Zubobolja

teeth-pain2To je bolno stanje koje zahvata vilicu i deo lica. Obično nastaje kada je nerv koji se nalazi u zubu iritiran i zapaljen. Pojavljuje se najčešće zbog karijesa koji vodi u infekciju i eventualno – gubitak zuba.

Tipovi zubobolje

Postoje različiti tipovi bola zuba i vrlo često sam bol zuba može biti znak ozbiljnije infekcije. Intenzitet bola može biti različit zavisno od osetljivosti zuba. Ukoliko osećate bol zuba, bez obzira koju vrstu, potrebno je da se javite stomatologu.

Oštar kratak bol

Kada zub postane osetljiv, tako da se javlja intezivan oštar bol zuba prilikom konzumiranja hladnog pića, možemo posumnjati da je došlo do gubitka zubne gleđi i dentina. Ovaj uznapredovali gubitak zubne materije može se pojaviti kod intenzivnog i nepravilnog pranja zuba grubom četkicom, kod abradiranih (izlizanih) zuba i kao posledica karijesa. To znači da ne postoji sloj dentina koji normalno štiti nerv od nadražaja bilo koje vrste i on bolno reaguje. Izuzetna osetljivost zuba na toplo može biti posledica karijesa ili gnojnog zapaljenja zubnog živca.
Ako se javlja oštar bol koji traje kratko, tj. dok traje nadražaj, smatramo da nije došlo do zapaljenja živca (pulpitisa), tada je potrebno očistiti karijes i zub plombirati bez vađenja živca. Za određivanje definitivne dijagnože i terapije potrebno je uraditi pregled i analizu rtg snimka.

Hroničan bol

Konstantan bol u vilici može biti posledica oštećenja zubnog živca. Oštećenje živca može nastati kao posledica karijesa koji otvara prolaz mikroorganizmima do zubnog nerva. Oni produkuju toksine koji razaraju nerv. Tada se javlja izuzetno jak bol koji se širi preko cele polovine lica. Pacijent vrlo često ne može da odredi koji ga zub boli. Bol je konstantan i ponekad ne prestaje i posle konzumiranja analgetika. U ovom slučaju neophodno je izvaditi zubni živac. To se može uraditi u jednoj seansi, ukoliko nije došlo do prodora bakterija, pod dejstvom lokalne anestezije koja je dovoljna da intervencija protekne bezbolno. Posle toga zubobolja prestaje.

Bol prilikom jela

Osetljivost zuba prilikom zagriza, tj. na dodir, može se javiti posle konstantnog bola kada je pacijentu lakše. Zbog toga može odložiti posetu stomatologu, ali bol na zagriz može značiti da su bakterijski toksini potpuno uništili zubni živac i da se infekcija širi u koštano tkivo oko zuba preko otvora na vrhu korena. Bakterije prodiru u prostor oko vrha korena tamo se dalje razmnožavaju, produkuju gasove i tečnosti i s obzirom da su sada u zatvorenom prostoru pritisak u tom delu se znatno povećava što iritira nervne završetke koji se tamo nalaze. Kada pacijent zagrize na taj zub, on se pomeri prema vrhu korena (zapaljenom tkivu) i izvrši jači pritisak na nerve koji reaguju. Zub je potrebno otvoriti, drenirati nekoliko dana i tek posle suzbijanja broja bakterija u zubu zatvoriti.

Bol u zadnjem delu vilice

Može se javiti od strane neizniklih umnjaka ili kod oboljenja viličnog zgloba. Opširnije o umnjacima na stranici operacija umnjaka.

Prevencija zubobolje:

teeth-pain

 • Smanjite upotrebu šećera. Izuzetno slatku hranu i piće konzumirajte samo povremeno
 • Pranje zuba minimalno dva puta dnevno. Ne zaboravite da izribate jezik i desni
 • Koristite konac da očistite hranu između zuba i tečnost za ispiranje usta
 • Nemojte pušiti
 • Redovno kontrolišite zube, svakih 6 meseci skidajte kamenac kod stomatologa.

 

Pročitajte kako u našoj ordinaciji lečimo paradentozu laserom i kako se zubi mogu popraviti bez bušilice.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Popravka zuba laserom
Sledeća tema: Bolest zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Plombiran zub koji pulsira

Ovako, izvadjen mi je zivac u jedinci, stavljanji su lekovi i tako to, I posle nekog vremena zub mi je bio plombiran. Posle 2 nedelje meni taj zub pocinje da pulsira. Da li bi ste mi mogli pomoci? Poštovani, Potrebno je uraditi rtg snimak zuba da bi se proverilo punjenje… [Pročitajte više]

Fistula iznad jedinice bolna na dodir

Postovani, pre 18 meseci mi je odradjena operacija iznad gornje jedinice I uklonjen je  gnoj iz vilice. Taj zub je tretiran jos 1992. godine I koren mu je ispunjen. Nedavno se pojavila fistula iznad iste te jedinice, koja je brzo i nestala, pa je nakon konsultacije tri zubara I snimka… [Pročitajte više]

Pravi problemi su nastali nakon ignorisanja problema dve godine

Postovani, pre dve godine mi je ispala plomba i u pocetku nisam mario toliko, nisam nikako mogao da izdvojim vremena i odem kod zubara. U medjuvremenu mi je pukao taj isti zub i bilo je malo bolova i otoka ali ja opet nisam mario. Prosle su skoro dve godine i… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. Postovani,
  Radi se o sestici gore desno. Zub je ranije dugi niz godina nosio tzv. crnu plombu i nije bilo problema s njim dok nije doslo do kvara tik pored plombe pa me to navelo da odem zubaru. Posle par nedelja pod lekom, zub je zatvoren belom plombom i sve je delovalo ok.
  Ubrzo zatim primetila sam da je jedan deo plombirane povrsine osetljiv. Primetila sam to kada sam grickala cips. Na zvakanje hleba i sl. jela ne reaguje, ali na cips i bilo kakav hrskav keks je posebno osetjiv. Takodje, kada jagodicom prsta snazno pritisnem povrsinu zuba nema nikakvog bola, ali kada noktom samo predjem po povrsini koja je plombirana i to samo jedna tacka na povrsini, bol je ostar i rezak.
  O cemu se tu moze raditi i sta mi je ciniti?
  Hvala unapred,
  Zora

  • Takva situacija se javlja u praksi, verovatno je deo dentina koji se nalazi ispod gleđi ostao nepokriven sa plombom i sada reaguje. Moguće je da će bol prestati za nekoliko dana. Ukoliko ne prestaje morate se javiti stomatologu koji će tada verovatno morati da zameni deo ili celu plombu.

 2. Nikola

  Postovani,
  Na nekoliko zuba kad zagrizem nesto zilavije ili cvrce osetim ostar bol.Bio sam kod stomatologa i rekao mi je da je sve u redu sa zubima i da dodjem na kontrolu za 6 meseci.Na tim zubima imam plombe,neke su stavljene pre,neke posle.Jel moguce da je doslo do upale desni pa zbog toga bol ili mora opet da se otvara zub i da se leci il vadi zivac?
  Pozdrav

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Poštovani,
   Nekad se posle zamena plombi javljaju tegobe i do mesec dana. Ne treba žuriti sa ponovnim menjanjem, samo treba pratiti. Meriti test vitaliteta, ako se tegobe pogoršavaju, javiti se stomatologu i pre zakazanog termina. Upalu desni treba sanirati ozbiljnijom higijenom. To ćete postići tako što ćete koristi konac za zube, interdentalne četkice, rastvor za održavanje oralne higijene. Možete napraviti snimak svih zuba, pa nam poslati radi preciznijeg odgovora. Pozdrav.

 3. Imam 15 god i redovno idem kod zubara na 6 meseci. Danas je poceo zub da me boli na dodir, ne boli me na hladno vec samo na dodir. Spolja se nista ne vidi a izrasla mi je i osmica pa me zanima sta to moze da bude?

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   kada zub boli na dodir najverovatnije je posledica prolaska bakterija do nerva. Postoji mogućnost da Vas boli jer zub raste. Najbolje bi bilo da nas posetite . Teško jw bez pregleda i snimka dati precizan i tačan odgovor. Mi preglede i konsultacije ne naplaćujemo. Dobrodošli ste.
   Srdačan pozdrav

Ostavite i vi komentar: