Zubobolja

teeth-pain2To je bolno stanje koje zahvata vilicu i deo lica. Obično nastaje kada je nerv koji se nalazu u zubu iritiran i zapaljen. Pojavljuje se najčešće zbog karijesa koji vodi u infekciju i eventualno gubitak zuba.

Tipovi zubobolje

Postoje različiti tipovi bola zuba i vrlo često sam bol zuba može biti znak ozbiljnije infekcije. Intenzitet bola može biti različit zavisno od osetljivosti zuba. Ukoliko osećate bol zuba, bez obzira koju vrstu, potrebno je da se javite stomatologu.

Oštar kratak bol

Kada zub postane osetljiv, tako da se javlja intezivan oštar bol zuba prilikom konzumiranja hladnog pića možemo posumnjati da je došlo do gubitka zubne gleđi i dentina. Ovaj uznapredovali gubitak zubne materije može se pojaviti kod intenzivnog i nepravilnog pranja zuba sa grubom četkicom, kod abradiranih(izlizanih) zuba i kao posledica karijesa. To znači da nepostoji sloj dentina koji normalno štiti nerv od nadražaja bilo koje vrste i on bolno reaguje . Izuzetna osetljivost zuba na toplo može biti posledica karijesa ili gnojnog zapaljenja zubnog živca.
Ako se javlja oštar bol koji traje kratko tj. dok traje nadražaj smatramo da nije došlo do zapaljenja živca(pulpitisa), tada je potrebno očistiti karijes i zub plombirati bez vađenja živca. Za određivanje definitivne dijagnože i terapije potrebno je uraditi pregled i analizu rtg snimka.

Hroničan bol

Konstantan bol u vilici može biti posledica oštećenja zubnog živca. Oštećenje živca može nastati kao posledica karijesa koji otvara prolaz mikroorganizmima do zubnog nerva. Oni produkuju toksine koji razaraju nerv. Tada se javlja izuzetno jak bol koji se širi preko cele polovine lica. Pacijent vrlo često ne može da odredi koji ga zub boli. Bol je konstantan i ponekad ne prestaje i posle konzumiranja analgetika. U ovom slučaju neophodno je izvaditi zubni živac. To se može uraditi u jednoj seansi,ukoliko nije došlo do prodora bakterija, pod dejstvom lokalne anestezije koja je dovoljna da intervencija protekne bezbolno. Posle toga zubobolja prestaje.

Bol prilikom jela

osetljivost zuba prilikom zagriza tj. na dodir može se javiti posle konstantnog bola kada je pacijentu lakše. Zbog toga može odložiti posetu stomatologu ali bol na zagriz može značiti da su bakterijski toksini potpuno uništili zubni živac i da se infekcija širi u koštano tkivo oko zuba preko otvora na vrhu korena. Bakterije prodiru u prostor oko vrha korena tamo se dalje razmnožavaju produkuju gasove i tečnosti i s obzirom da su sada u zatvorenom prostoru pritisak u tom delu se znatno povećava što iritira nervne završetke koji se tamo nalaze. Kada pacijent zagrize na taj zub on se pomeri prema vrhu korena(zapaljenom tkivu) i izvrši jači pritisak na nerve koji reaguju. Zub je potrebno otvoriti, drenirati nekoliko dana i tek posle suzbijanja broja bakterija u zubu zatvoriti.

Bol u zadnjem delu vilice

Može se javiti od strane neizniklih umnjaka ili kod oboljenja viličnog zgloba. Opširnije o umnjacima na stranici operacija umnjaka.

Prevencija zubobolje:

teeth-pain

 • Smanjite upotrebu šećera. Izuzetno slatku hranu i piće konzumirajte samo povremeno
 • Pranje zuba minimalno dva puta dnevno. Ne zaboravite da izribate jezik i desni
 • Koristite konac da očistite hranu između zuba i tečnost za ispiranje usta
 • Nemojte pušiti
 • Redovno kontrolišite zube, svakih 6 meseci skidajte kamenac kod stomatologa.

 

Pročitajte kako u našoj ordinaciji lečimo paradentozu laserom i kako se zubi mogu popraviti bez bušilice.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Popravka zuba laserom
Sledeća tema: Bolest zuba

Odgovori na vaša pitanja:

Kesica na desnima iznad zuba

Javljam vam se po preporuci jedne vaše musterije (koja je veoma zadovoljna vašim radom) u nadi da mi možete pomoći. Imam izričito izražene očnjake i već godinama se nosim sa idejom da napokon izgledaju u skladu sa ostalim zubima tj. da budu u ravni s njima. Takođe pre godinu dana… [Pročitajte više]

Fobija od bušilice i strah od operacije

Pozdrav, javljam se iz Banjaluke zovem se Petar imam 23 godine. Prije godinu i po bolio me zub, dvojka gore desno odem kod zubara on ga otvori i kaže da je cista i zakažem operaciju i dođem na operaciju ali jednostavno imam fobiju od bušilica i strah od operacije i… [Pročitajte više]

Savet u vezi vađenja šestice

Poštovani Dr, pišem vam iz Los Angelesa. Htela bih da se posavetujem. Imam problem sa gornjim zubom broj 6 sa leve strane. Počeo je da puca tj. da mi komadići zuba ispadaju, a kad su uradili x ray digital pokazalo se da navodno treba root canal ali i ako se… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. Postovani,
  Radi se o sestici gore desno. Zub je ranije dugi niz godina nosio tzv. crnu plombu i nije bilo problema s njim dok nije doslo do kvara tik pored plombe pa me to navelo da odem zubaru. Posle par nedelja pod lekom, zub je zatvoren belom plombom i sve je delovalo ok.
  Ubrzo zatim primetila sam da je jedan deo plombirane povrsine osetljiv. Primetila sam to kada sam grickala cips. Na zvakanje hleba i sl. jela ne reaguje, ali na cips i bilo kakav hrskav keks je posebno osetjiv. Takodje, kada jagodicom prsta snazno pritisnem povrsinu zuba nema nikakvog bola, ali kada noktom samo predjem po povrsini koja je plombirana i to samo jedna tacka na povrsini, bol je ostar i rezak.
  O cemu se tu moze raditi i sta mi je ciniti?
  Hvala unapred,
  Zora

  • Takva situacija se javlja u praksi, verovatno je deo dentina koji se nalazi ispod gleđi ostao nepokriven sa plombom i sada reaguje. Moguće je da će bol prestati za nekoliko dana. Ukoliko ne prestaje morate se javiti stomatologu koji će tada verovatno morati da zameni deo ili celu plombu.

Ostavite i vi komentar: