjetim uvećanu žlijezde. Ovo nije prvi put da mogu da je napipam. Prije 4 godine radila sam most zuba ukupno 4 zuba. Povremeno se javlja blagi bol a ponekad kao da su zubi utrnjeli. Dali je moguće da mi žlijezda bude uvećana zbog toga

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   bitna je dijagnostika. Potrebno je da napravite snimak svih zuba (OPT) da se pogledaju zubi ispod mosta. Ako postoji neka promena na tim zubima… Moguće je da taj otok koji osetite potiče od zuba! Ali bitno je da znate da se u toj regiji nalaze pljuvačne žlezde koje isto tako mogu da daju otok! Ako se odlučite da napravite snimak, njega isto možete da nam pošaljete na mail… i detaljno opišete sve tegobe. Doprinose svi snimce koje imate od ranije.
   Pozdrav!

 27. Dragana Bajic

  Poštovani,
  Imam problem sa gornjom sedmicom. Naime pre nekoliko mjeseci mi je na zub stavljena plomba, i od tada me boli.
  Zub je imao crnu rupicu, i mislila sam da treba da se liječi, ali zubarica je isti dan kad sam otišla stavila mi plombu i zub me bolio.
  Bol se javljala na toplo i hladno, ali je prestajala i ja sam mislila da je to ok.
  Pošto sam izgubila šesticu, zubarica mi je izbrusila sedmicu koja treba da nosi taj zub, ali od brušenja, zub ne prestaje da me boli. To je jako pulsirajuca bol, koja ne prestaje vec tri dana. Na zubu nema nikakvih tačkica, crnila i slicno, ali on ne prestaje da me boli.
  Da li to znaci da nije pravilno izlijecen, ili je to samo zbog brusenja?

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   vrlo često se prilikom brušenja zuba skine sloj zuba(gledj) koja štiti zubni živac pa on ostane izložen spoljašnjim nadražajima i bakterijama iz pljuvačke.Tada mogu da se jave pulpitični bolovi kao što Vi opisujete.Potrebno je da se javite Vašem stomatologu da se adekvatno izleči zub jer će on nositi krunicu.Pozdrav!

 28. ina

  Ćerkici su mi letos otvorene mlečne četvorke,ima 6 god.i tako stoje doktorka je rekla da ne može da plombira te mlečne zube.Pa me zanima zašto?Jer znam neku decu koja imaju plombirane mlečne zube.Dva puta smo imali pred kraj leta problem sa otokom desne strane i pila je antibiotike.Jutros joj je opet otekao zub,ali sad leva strana,bili smo malo ga ocistila,busila i dala antibiotik i rekla da stavljamo obloge,ali cini mi se od tad joj se otok povecao.Zadnji put joj je sa desne strane otislo na oko,a sad sa leve joj se otok spustio na usne.Neboli je,samo joj smeta,a strah me tog otoka,neznam sta da radim,dal da joj stavljam obloge samo i dajem antibiotik,ona u apoteci napisala na 12 sati,zar to nije mnogo,bar na 8.Koliko otoku treba tacno da krene da se povlaci,ide noc,pa strah bas.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   karijes na zubu nam diktira koja će se terapija sprovesti! Kada je karijes mali ,zub se sanira plombom,kada je karijes velik toliko da bakterije iz njega dovedu do izumiranja zivca tad se očisti sav karijes i zub ostavi otvoren! Bakterije dovedu do otoka, zato se daju antibiotici da upalni proces neutrališu! Ako otok raste,takav zub se vadi !Doktor odredjuje na koliko sati se pije lek,to zavisi od uzrasta i kilaže deteta. Držite obloge i pozovite Vašeg stomatologa da odredi na koliko sati da dajete lek. Ne postoji tačno odrđeno vreme kad otok počinje da se povlači ,bitno je da se ne povećava. Ne brinite ništa ,javite se lekaru stomatologu. Pozdrav

 29. Denisa

  Izvadila sam zub pre par dana. Odnosno parce od zuba koji sam nedavno polomila. Oni su mi to izvadili i rasekli su onaj deo iznad zuba. I bas me je bolelo, sada se pojavio gnoj i osecam bol. Pila sam brufene, to mi je ublazilo bol. Sta sada da radim? Hvala! :)

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   najvažnije je da se javite Vašem stomatologu koji je vadio zub! Da ponovo pogleda ranu. Najverovatnije je nakon vađenja ostala suva rana ( alveolit ) tegobe se najčešće javljaju 72h od vađenja zuba….to se često dešava . Ne treba da se brinete , što pre se javite stomatologu i dobijete terapiju ,pre će se bol povući! Ne treba odugovlačiti odlazak kod stomatologa,jer je to kratka intervencija i doneće Vam veliko olakšanje ! Pozdrav

 30. Iva

  Poštovani!
  Zamolila bih vas za savjet. Otekla mi je lijeva strana lica, ali zub me ne boli niti me bolio. Naime, na toj strani gore imam jedan zub koji je potrebno izvaditi, ali moram čekati ponedjeljak. Otišla bi na hitnu da mi daju antibiotike. Zanima me da li mi moraju nešto dirati po tome ili mi mogu samo napisati recept pa da se javim svojoj zubarki u ponedjeljak? Naime, imam strašnu fobiju od zubara, čak padam i u nesvijest, a da mi se maltene i ne približe ustima, to je zaista veliki strah i problem. Pošto me ništa ne boli, samo je otečeno, da li ih mogu zamoliti na hitnoj da ne diraju ništa i da mi samo daju antibiotike? Hvala!

  • Srdjan Lolin

   Ako se pojavio otok, znači da postoji patološki proces oko korena tog zuba. Nešto se svakako mora preduzeti, vi to morate prihvatiti. U hitnoj mogu da daju samo antibiotike. Ukoliko je otok izuzetno velik, praćen temperaturom, trebalo bi napraviti inciziju i pustiti gnojnu kolekciju napolje. Tada je pacijentu bolje. Otok nekad može da prođe samo od antibiotika, ali ako se ništa ne preduzme, vratiće se opet i to veći i bolniji.

 31. ina

  Hvala na odgovoru,tacno tako je i bilo.Zub smo izvadili u ponedeljak jer je prethodno primila 5 inekcija,da bi joj otok spao iposto joj se nije stvorila fistula sama,pa su joj radili inciziju,iglom za ciscenje zuba,ne skalpelom,jer nije bilo moguce prici.Hvala bogu otok je spao.Ostalo je mozda jos malo kad se nasmeje tek tad se malo vidi na gornjoj usni mala razlika i jos sam joj primetila malu tackicu sinoc belu koja je jutros nestala.Koliko ce jos trebati vremena da joj se to sve lepo povuce i smiri?Ima jos tu fistulicu,rece pedijatar danas.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Kod dece proces oporavka i zarastanja ide mnogo brže,sve zavisi od njenog imuniteta i opšteg zdravlja. Ne možemo tačno u dan da Vam kažemo kada će se sve povući, otprilike bi trebalo sve da se sanira za neke dve nedelje.

 32. Dunja

  Poštovani, pre mesec dana sam popravljala zub i tada mi je stavljena plomba (prethodno nije stavljen lek), pre dva dana je počeo strašan bol, povremeno i pulsirajući i pojavio se otok iznad tog zuba. Na koji način mogu trenutno da sprečim bol i otok i kakvo je Vaše mišljenje o daljem tretiranju zuba? Hvala!

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Moguće je da se ispod plombe upali živac, zato Vas je toliko bolelo. Potom dolazi do njegovog raspadanja,nekroze, i na kraju infekcija prodire u paradontalno tkivo na vrhu korena zuba i dolazi do stvaranja gnojne kesice, zato ste sada otekli. Trebate da počnete da pijete antibiotike i da se zub što pre otvori radi drenaže i kako bi Vas bol popuistio. Bilo bi dobro da se što pre obratite stomatologu.
   Prijatno!

 33. m.scepanovic

  Zub mi je popravljen prije nekoliko mjeseci poceo je da me boli prije 3 dana a juce mi je otekla lijeva strana.zub izgleda spolja zdrav.ali neznam kako da smanjim otok ?pokusala sam sa oblogom i pila sam neke kapsule ali nije pomoglo.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Moguće je da se živac upali ispod plombe, što rezultira bolom. Zatim dolazi do njegovog propadanja, nekroze, i na kraju se infekcija proširi na tkivo oko vrha korena zuba, zbog čega ste otekli. Rešenje je primena antibiotika i otvaranje zuba radi drenaže, tako da je potrebno da se što pre obratite stomatologu.
   Prijatno!

 34. kenan

  Otekla mi je cijela liva strana. Otišao sam zubaru, zubar mi je probušio zub i nije ničim popunio i dao tablete .Evo drugi je dan i ništa se ne mijenja .Hoće li ovo da opadne ili trebam nešto poduzet?

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovani,
   Pošto je zubar odredio od kog zuba je infekcija i uradio drenažu – zub je ostao otvoren da bi se bakterijski sadržaj izdrenirao. Zub Vam zato nije zatvoren jer je to terapija kod takvih infekcija. Potrebno je da držite hladne obloge, da pijete lekove koje Vam je stomatolog prepisao i uskoro bi trebalo da osetite poboljšanje. Jako je važno da budete disciplinovani, a ukoliko primetite da se otok povećava, da dobijate temperaturu ili da Vam je opšte zdravstveno stanje lošije – što pre se javite stomatologu.
   Pozdrav!

 35. Natasa

  Postovani,
  Juce sam kod stomatologa popravljala 4levk gore, zivac vec nisam imala ali je koren trebalo da se leci. Prilikom ciscenja i sirenja korena probijeno je do kraja kore i do nekog kanala(nije sinusni u pitanju nego neki zubni). Kod posusivanja korena vazduhom on je prosao u te kanale i u obraze. Mi to nismo odmah ni pimetili nego kada je stavljen lek i zatvoren odmah smo videli otok pa i otvorili zub da se drenira. Na kontrolnom snimku se vidi i dasmo dosli do same kosti gde ima i malog procesa. Ja sam danas jos vise otekla, inace vec od ranije zbog prehlade pijem amoksiklav od 1000 i zubarka mi je rekla hladne obloge i chimoral 3×2. Da li mogu jos nesto da ucinim da se otok sto pre smanji.? Imam jako vazan dogadjaj za 3 dana….
  Hvala unapred

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   Terapija koju ste dobili od Vašeg stomatologa je sasvim dovoljna. Samo se pridržavajte saveta, stavljajte hladne obloge, pijte antibiotike i Chymoral i budite strpljivi. Pozdrav!

 36. Mina

  Pre 2 3 dana osetila sam bolove u zubu koji nije moj,nego je uradjena krunica.. pritom mi je umrtvljen zivac.uradila sam snimak i otisla kod stomatologa, rekao je da imam proces ispod korena zuba.i to stvarno na snimku izgleda kao kesica.. nemam veliki otok,ali me uzasno boli da ne mogu ni da pricam normalno…dao mi je Augmentin da pijem.pijem ga dan ali bolovi su uzasni.Dejstvo brufena traje 20 minuta i opet krece da boli, presla sam na Nimulid i malo je bolje,ali ne mogu da ga pijem na 5 ,6 sati.da li postoji jos neko resenje.hladne tople obloge ili jos nesto da se stavi na taj zub da bol prestane.jer je vec 3 dana nepodnosljiv

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Morate nastaviti da pijete antibiotike i lekove protiv bolova, možete držati hladne obloge spolja. Morate biti strpljivi da antibiotik ispolji svoje dejstvo, postepeno će vam biti bolje i bol će se smanjivati.
   Prijatno!

 37. Ivan

  Prije pola godine sam imao gangrenu zuba, lijecio sam ga al neuspjesno.. Ostao je otvoren. Medjutim od sinoc mi je natekla desna strana obraza i boli podmuklo.. Sta da radim? Radi se o gornjoj desnoj cetvorci…

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Infekcija iz kanala korena zuba se proširila na tkivo i kost oko vrha korena zuba, tj. stvorila se gnojna kesica, zato ste sada otekli. Potrebno je da se što pre obratite stomatologu radi prepisivanja antibiotika i sprovođenja dalje terapije. Takođe je potrebno snimiti taj zub kako bi se videlo da li zub može da se operiše i sačuva ili će morati da se izvadi.
   Prijatno!

 38. Lana

  Poštovani,

  Pre par dana pojavio mi se otok sa unutrašnje strane gornje vilice, odmah iznad dvojke na kojoj imam urađenu keramičku krunicu. Otok za sada ne boli, ali se proširuje. Polako prelazi i na prednju stranu desni.
  Pre godinu dana sam uradila zamenu keramičke krunice i nisam zadovoljna odrađenim. Čini mi se da krunica nije najbolje legla između zuba i trudila sam se u početku da izbegavam zagrižaj na prednjim zubima da ne bih dodatno iritirala tu dvojku. Ukoliko je otok nastao zbog iritacije usled pritiska prilikom zagrižaja, da li je moguće da na isti način otok spadne, tj. ako bih izbegavala bilokakav zagrižaj na tom zubu? Ako otok ni na taj način ne spadne, posle kog vremena je apsolutno neophodno da se obratim zubaru?

  Unapred zahvalna.

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   Pošto postoji otok zuba, potrebno je da se prvo uradi snimak tog zuba. Na snimku možemo videti da li se radi o cisti na vrhu korena zuba ili je problem u okolnom tkivu. Ako se radi o cisti na vrhu korena zuba, onda je to potrebno rešiti hirurškim putem. Ako je krunica neadekvatna i kao što Vi kažete “nije najbolje legla”, najbolje je skinuti je i uraditi novu uz prethodnu adekvatnu preprotetsku pripremu zuba. Krunice se i prave da bi pacijenti mogli adekvatno da grizu, a ne da se izbegava zagriz, zato je potrebno da se što pre obratite stomatologu radi saniranja problema.
   Pozdrav!

 39. Marko

  Poštovani,

  Danas mi je otvaran zub koji je pre par godina plombiran (donja desna šestica), i ustanovljeno je da je koren zuba bio pod upalom (pre otvaranja sam osećao pulsiranje sa osrednjim bolom), nisam imao nikakav otok takođe, zubarka mi je očistila zub i stavila lek ali, sada ja imam temperaturu 37,5C. Da li je ovo normalna pojava nakon sredjivanja upale zuba? Osećao sam drhtavicu i dan pre odlaska zubaru. Da li infekcija ima neke veze sa ovim? Napomenuću takođe da pre odlaska kod zubarke sam osećao slab bol u vratu (ispod zuba koji je bio pod upalom) i isto takodje slab bol u desnom uvu. Uzimao sam analgin pre odlaska zubaru zbog bola koji sam osećao.

  Unapred zahvalan.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   S obzirom da niste imali otok, tj. da se infekcija iz kanala korena zuba nije proširila na tkivo oko vrha korena, malo je verovatno da su temperatura, bol u vratu i uhu posledice upale zubnog živca. Vrlo je moguće da se sa upalom živca poklopila neka drugu upala i da ste u isto vreme imali simptome obe.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 40. Maja

  Pre paar dana sam osecala da me zub ziga i boli, reaguje na hladno i na toplo. I prestao me je ali sad se oseti s vremena na vreme neprijatan miris. Od cega to moze da bude?

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   neprijatan miris može da potiče iz zuba. Nastaje kao posledica odumiranja nerva zuba, bakterije vrše promene na njemu. Neprijatan miris može takođe da bude posledica naslaga hrane na desnima, jeziku,porekla iz želudca ili nosa….. pošto se prvo javila osetljivost zuba , verovatno je iz zuba. Najvažnije je da se što pre jaite stomatologu. Sanirate zub, jer ako ne uklonite problem može doći do otoka,bola i tada je mnogo neprijatnija poseta stomatologu.
   Srdačan pozdrav

 41. Dragan

  Poštovani,
  popravljao sa zub 4 lijevu prije 2 godine.
  Prije mjesec dana sam imao bolove zuba 5-ce lijeve, kada mi je otvoren i počelo liječenje počela je da boli i 4.
  Prije postavljanja plombe na 5 snimio sam i 4 i 5, i primjećeno je da 1 kanal u 4 nije bio dovoljno napunjen i da ima proces u 4.
  Kad sam zavrsio 5, poslije neđelju dana sam otvorio 4 odnosnu u utorak
  Posto je zubar primjetio da u zubu postoji jos bakterija ostavio je otvoren zub do petka, pa da radimo liječenje.
  Ali je mene istu noc lijeva strana pocela da otice i da boli. Za bol sam koristio Paracetamol
  Čuo sam se sa zubarom, rekao je da je pri otvaranju se zub iritirao od igla i bušenja, pa je došlo i oticanje i bol. Takođe da uklonim vatu sa kojom mi je zatvorio zub
  Naredni dan me je zub malo više bolio i uveče sam isisavnjem doveo još većeg bola ali je zato i bilo krvi. Što je u konsultaciji sa zubarom i dobra stvar.
  Pošto je otok porastao otišao sam juče kod zubara, da mi pogleda i prepisao mi antibiotik Amoksicilin i da vidimo u narednih dana kakvo je stanje.
  Danas mi se otok još poveća odnosno počeo je i oko da zatvara.

  Moje pitanje da li treba da stavljam obloge ili je dovoljno da pijem antibiotik i da sačekam njegovu reakciju? I da li se šta može iskomplikovati ?
  Hvala

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Hroničan proces, koji je dugo bio miran, može da se aktivira i da se pojave svi simptomi akutne infekcije, tj. da dođe do otoka, bola, povišene telesne temperature. U tom slučaju potrebno je uraditi iciziju ili izvaditi zub radi drenaže, kako se otok ne bi širio dalje u okolne strukture i kako bi se izbegle komplikacije. Svakako treba da nastavite sa uzimanjem antibiotika koji će proces ograničiti i možete spolja držati hladne obloge.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 42. lidija

  Postovanje! U subotu veče me zub zabolio,donja desna sestica! Bolio je cijelu noć uz pulsiranje,tablete za bolove nisu pomagale,u nedelju sam dobila Eritromicin jer sam alergicna na pencilin,već u ponedeljak rano sam posjetila zubara otvorio je zub da mi izvršio drenazu,dobila sam dve mandibularne anestezije! Jest mi lakše,pogotovo jer tablete za bolove djeluju! Imam temperaturu 37.5, 38,al tek predveče.Smeta mi što mi je otok otišao ispod donje vilice,teško gutam! Zanima me iako je zub otvoren već dva dana a antibiotik pijem 4 dana kad će otok da se povuče da mogu da rijesim i izvadim zub,a svaki dan idem da mi ga ociste i isperu

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   Pulsiranje i bol ukazuju na infekciju tkiva oko vrha korena zuba i u tom slučaju dolazi do oticanja u tom predelu.Dobro je što je drenaža zuba uradjena i što su Vam prepisali antibiotik.Od toga bi trebalo da Vam bude bolje.Potrebno je da pijete antibiotike i držite hladne obloge spolja na obrazu da Vam se infekcija ne proširi na okolna meka tkiva.Ako Vam otok raste i postaje tvrdji a temperatura naglo skoči-odah se javite Vašem stomatologu.Ako se otok postepeno smanjuje-možete se javiti stomatologu za vadjenje tog zuba čim završite tretman antibioticima(oko 7 dana).Pozdrav!

 43. nemanja

  postovani, prije 5,6 godina mi je zubar radio vadjenje zivca u gornjoj trojci i radio punjenje zuba, lijecenje i sve sto treba da bi na kraju plombirao. nikad nisam imao problema sa tim zubom do prije par dana kad je postao blago osjetljiv na dodir, ispirao sam cajem od pelina ali nije pomoglo. na svoju ruku sam uzeo antibiotike amoksicilin i poceo ih piti danas. nije oteko ali postaje sve osjetljiviji na dodir, ne mogu jesti na njega jer boli prilikom zvakanja. pozdrav

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Najverovatnije je došlo opet do infekcije tog zuba i do formiranja procesa na vrhu korena zuba. Svakako treba da završite terapiju antibioticima i da snimite zub, kako bi se videlo koliki je proces i koliko je zuba zahvatio. Samo sa snimkom možemo da postavimo definitivnu dijagnozu i da napravimo pravilan plan terapije.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 44. Ivana

  Poštovani ,
  Prije par dana mi je natekla cijela lijeva strana lica i nisam mogla ništa, zubarica mi je dala antibiotik i otvorila zub nakon čega se sve to smanjilo kad sam završila sa antibiotikom pod anastezijom mi je čistila kanale i zatvorila zub samo sa dezinfeksijskom , to je bilo jučer međutim ja sam odma taj isti dan navečer osjećala užasno pulsiranje zuba i skinila sam to s čim mi je zatvorila zub , odma mi je bilo lakše, ali sutradan sam se probudila sa oteklinom lica ,opet.. Jel mi možete dat neki savjet kako ću makniti oteklinu
  Hvala

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Dobro je što ste izvadili privremenu plombu. Pošto vas je zub zaboleo posle aplikacije medikamenta to je znak da mora još neko da ostane otvoren, radi drenaže i kako bi se oslobodili gasovi koji su rezultat raspadanja živca. Što se tiče otoka pokušajte da u ustima držite topao napitak, a spolja hladne oblage.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 45. Tijana

  Poštovani,
  imala sam pre skoro 3 nedelje intervenciju gde mi je hiruškim putem uklonjen donji umnjak koji nije ni izrastao već je bio postavljen horizontalno i krunicom je udarao u 7. To sam sasvim slučajno otkrila jer me je boleo zdrav zub (petica) i kada su mi napravili snimak ispostavilo se ovo. Operacija je bila teška, postojala je i kesica na tom umnjaku, ja sam dobila nakon toga terapiju Klindamicinom , međutim pojavio se otok u predelu donje vilice na obrazu, koji mi je dreniran sa unutrašnje strane obraza i dodatno sam dobila i terapiju injekcijama Jugocilin. Par dana drenaže pa tek onda izvađeni konci i dren,prošlo par dana i evo taj otok se izgleda ponovo razbuktao, koči mi se vilica,trne mi predeo obraza šire nego što je bilo.Pošto je vikend doktor mi je ponovo prepisao velike doze injekcija -dva puta dnevno Jugocilin,Garamicin + Klindamicin na 12 sati pa reče da će najverovatnije ponovo drenirati spolja…..
  Da li je to normalno tretiranje ovog otoka i da li sve to tako ide kad su ove komplikacije u pitanju
  Unapred zahvalna na odogovoru!

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   to je uobičajena procedura prilikom ovakvih komplikacija. Potrebno je da se pridržavate satnice prilikom uzimanja lekova,držite obloge i redovno idite na kontrole kod svog stomatologa.
   Srdačan pozdrav

 46. Jovan

  Postovani,
  Imam 14 godina i otekao mi je zub ali me ne boli.Zubar mi ne radi danas ,pa me zanima koji lek smem da uzmem da bi mi se smnajio otok.Bio sam sa roditeljima u apoteci ali nisu znali sta bi mogli da mi daju posto imam 14 godina a antibiotik nece.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   jedino što se uzima su antibiotici, i to možete dobiti samo uz lekarski recept. Potrebno je da odete kod lekara opšte prakse ili bilo kog stomatologa da Vam napiše recept. Najbolje bi bilo da posetite stomatologa koji će Vam pomoći dok se Vaš zubar ne vrati na posao. Potrebno je videti zašto ste otečeni i da se uzrok ukloni.
   Srdačan pozdrav

 47. Ivona

  Postovani,imam problem sa umnjakom,normalno mi je izrastao ali od pre nedelju dana pocela je cela leva strana da me boli.bol grla i bol ispod vilice(natecenost).i kod zuba imam tkivo koje je tvrdo..

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   potrebno je da napravite snimak svih zuba. Da se napravi detaljan pregled te strane, da se utvrdi da nema dubokog karijesa, neadekvatnih ispuna, procesa na vrhu korena. Postoji puno faktora koji mogu da dovedu do otoka, bola. Najbolje bi bilo da da dođete na pregled. Mi preglede i konsultacije ne naplaćujemo.
   Srdačan pozdrav

 48. vesna

  Postovani, imam problem sa peticom, radila sam taj zub i stavljen mi je lek ali je taj lek ispao i to tako stoji vec pola godine, sada je otekao a trenutno se nalazim van granice , sta da radim da smanjim otok jer ovamo nedaju da se kupe antibiotici , kako bi mogla smanjiti otok dok ne dodjem u Srbiju .Hvala u napred

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   nažalost samo antibiotici pomažu. Najbolje bi bilo da posetite stomatologu. Nažalost druge opcije ne postoje.
   Srdačan pozdrav

 49. Milos

  Pozdrav imao sam gnojnu kesicu na zuvu bio je potpuno zdrav stomatolog mi je izbusio taj zub i otisao na godisnji prosao mu je godisnji pa je uzeo i bolovanje u medjuvremenu moj zub(sto je ostalo od njega posle busenja ) se raspao nisam posetio stomatologa i u petak me je poceo boleti taj zub kao da mi nesto gura koren i jako me boli da li je moguce da je to o5 ta gnojna kesica ili mozda i cista pijem Nimulid pomogne mi utrne mi celo telo a danas sam cak i poceo da se tresem kao da imam temperaturu ne znam sta da radim ako prestanem da li se tresem od leka ne znam dali mi ne prija mozda il se tresem zbog zuba cenjena zubarka je na ponovnom godisnjem u grckoj sta da radim?? Unapred hvala i pozdrav

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovani,
   Bolovi koji su Vam se ponovo javili su od ciste datog zuba.Javite se nekom drugom najbližem stomatologu da Vam reši problem.Ukoliko je doktor u mogućnosti će Vam hirurški ukloniti cistu na zubu(zavisi kolika je cista i na kom zubu) ili će se odlučiti za vadjenje datog zuba.U svakom slučaju-javite se što pre stomatologu.Pozdrav!

 50. lejla

  Postovani,juce sam primetila da su mi otekli desni sa leve donje strane vilice oko umnjaka.Ta oteklina se nalazi sa unutrasnje strane vilice,boli me nenormalno pogotovu kad dodirnem jezikom,nista cudno nisam primetila osim,da je bas dosta oteklo!A i levi krajnik me je poceo boleti bas jako,pogotovu kad zelim da gutam,i kada taknem ispod vilice krajnik boli me.Nista nisam pula zbog toga,u nadi da ce otok spasti,ali meni je danas gore nego juce. sta da radim

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   obavezno se obratite stomatologu na pregled. Da dobijete antibiotike i odgovarajuću terapiju. Ne treba odlagati posetu stomatologu jer se otok neće smanjiti. Bez pregleda i snimka ne mogu da Vam dam odgovor zašto se javio otok.
   Srdačan pozdrav

 51. Sonja

  Postovani,
  pre 2 dana imala sam operaciju donjeg levog umnjaka, zbog teskobe u vilici,
  i sad 2 dana imam otok koji ne spada
  sad je vec poceo da bude cvrsci,i malo mi trni vilica, inace drzala sam hladne obloge
  da li je to normalno?
  I da li postoji lek koji mogu piti u kombinaciji sam amoksicilinom,a da deluje na smanjenje otoka?

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Treći dan nakon intervencije otok je najveći, posle toga postepeno počinje da se povlači. Nastavite da držite hladne obloge spolja, pokvasite peškir ili krpu hladnom vodom. Držite 15 min, pa pola sata pauze. Možete da uzmete Chymoral forte (pije se 3x po 2 tablete na dan), ali najbolje bi bilo da odete kod stomatologa na pregled i da vam on prepiše odgovarajuću terapiju.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 52. Rosa

  Juce je poceo da me boli zub u pitanju je jedinica.Prosle zime me je poceo boliti ljetos ga je zubarka gledala I kaze da nema karijesa ali da je zivac mrtav I da ima neka tackica u korijenu.Otvorila ga je i stavila novu plombu i bilo je ok.Jutros sam se probudila natecena.Sta je u pitanju i kako rijesiti koliko smijem cekati da odem zubaru zivim vani a rado bi vece intrrvencije radila kod nas.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Infekcija iz kanala korena zuba se proširila prvo na tkivo oko vrha korena zuba,a potom i na ostala tkiva, zato ste otečeni. Što pre treba da posetite stomatologa kako bi sproveo antibiotsku terapiju i otvorio zub ili uradio inciziju, radi drenaže i radi sprečavanja širenja infekcije i nastanka ozbiljnijih komplikacija.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatnjo!

 53. dada

  Postovani
  dva dana su me boljele desni I osjecala sam svrab oko desni. Od juce me boli lijeva dvojka koja ima navlaku I boli me tacno na vrhu gdje se spajaju nozdrva I obraz to me boli na dodir. Od sinoc mi je otekla unutrasnja strana gornje usne I vise me ne boli. Dr. Mi je dala antibiotike. Da napomenem da sam trudnica. Sta dalje ustvari sta se smije raditi u mom slucaji. 4 mjesec trudnoce.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Prema simptomima koje ste nam naveli zaključili smo da imate proces na vrhu korena tog zuba i da se infekcija proširila u okolna meka tkiva, zbog toga ste otekli. Taj zub treba otvoriti ili napraviti inciziju radi drenaže ili ga odmah operisati. Svakako antibiotska terapija je neophona. Svi ovi zahvati mogu da se rade nevezano za trudnoću.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 54. jelena

  Postovani,

  pre 3 nedelje su mi stavljene krunice na prednje zube pre neki dan pocela jedinica da me boli ispod krunice…iznad zuba meso je crveno i boli me na tom mestu, zub ponekad pulsira osecam i pritisak neki na tom zubu…
  rengen svih zuba je radjen pre mesec ipo dana i nije pokazalo da mi je upaljeno niti me bolelo dok su zubi bili bruseni…krunice su stavljene i nakon 5 dana su poceli ovi sintomi
  mazem gel na desni
  dali je to upala od krunica il je ipak zivac u pitanju?

  pozdrav

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   vrlo je važno da održavate jako dobro higijenu usta. Bez pregleda ne mogu da Vam kažem precizan odgovor. Upaljene desni mogu da daju jak bol,ali je važno gde vas boli kad pipnete ? U predelu vrha korena ili uz ivicu krune. Takav rad je pod garancijom. Najbolje bi bilo da se javite stomatologu koji je radio. On zna kako su desni izgledale pre intervencije. Može da Vam da najbolji savet.
   Srdačan pozdrav

 55. Ivana

  Poštovani, na snimu mi je utvrdjeno da se ispod korena zuba donje desne osmice nalazi dosta gnoja, dr mi je pokušala izvaditi zub pod anestezijom bol je bio nemoguc, dala mi je jos jednu anesteziju i krenula ponovo ali sam ja prekinula proces vadjenja jer nisam mogla da izdrzim bolove. Kao da anestezija uopste ne deluje!
  dobila sam sinacilin i orvagil i da se javim za 6 dana.
  Šta mi savetujete?
  Moliv Vas za odgovor jer je bol nemoguc :(

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   Vaš stomatolog Vam je dao adekvatnu terapiju koja se prepisuje u ovakvim slučajevima.Ukoliko je moguće se još u ovakvim slučajevima uradi i drenaža zuba,pa se sadržaj izdrenira preko kanala korena u usnu duplju.Ukoliko to nije moguće uraditi onda je potrebno da popijete datu terapiju ,pa se pristupa vadjenju zuba.Čim počnete sa terapijom(već posle prvog dana ) će Vam biti lakše zbog dejstva antibiotika.Budite strpljivi i pijte terapiju.Nakon toga-pravo na vadjenje zuba!Pozdrav!

 56. amd

  Poštovani, prije 2 godine pojavilo mi se ispupcenje na nebu iznad cetvorke, gnoj se pojavljivao jednom u 4-5 dana (ne puno) i lice mi je bilo blago oteceno. Slikao sam zub i utvrđeno je da moram operisat korijen zuba sto sam i uradio. Izvađen je živac i stavljena plomba. Međutim sad nakon 2 godine u zadnjih 10 dana opet mi se pojavilo to isto ispupcenje, nesto manje ( nije uvijek iste velicine, nekad se smanji pa opet u toku dana vrati na isto), ali bez gnoja. Zub me uopste ne boli, a to ispupcenje jedino kad malo jače pritisnem osjeti se tupa bol. Je li moguce da se to pojavilo radi alergije koja me zahvatila prosli mjesec ili je ipak do zuba?

  Hvala

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Vrlo je moguće da se proces opet pojavio na tom zubu ili na nekom od susednih zuba. Trebali bi opet snimiti zub i otići kod stomatologa na pregled i da se uradi reoperacija ako je potrebno.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

 57. Joe

  Poštovani
  Imam bol i otok donje lijeve sedmice,jake bolove u predjelu zgloba vilice,Usta nemogu otvorit tek koliko jedan centimetar tako da nemogu da jedem.To traje šest dana i bio sam kod stomatologa i on mi je dao antibiotik (almacin)m i brufen po potrebi.Dali će se sanirati ova upala ovim lijekovima ili šta i kome da se obratim?

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Vama se infkcija sa zuba proširila u okolne mekotkivne prostore i jedan od simptoma jeste trizmus (nemogućnost otvaranja usta). Svakako morate da uzimate antibiotike, ali je potrebno da se uradi incizija i ekstrakcija zuba uzročnika. Najbolje bi bilo da odete kod specijaliste oralne hirurgije ili kod maksilofacijalnog hirurga.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

   • Joe

    Poštovani
    Bio sam i kod specijaliste oralne hirurgije i kod maksilofacijalnog ljekara i promijenili su mi terapiju na xiclav 2x 1000mg i rekli su mi da radim neke vježbe ustima…ne znam kako mogu da poboljšam otvaranje usta jer ih cijelo vrijeme vježbam i ništa se ne mjenja, jedino to što mi je nekad lako otvoriti taj 1cm a nekad teško…da li treba da ih odvalim kao “pajserom” ili nešto tako da bih opet mogao da ih otvaram ili nešto drugo? žvakanje po cijeli dan ništa ne pomaže…

    • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

     Poštovani,
     Morate da budete strpljivi i uporni, jer trizmus ne prolazi tako brzo i lako. Radite važbe koje su vam rečene,svaki dan. Napredak je ako vam se otvaranje usta povećava za 1mm svaki naredni dan. Biće potrebno par nedelja dok se ne oporavite.
     Pozdrav!

     • Joe

      Hvala vam mnogo na informacijama i uputama, puno ste mi pomogli.
      Svaka čast!

 58. Emina

  Postovani,

  pre mesec dana je radjena vitalna amputacija zivca sedmice gore desno zbog karijesa koji je dosao do samog zivca. Takodje, uradjena je popravka plombe na sestici pored na kojoj nije bilo karijesa. Nakon par dana pocinju da se javljaju neodredjeni bolovi koji su srednje jacine i koji se javljaju 1-2 dnevno. Na istoj strani doslo je do bola u limfnom cvoru. Kada osetim bol u desnoj strani gornje vilice istovremeno osetim bol u limfnom cvoru. Tada mi prija kuckanje zuba na toj strani i masaza te strane lica i tako bol prodje. Bila sam kod dva stomatologa koji su pregledom zakljucili da nije u pitanju zivac ni bilo kakav kvar, vec da verovatno imam upalu maksilofacijalnog sinusa pa su savetovali lecenje u tom smeru. Nije uradjen snimak desni. Ja jesam bila prehladjena ali moj subjektivni osecaj je da je u pitanku neki zub. U jednom momentu sam pomislila da je sestica. Danas mislim da je osmica jer osecam ostar bol pri kuckanju. Kakvo je Vase misljenje o ovakvoj situaciji? Hvala unapred na savetu!

  Emina

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   U ovakvim situacijama se radi ponovna dijagnostika, potreban je pregled i snimak tog zuba, ne bi bilo loše i da se uradi OPT snimak svih zuba. Da je došlo do upale živca nekog zuba, bolovi bi bili pulsirajući i konstantni, budili bi vas noću.Ovako je bilo šta teško reci, svakako možete da odete na pregled kod maksilofacijalnog hirurga, kako bi bar isključio upalu maksilarnog sinusa.
   Srdačan pozdrav.

 59. Milica

  Postovani, imam problem od decembra i nikako da ga resim, a bila kod vise lekara… Ovako imam blagi otok na levoj strani vilice koji se spusta prema vratu, bol u vilici, ispred uha, a ponekad i iza i unutar uha, a ponekada i u glavi sa leve strane nekako prema vratu nize. Ponekad imam osecaj kao da mi cela leva strana gori. Bol i otok su konstantni, otok blag, a bol ne uvek istog inteziteta. Imam ortopan i stomatolog smatra da nije od zuba, pila sam amoksicilin i orvigan i nista. Eho pljuvacnih zlezdi submilarne su u redu, a leva parotidna zlezda dobre velicine, ali postoji neka ovalna promena 7mm homogena. Maksilofacioni hirug predlaze pracenje bez terapije. Vise ne znam gde da idem i sta da radim.
  Molila bih Vas za savet, za Vase misljene.
  Unapred zahvalna Pozdrav

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   nažalost tegobe koje imate su u regiji kojom se mi ne bavimo. Naše pacijente sa takvim tegobama uvek uputimo kod Maksilofacijalnog hirurga. Požalite se pononvo MF hirurgu. Da uradi pregled,ponovnu dijagnostiku.
   Srdačan pozdrav

 60. izet

  postovani, moja sestra je se okupala i izasla napolje i sad je navece zabole svi zubi a nateknuta joj je lijeva strana.. kako skinut barem taj otok s lica sto brze?

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovani,
   Nije moguće da od promaje otekne cela polovina lica. Uzrok je najverovatnije infekcija nekog zuba. Mora što pre da ode kod stomatologa kako bi je pregledao i započeo terapiju.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   prijatno!

 61. Marija

  Poštovani,
  prošle godine sam popravljala gornju desnu peticu, stomatolog je rekao da je u pitanju manji kvar. Medjutim, u martu ove godine, mene je poceo taj zub da muci, i uradjen mi je snimak, gde je ustanovljeno da je doslo do pocetne infekcije. Onda mi je stomatolog umrtvio zivac, mislim da je stavljao i neki lek, koji je stajao dve nedelje, i radio je ciscenje kanala zuba, nakon cega je zub zatvoren, i ja sam mislila da je to sve u redu. Ali, krajem maja je poceo da me boli opet. Uradjen je drugi put snimak, i opet ustanovljena infekcija! Meni nije jasno kako i otkud ponovo? Izvadjeno je punjenje, zub dreniran i predlozio mi je da dolazim na svakih par dana na drenazu zuba… pila sam i antibiotike, i bolelo je dosta. Najveci problem je nastao zato sto mi je obraz otekao tih dana. Nakon nekoliko odlazaka, otok je poceo da spada, i stavio mi je lek, fermin ja mislim, na mesec dana. Medjutim, ja nisam prestala da osecam u vilici cudan osecaj, kao pritisak. Bola nema, ali kad pipnem obraz sa te strane, ispod oka, osecam cudan pritisak. Molim Vas, recite mi o cemu se radi, osecam se uplaseno, a uskoro prolazi tih mesec dana, i trebam otici na kontrolu :(.

  Pozdrav

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   nakon čišćenja kanala korena neki pacijenti uvek taj zub drugačije osete. Najvažnije je da se pridržavate saveta lekara, odlazite redovno na preglede i kontrole. Neka je infekcija upornija i treba više vremena da stomatolog sve sanira. Budite uporni.
   Srdačan pozdrav

 62. Anica

  Pozdrav. Obraz mi je natekao zbog zuba a nije me boleo…pila sam sve sto je trebalo i stavljala hladne obloge i otok se opvukao posle par dana…E sad posto sam imala rupice na oba obraza, “smeške” na obrazu na kom je bio otok nisam vise imala posle otoka. Moje pitanje je da li to znaci da se otok nije povukao ceo ili je to zbog drzanja hladnih obloga???

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   potrebno je da se obratite stomatologu da se ukloni uzrok nastanka otoka, nije dobro da se zanemari otok. Veoma šteti zdravlju kada se zubi zanemare. Bez snimka i pregleda ne mogu da dam konkretan odgovor. Najverovatnije se otok nije skroz povukao.
   Srdačan pozdrav

 63. Jelena

  Postovani!
  Zun 6-ica je poceo da me boli pre nedelju dana, inace zub je supalj. Pila sam antibiotike ali nista. Kada sam otisla kod stobatologa samo su mi stavili su mi samo lek menjutim dol se nije smanjio. Samo je oteko, cela leva strana skoro pa da mi se oko zatvorilo. Sada primam inekcije. Sta da radim kada otok prodje.

  • Radoslava NinkovRadoslava Ninkov

   Poštovana,
   Prvo treba da napravite snimak tog zuba, kako bi se videlo koliki je proces i da li je moguće operacijom spasiti zub. Ako je zub previše destruisan i ako je proces na vrhu korena veliki, zub treba izvaditi jer predstavlja izvor infekcije. Opet napominjem jedino na osnovu snimka može da se donese ispravan plan terapije.
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijatno!

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   Kada otok prodje potrebno je uraditi rtg snimak zuba i videti o kakvom problemu se radi.Stomatolog će proceniti da li je potrebno vadjenje datog zuba ili je zub moguće hirurški spasiti.
   Pozdrav!

 64. Vesna Jevremovic

  Postovani, imam bol u donjoj i gornjoj vilici ali samo na jednoj stani, tj jednoj polvini vilice, u tom delu, na gornjoj vilici imam jedan zub koji je saniran ali me je uvek boleo kada jedem nesto slatko ili toplo/hladno. Nije mi jasno zasto me boli i na donjoj vilici u predeku ispod tog zuba, ne mogu da lociram tacno bol i da procenim gde me tacno boli, ali nema nikakvog otoka niti crvenila. Boli me vec dva dana, uzastopno, sta da radim? Unapred hvala.

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovana,
   Potrebno je da uradite rtg snimak i gornjeg i donjeg zuba.Stomtolog će analizirati snimak i proveriti testom vitaliteta da li su dati zubi vitalni ili je došlo do procesa odumiranja živca(koji može dati takav bol).Često bol od donjeg zuba može da zrači u viličnu kost pa imate osećaj da Vas boli i gornji zub.
   Kada uradite snimke možete se javiti na pregled kod nas u ordinaciju da vidimo o kakvom problemu se radi.
   Pozdrav!

Ostavi komentar: