Otok zuba

Najčešći uzrok otoka na licu i ustima je infekcija. Osnovni uzrok infekcije u ustima su zubi. Bez obzira dali je u pitanju karijes, zapaljenje desni, polomljen zub zapaljenje može izazvati bol i otok. Od zuba infekcija se može širiti dalje u druge prostore na glavi i vratu.
Zaključak je da otok najčešće potiče od zuba. Zato je važna preventiva, redovni pregledi i popravka zuba.

Uzroci otoka na licu i ustima su:

 • Infekcija koja potiče od bolesti zuba
 • Alergijska reakcija
 • Stvaranje hematoma zbog krvarenja kao posledica hirurške intervencije ili traume
 • Kontuzija, nagnječenje zbog traume
 • Lom kostiju vilice kao posledica traume
 • Patološka kolekcija usled hipertrofije tkiva

Otok koji nastaje kao posledica infekcije ima sledeće karakteristike :

 • Bol koji se može širiti na susedne prostore
 • Toplota preko kože u predelu otoka
 • Crvenilo kože
 • Drenaža sekreta iz fistule
 • Bol od zuba uzročnika
 • Otežano otvaranje usta
 • Povišena temperatura

 

otok_zuba_lecenjeOtok zuba može nastati iz više razloga. Najčešći je prodor infekcije preko korena zuba u tkivo koje okružuje zub. Sve počinje od malog karijesa koji se pojavljuje u gleđi, tada situacija nije dramatična, bolova nema. Ukoliko se ovakav zub ne popravi, karijes napreduje, demineralizuje zubno tkivo i stvara otvor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac. Tada se pojavljuju jaki bolovi u početku na toplo hladno, a kasnije konstantni pulsirajući.

Preko otvora u zubnoj šupljini ulaze bakterije iz usta i razmnožavaju se unutar zuba, jer je zubni živac organski materijal koji služi kao dobra podloga za njihovo razmnožavanje. Bakterije produkuju toksine koji razaraju zubni živac i tada nastaje bolest zuba tzv. gangrena, kada se iz zuba oseća i neprijatan miris.
Proces na korenu zuba

Ukoliko se tada ne reaguje, bakterije se šire dalje prema otvoru koji se nalazu na vrhu korena i preko njega prelaze u okolno koštano tkivo. Organizam se bori protiv ovog prodora infekcije, stvara se gnoj koji nema gde da otiče i tako nastaje otok zuba.

Ponekad usled širenja infekcije oko zuba, gnoj pronađe put van kosti i mekog tkiva iznad zuba i cedi se napolje. Tada se pojavljuje fistula kroz koju se cedi sekret. U tom slučaju nema izraženih simptoma tj. otoka i bolova, jer usled oticanja gnoja nema povećanog pritiska unutar kosti. Ali, prisustvo fistule uvek znači da postoji infekcija u predelu vrha korena koju je potrebno tretirati.
Fistula iznad zuba

Pročitajte kako u našoj ordinaciji tretiramo proces na vrhu korena bez bušilice sa laserom.

 

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Bolest zuba
Sledeća tema: Lečenje ciste na zubu

Odgovori na vaša pitanja:

Kesica na desnima iznad zuba

Javljam vam se po preporuci jedne vaše musterije (koja je veoma zadovoljna vašim radom) u nadi da mi možete pomoći. Imam izričito izražene očnjake i već godinama se nosim sa idejom da napokon izgledaju u skladu sa ostalim zubima tj. da budu u ravni s njima. Takođe pre godinu dana… [Pročitajte više]

Fobija od bušilice i strah od operacije

Pozdrav, javljam se iz Banjaluke zovem se Petar imam 23 godine. Prije godinu i po bolio me zub, dvojka gore desno odem kod zubara on ga otvori i kaže da je cista i zakažem operaciju i dođem na operaciju ali jednostavno imam fobiju od bušilica i strah od operacije i… [Pročitajte više]

Savet u vezi vađenja šestice

Poštovani Dr, pišem vam iz Los Angelesa. Htela bih da se posavetujem. Imam problem sa gornjim zubom broj 6 sa leve strane. Počeo je da puca tj. da mi komadići zuba ispadaju, a kad su uradili x ray digital pokazalo se da navodno treba root canal ali i ako se… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. igor srdanovic

  Poštovani imam jednu molbu za pomoć.
  Boli me zub na kojem je keramička krunica, bolio me strašno dan i pol al jutros se bol smanjila i prešla na oticanje, tako da mi je danas oteklo dosta ljeve strane.
  Pomorac sam i dolazim u luku za 6 dana. Bol je strašna. Pijem paracetamol i tekuće kapi koje nanosim na zub da mi umanji bol. Šta mi je činiti? Stavljam i malo hladnih obloga da mi se otok smanji.. Da li imate neko rješenje kako da smanjim otok s obzirom da ne mogu doć doktoru slijedeći 6 dana?? Bio bih vam jako zahvalan.

  • S obzirom da ne možete da se javite stomatologu potrebno je da pijete antibiotike narednih 7 dana, nadam se da ih imate kod sebe. U pitanju je bakterijska infekcija na vrhu korena koja se širi u tkivo oko zuba. Hladni oblozi mogu da pomognu.

 2. Poštovani,
  Može li doći do povišene temperature do 38, zbog oticanja i upale zuba… ? Hvala

  • Poštovanje,
   Može doći do povišene temperature zbog upale zuba. Oko zuba se nalazi bakterijska infekcija organizam se bori protiv nje, bakterije se mogu širiti svuda po organizmu, obično tada i dolazi do povišene temperature.
   Potrebno je da se javite stomatologu kako bih on mogao lokalno da deluje protiv otoka. Da napravi drenažu i da vam da odg. antibiotike.

 3. kristijan

  Na rtg snimku pre 6 meseci doktor je video da postoji cista na gornjoj dvojci koja je lečena dosta davno mrtav živac, na njegov dodir prstima na površini iznad dvojke nisam osetio nikakav bol. Međutim, od pre dva dana počeli su strašni bolovi, pojavio se i ne tako velik otok, pijem brufen koji na kratko malo umiri bol. Posetio sam danas stomatologa, prepisao mi je terapiju amoksicilin 7 dana, a i ubacio me u proceduru da dođem do oralnog hirurga koji će odstraniti cistu koja je zahvatila malo i jedinicu. Ukazao mi je da dok ne dođem na red kod oralnog hirurga izbegavam toplo, pritisak prilikom griza na ta dva zuba od donje vilice. Živim u inostranstvu i malo me je strah da ne čekam dugo za operaciju , a privatne klinike su skupe za odstranjivanje ciste.

  • Dobro je što uzimate antibiotike, oni će uticati da se smiri otok i bol. Cistu svakako treba da odstranite. Njen rast je jako spor, tako da ako budete sačekali neko vreme ništa drastično ne bih trebalo da se dogodi. Ja sad ne vidim rtg snimak, po njemu može da se proceni koliko je zub ugrožen.

 4. Zub 5-ica mi je otvoren već 4-5meseca, bio je tu lek da se umrtvi živac ali on je ispao, ja nisam otišla do zubara i totako trni već duže vreme, ne boli ali ima malu fistulu-kvržicu poviše zuba..sad je počela i glava da me boli, kao neka vrtoglavica da li je moguće da je to sve zbog tog zuba?. Zakazala sam u sredu pregled.

  • Ako postoji fistula u predelu vrha korena znači da se na korenu nalazi proces, gnojna kesica. Treba postaviti dobru dijagnozu i odrediti da li zub može da se spasi ili ga treba izvaditi. On se može i hirurškim putem izlečiti. Da li glava može da boli od njega, moguće je.

 5. Jelena

  Imam otok iznad zuba. Šestica je u pitanju. Svi ostali zubi su mi zdravi ali ovaj otok traje oko 8 meseci. I mislim da imam neprijatan zadah što ranije nisam imala. Sada je taj otok postao veoma bolan. Plašim se da idem kod zubara da li mogu ja sama da smanjim otok… ili da pijem neke antibiotike… a i ako bi otišla kod stomatologa koji je proces lečenja? Pozdrav i hvala unapred.

  • Otok sami ne možete rešiti. U pitanju je hronična infekcija koja je u korelaciji sa odbranom organizma, kada je odbrana slabija on se poveća i obrnuto. Antibiotici ne mogu trajno da reše taj problem. Potrebno je da se javite oralnom hirurgu da uradi pregled, snimak..
   Tada će se odrediti da li zub može da se leči konzervativno ili operativno.

 6. Poštovani! Imam otvoren zub kutnjak već neko vreme, plomba je ispala i sada je šupalj.. Iznad zuba pojavio se gnjoj kao jedna tačkica bela. Moram da napomenem da je zub pukao skoro do mesa. Zanima me da li se može spasiti taj zub ili je bolje da ga izvadim. Plašim se zubara a i bakterija koje ulaze u šupalj zub. Šta da radim? Unaprjed hvala!

  • Ako se iznad zuba pojavila fistula iz koje se cedi gnoj znači da postoji proces na vrhu korena. Ukoliko proces nije velik takav zub može da se operiše i spasi ili da se izvadi. To će se odrediti posle analize rtg snimka.

 7. Marija

  Poštovani imam jedno pitanje.
  Probudila sam se sa otokom na desnom obrazu. Kasnije, u toku dana pojavila mi se i temperatura i bela gnojna kesica na sluzokoži obraza. Obraz mi je skoro utrnut i cela desna polovina glave me boli. S obzirom da je danas nedelja, ne postoji ni jedan dežurni stomatolog u mom gradu pa sam htela da Vas pitam da li je to znak da imam upalu unutar nekog zuba iako se ta ”kesica” nalazi na obrazu?

  • Teško je reći nešto precizno bez pregleda i rtg snimka ali infekcija koja potiče od zuba svakako dolazi i obzir. Treba odrediti od kog zuba potiče, njega tretirati, antibiotici su takođe indikovani, spolja hladni oblozi. Potražite da li ima stomatolog koji radi i nedeljom, često piše u oglasima. Osim zuba može biti u pitanju pljuvačna žlezda koja se nalazi ispod uha.

 8. Jovana Mikic

  Izvadila sam zub juče koji me je jako boleo par dana unazad, bio je urušen totalno, zubarka ga je jedva izvadila bio je ostao samo jedan mali korenčić, i na vrhu je bila gnojna kesica. Kako je anestezija prestala bol je nepodnošljiv, pila sam brufene i kafetine, međutim sada mi je nestalo lekova i ne znam šta da radim. Šta da radim da mi se bol umiri, privremeno dok ne odem do apoteke ? :(

  • Intenzivan bol može da se javi na dan intervencije i sutra dan treba da prolazi postepeno. Ukoliko krvni ugrušak ne popuni ranu kost ostaje ogoljena i javljaju se bolovi. Oni mogu da traju nekoliko dana, ne preporučujem pacijentu da trpi bolove već da se javi stomatologu.

 9. Ana Markovic

  Pozdrav!

  Od pre 2 dana su mi desni gornje vilice oko sedmice (sa strane do obraza, ali ne i sa unutrašnje strane do jezika) blago natečene, i bolne na dodir četkicom. Takođe me bole kada obrazom prelazim preko njih. Ta sedmica je popravljena, izvađen joj je živac i ne boli me zub, dakle samo desni. Zanima me da li je to upala desni i kako bih mogla da je lečim ili je moguće da bol potiče od umnjaka koji nije nikao? Da napomenem da u vilici nemam mesta za umnjak, iza sedmice je kraj kosti.

  Hvala unapred!

  • Moguće da su desni natečene od umnjaka, treba napraviti veliki snimak svih zuba na kom se dobro vide umnjaci. Moguće je da je uzrok nešto drugo, dubok džep oko zuba u kom se razmnožavaju bakterije.

 10. Popravio sam zub i plombirao ga. Nakon 20-tak dana se pojavio bol i otok. Zubar kaže da je zub zdrav. Od čega može to da bude?

  • Potrebno je proveriti da li je taj zub živ, da li reaguje na odg. nadražaje. Postoji način kako se to proverava, ako nije živ, taj zub je uzročnik otoka. Potrebno ga je otvoriti za početak.

 11. Poštovani. Molim vas za savjet i pomoć.
  Vec 2g imam otvorenu gore lijevu četvorku. Zub ne boli ali imam temperaturu i curi mi nos samo iz lijeve strane. Kod ispuhivanja nosa na maramici sam primjetila da u sekretu ima pomalo i krvi (kao sitne male krvave žilice). Zanima me da li je to sve od neke bakterijske upale zuba pa se povezalo sa sinusom i koliko je to opasno? Unaprijed vam se zahvaljujem

  • Treba napraviti veliki snimak zuba da se vidi odnos četvorke i poda sinusa. Ređe se desi da koren četvorke ulazi u maksilarni sinus i izazove dentogenu infekciju. Ako imate temperaturu javite se stomatologu ili specijalisti za uho, grlo i nos on će postaviti pravcu dijagnozu i odretiti terapiju. Zub verovatno treba izvaditi s obzirom da je otvoren dve godine i uzeti odg. antibiotsku terapiju.

 12. Katarina

  Mužu mi je od upale zuba oteklo pola lica i pola usta, užasno izgleda, a pije antibiotik, a otok sve veći ?

  • Ukoliko se otok povećava ne reaguje na antibiotike, pacijent dobije temperaturu i sl. potrebno je napraviti inciziju tj. proseći meko tkivo na odg. mestu da bih gnoj iscurio napolje. Tako se pravi drenaža, aerizacija i dekompresija u tkivu, posle toga otok se smanjuje i bol prolazi.

   • Katarina

    Suprug je ostao u bolnici,sad čekaju da to malo sazrije pa će onda pokusat riješiti.Da li je to ta procedura sto ste prije objasnili?

    • Verovatno će mu uraditi drenažu i dati intravenski antibiotike. Od toga će mu biti bolje, kada spadne otok, rešiti problem koji je do toga doveo.

     • Katarina

      Poštovani, opet ja! Ovako, suprug je izliječio upalu i izvadio zub, sve je dobro prošlo samo što i sad nakon 20-tak dana u predjelu gdje mu je bio otok osjeća utrnjenost. Pa me zanima zašto?

     • Ukoliko je rađena incizija, moguće je da u tom predelu ostane utrnutost. Ponekad se ošteti senzitivna inervacija, ali ti nervi se dobro regenerišu i osećaj se povrati posle izvesnog vremena, moguće i nekoliko meseci.

 13. Dragan

  Poštovanje,
  Boleo me zub i u međuvremenu je prestao a pojavio se i manji otok. Ono što me muči je oteklina podbratka. Ne boli previše ali smeta naročito jer ne mogu da pijem i jedem. Lučim dosta pljuvačke pa bi rekao da je jedna od pljuvačnih žlezda. Kako sam na putu ne pijem lekove a oblozi mi pomalo pomazu. Nekad se pojavi i blaga bol ispod desnog uha. Koliko mi je hitan stomatolog da ga tražim odmah ili mogu čekati ned. da se vratim kući pa kod svog.
  Hvala unapred…..

  • Ukoliko je zub boleo i prestao posle određenog vremena sumnjam da je otok od njega. Živac je nekrotisao i infekcija se proširila od njega na susedne prostore. Treba uraditi pregled rtg snimak itd… za tačnu dijagnozu, posle toga zub otvoriti radi drenaže. Ukoliko vam nije dostupan stomatolog možete početi da pijete antibiotike.

 14. Imam manji otok na desnom obrazu, može li nekako da se to spreči nekakvim hladnim oblogama ili tako nesto?

  • Hladni oblog je dobrodošao ali ne uklanja uzrok otoka. Tako da može da koristi kao pomoćno sredstvo, ukoliko postoji izvor infekcije treba ga ukloniti i jedino tako može da se reši otok.

 15. Milica

  Zdravo! Ovako..Imam bolove zuba. Ti bolovi prestanu na neko vreme, pa opet krenu.. Imam osećaj kao da me svi zubi bole.. Pošto je zub polovinom polomljen, vidi se nešto crno u njemu.. Bolovi su prejaki.. Ne mogu da spavam noću, stavljam obloge, pijem lekove, ali ništa ne pomaže. Šta da radim?
  Hvala unapred..

  • Kada se pojave bolovi i pacijent ne može da odredi koji ga zub boli (cela vilica) najčešće je u pitanju zapaljenje živca u zubu. Uzrok tome je karijes koji je došao do zubne pulpe. Potrebno je da se javite stomatologu koji će otvoriti zub i izvaditi zubni živac što će dovesti do prestanka bolova.

Ostavite i vi komentar: