Uputstva posle vađenja umnjaka

Pripremite se za ono što dolazi nakon operacije

Hirurško vađenje umnjaka uzrokuje više komplikacija nego rutinsko vađenje zuba. Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata posle operacije, možete osetiti:

 • Bol i neprijatnost u vilici, prepisani lekovi protiv bolova (Brufen, Nimulud, Analgin) mogu Vam pomoći.
 • Otok, koji je najveći drugog dana posle operacije. Bitno je početi sa aplikacijom hladnih obloga spolja, isti dan posle operacije i nastaviti naredna dva dana. Hladiti 15 minuta, pa napraviti pauzu od pola sata, i tako neizmenično. Dovoljno je koristiti tkaninu natopljenu hladnom vodom.
 • Prisustvo male količine krvi u pljuvačci. Ponekad traje i 2 do 3 dana posle operacije.
 • Otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Ukoliko budete vežbali da otvarate usta jače, ova neprijatnost će brže nestati.

Svi ovi simptomi su privremeni i kod većine slučajeva potpuno nestaju za nekoliko nedelja. Izuzetak su komplikovana hirurška vađenja umnjaka koji se nalaze duboko blizu nerva u donjoj vilici, kada zbog operativne traume utrnutost polovine donje vilice i usne može da se produži i na nekoliko meseci. Pacijent dolazi nedelju dana nakon operacije da mu se skinu konci i uradi kontrolni pregled.

Ukoliko bol ne prolazi 48 sati posle intervencije, pojavi se krvarenje, pacijent oseća groznicu temperaturu ne treba uzimati lekove na svoju ruku već se odmah javiti stomatologu.

Šta znači alveolitis?

To je bolno stanje koje se nekad javi 2 do 3 dana posle vađenja zuba. Češće se javlja kod pušača i karakteriše se praznom alveolom, bez krvnog koaguluma i jakim bolom. Potrebno je ponovo dati anesteziju, isprovocirati krvarenje da bi se rana napunila koagulumom, nakon čega bolovi prolaze.

Da li je normalno da osećam utrnulost polovine donje usne, nekoliko dana posle operacije?

Nije, ali to je dobro poznata komplikacija hirurškog vađenja donjeg umnjaka na koju ćemo Vas upozoriti tokom konsultacija, ukoliko se zub nalazi u blizini nerva donje vilice. Vremenom, utrnulost prolazi. Smatra se da se javlja u 10% operacija, ali mnogo ređe kod mlađih osoba (ispod 20 godina).

Kako da održavam higijenu usta posle operacije?

 • Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. Žvaćite na drugu stranu u sledećih 24 sata posle operacije.
 • Nemojte pušiti narednih 36 sati posle operacije. Pušenje može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje.
 • Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku, jer možete poremetiti koagulum i izavati alveolitis.
 • Kontrola krvarenja. Posle završene operacije dobićete da zagrizete tampon gaze u trajanju od 15 minuta. To bi trebalo definitivno da zaustavi krvarenje. Ukoliko krvarenje i dalje traje stavite novu gazu ili maramicu i držite još 15 min. Posle toga nemojte ispirati usta! Ukoliko i dalje krvari, nazovite ordinaciju.
 • Kontrola bola. Posle operacije biće Vam prepisan lek protiv bola. Nemojte uzimati one lekove koji sadrže aspirin, jer možete produžiti krvarenje.
 • Tečno kašasta ishrana. Bez toplih napitaka i tvrđe hrane koja bi mogla oštetiti ranu i konce. Sladoled se često preporučuje posle operacije.
 • Pojačana higijena usta. Deo sluzokože usta gde se nalaze konci možete tretirati vaticom obmotanom oko prsta i natopljenom čajem od kamilice. Na taj način ćete najbolje očistiti konce na kojima se lako zadržava hrana. Drugi deo usta redovno prati.
 • Za kraj, treba da nas nazovete ukoliko posle hirurškog vađenja donjeg umnjaka primetite neubičajeno krvarenje, otok ili bol. Prva 24 sata posle hirurške intervencije su najgori, ali uz pomoć prepisanih lekova, neprijatni simptomi su podnošljivi.

Kada mogu početi da radim?

Različiti ljudi se oporavljaju različitom brzinom. U zavisnosti od težine hirurške intervencije, Vaših godina i regenerativnih sposobnosti Vašeg organizma, treba da očekujete da ćete se vratiti redovnim poslovnim aktivnostima za 2 do 4 dana. U našoj ordinaciji većina pacijenata se odluči za hirurški zahvat u četvrtak ili petak i većina od njih je sasvim sposobna za posao u ponedeljak.

Napomena: 
Ukoliko ste nesigurni da li da prihvatite predloženu hiruršku intervenciju, dobra ideja je da potražite mišljenje i nekog drugog oralnog hirurga. Da li ćete prihvatiti predlog terapije (ili ne) zavisi samo od Vas, zato je veoma bitno da ste dobro informisani.

Pročitajte kako u našoj ordinaciji lečimo paradentozu laserom i kako se zubi mogu popraviti bez bušilice.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Posledice neizniklih zuba
Sledeća tema: Neiznikli očnjaci

Odgovori na vaša pitanja:

Bol posle popravke zuba

Poštovanje Popravljala sam šesticu prije 10 godiina, i prošle godine mi je dio šestice ispao i tu mi je stavljena… [Pročitajte više]

Otvoren sinus posle vađenja zuba

  Izvadio sam zub(šestica) prije 4 mjeseca, vađenje je bilo komplikovano i nakon vađenja ustanovljeno je da je sinus otovren… [Pročitajte više]

Vađenje sedmice da bih se osmica pomerila

Počela je da mi izlazi osmica dole desno, desni su se nadule i zubarka mi je dala lekove da spadne… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. Vanja kaže:

  Danas sam vadio umnjak. I naravno…kada je prosla anestezija krenuli su bolovi.
  Boli me vilica, ne mogu da otvorim usta, i imam otezano gutanje.
  Da li je to normalno ?

  • Takvi simptomi su česti posle komplikovanog vađenja umnjaka. Pored antibiotika potrebno je da uzimate nešto za bolove. Spolja hladni oblozi. Otok traje tri dana. Vežbe za otvaranje usta, sa drvenim štapićima između prednjih zuba.
   Treba da budete u kontaktu sa vašim stomatologom.

 2. Jovana kaže:

  Prošlo je 5 dana od kako su mi izvadili umnjak, prva dva dana su mi bila najgora a trećeg sam već počela da jedem jaja. :D

  • Potrebno je da se javite stomatologu. Neprijatan miris iz usta posle vađenja zuba je normalna stvar. Treba utvrditi da li postoje znaci infekcije, gnojni sadržaj, otok i sl. Svakako nije dobro što su se bolovi povećali. Postoji određena terapija koja se sprovodi ako postoji infekcija rane, pored uzimanja antibitika.

 3. Stefan kaže:

  U utorak sam vadio umnjak. Odmah taj dan sam dobio injekciju (ja mislim da se zove Dexazon) i sutradan sam dobio još jednu. Dobio sam da pijem Eritromicin i za bol preporučen Brufen, Nimulid, Diklofenak… Problem mi je nastao 2 dana posle operacije. Počeo sam da izbacujem neku žutu tečnost iz rane, koja ima strašno neprijatan miris. Bolovi su se pojačali i ne znam sta da radim ? Otičem jos više, ne mogu da otvorim usta , ni da nešto progutam. Da li imate neki savet šta bih mogao da preduzmem?

 4. Jovana kaže:

  Poštovani, imala sam 4 impaktirana umnjaka koji su mi pravili velike probleme, operisali su mi 3 u roku od mesec dana, ostao je jedan, koji mi više nije pravio problem, i prošlo je 3 god od tada. Ništa me više ne boli, rane su skroz zarasle i zubi su se donekle po koji milimetar proširili i sada izgledaju normalno. Međutim, jedini levi donji umnjak koji mi je ostao, tj ta strana vilice mi je nekako ostala malo veća. Tj obraz i vilica u tom delu kao da deluju veće nego sa druge strane. Da li je to uzrok, da li bih trebala i taj umnjak da izvadim, ili je prosto to to. Svesna sam da mi lice ne moze biti u potpunosti simetrično ali ja to svejedno primećujem. Unapred hvala.

  • Smatram da umnjak ne može izazvati asimetriju lica. Morao bih da upire u obraz, tada bih vam pravio velike smetnje. Bar ja nisam još video tako nešto. Normalno je da vilice nisu simetrične niti iste u milimetar.

 5. Jelena kaže:

  Da li se svaki umnjak mora hirurški vaditi? Zašto ne može da se izvadi kao normalan zub?

  • Ukoliko je umnjak izrastao i cela krunica je van kosti ponekad ga je moguće izvaditi bez operacije. Ali čak i u tim slučajevima se često operiše, jer je okružen sa jakom kompaktnom kosti, njegovo korenje je nepravilnog oblika i čvrsto je vezan za kost. Praktično je lakše za pacijenta da se zub izvadi operativnim putem i rana posle zašije, nego da se pokušava sa klještima. Tada se krunica zuba lomi i vađenje zuba dugo traje.

 6. Poštovanje!
  Pre godinu dana je počeo da mi raste donji levi umnjak i na početku je strašno boleo, tri dana nisam uopšte spavala, i bol je odjednom prestao, vidi se vrlo malo da je pronikao, međutim sad je opet počelo da me boli, i pre neki dan sam osetila neprijatan miris zuba, boli me kad naglo otvorim usta. Ne znam šta da radim, trenutno sam u inostranstvu i za tri nedelje treba da se vratim u Srbiju, strašno sam se uplašila, kada sam osetila neprijatan miris. Šta da radim?

  • Umnjak u nepravilnom položaju za koga nema mesta u vilici je indikovan za vađenje. Što pre uradite to tim bolje. Oko njega se stvara infekcija, bakterije… zato se pojavljuje neprijatan miris. S obzirom da sada ne možete da uradite tu intervenciju, jedino što preostaje je da uzmete antibiotike da pijete 7 dana. To će malo smiriti simptome dok se ne vratrite kući.

 7. Jelena kaže:

  Za 2 dana treba da skidam konce.. U pitanju je bila operacija umnjaka. Na tom mestu su počele da mi se nagomilavaju naslage hrane, čini mi se da mi ni rana nije zarasla, ali ne osetim nikakve bolove i nema infekcije.. Zanima me kako da očistim ranu, da li je to normalno i da li ću morati ponovo da ušivam ranu..?
  Molim za odgovor sto pre, hitno je..
  Hvala unapred..
  Pozdrav..! ;)

  • Ako je sve u redu i nema infekcije niti bolova ne treba da se opterećujete sa hranom. Hrana će svakako malo upasti u ranu ali ništa zbog toga ne može da se desi. Odbrana organizma u ustima je dobra i neće biti nikakve infekcije zbog toga. Kasnije možete početi da ispirate usta sa čajem od kamilice ili žalfije.

 8. tina kaže:

  Poštovani, pre 5 dana sam izvadila 2 umnjaka, gornji i donji sa leve strane. Prva dva dana bolovi su bili jako mali a nakon toga su se pojačali. Otok mi je spao ali bolovi su jaki, noću pogotovu. Pijem brufen 3 puta dnevno i tada me bol prođe. Zanima me da li je to normalno i kada otprilike mogu da očekujem da će bolovi proći? Da li pušenje može da štetno utiče ? Nisam pušila prva tri dana ali posle toga sam nastavila sa normalnim aktivnostima. I još jedno pitanje-posle koliko dana smem krenuti da pijem topao čaj, pijem ga iz zdravstvenih razloga pa me zanima kada mogu ponovo početi sa tim? Hvala unapred!

  • Bol može da se javi ako rana ostane suva bez koaguluma, treba da pogleda stomatolog. On će odrediti da li treba nešto da preduzme. Ponekad se jave bolovi od susedniih zuba ako je intervencija bila teža. Ne treba ispirati usta prvih nedelju dana, posle mogu čajevi. Što se tiče pušenja, što kasnije to bolje.

 9. Poštovani, imam problem na donjoj vilici sa tim poslednjim zubom, izbio je ali ne ceo, a sa druge strane tek malčice izbija, ovaj što je već izbio više od pola je izbušen i stavljen lek, al svi zubari kod kojih sam bio se ne usuđuju da ga vade i šalju me na stom. fakultet na vađenje tj. hirurško vađenje. Imam veliki strah od zubara, pogotovo se plašim ovoga, pitanje je: Šta bi se desilo ako bi ostavio zub ovakav kakav jeste, i dal je neophodno da se vadi hirurški, koliko traje hirurški zahvat i koliko traje oporavak nakon toga… Hvala

  • Ako nema mesta za umnjak u vilici treba ga izvaditi. Pitanje je kada će napraviti problem, ali bolje ga je izvaditi u nekim mlađim godinama kada je organizam zdrav i rane brzo zarastaju.
   Takvi zubi se vade hirurški, to je sigurniji način nego da se krene kao redovno vađenje, izgubi se vreme, pacijent stresira i na kraju se završi kao hirurško vađenje.

 10. Tanja kaže:

  Pre 13 dana sam hirurški izvadila donji umnjak koji nije uopste izašao. Doktor kaže da je operacija bila zahtevna, da je morao dosta da skida od kosti. Imala sam jako veliki otok, podlive i na obrazu i u ustima i jake bolove. Pila sam Pancef i Himoral. Još uvek imam manji otok u predelu vilične kosti, a bolovi su uglavnom prestali, boli me rana samo na dodir. Taj otok je tvrd i ne boli, utrljavam Hepalpan po preporuci doktora. Plašim se da će tako da mi ostane jer zadnjih dva dana ne primećujem neku promenu. Kakvo je vaše mišljenje i savet u vezi toga?

  • Otok ne bi trebalo da ostane kada se sve smiri. Ako treba ponovo uraditi dijagnostiku pregled rtg snimak, ako je sve u redu nastaviti sa lekovima koji su propisani. Uvek dolazi do smirivanja simptoma kada nema odg. faktora (deo korena, kosti..) koji mogu praviti problem.

 11. Izvađen mi je donji levi umnjak pre 5 dana, ali i dalje osećam utrnulost na levoj strani jezika, da li je nastao neki problem prilikom davanja anestezije? Da li da pijem neki lek?

  • U blizini umnjaka i područja gde se aplikuje anestezija sa iglom ponekad se nalazi nerv odgovoran za osećaj na polovini jezika. Moguće da je povređen prilikom davanja anestezije ili prilikom vađenja zuba. Uglavnom se dobro regeneriše za nekoliko dana ili nekoliko nedelja.

 12. Marija kaže:

  Pre 7 dana me je hiruškim putem odstranjen jedan umnak koji se nalazi u u donjoj vilici levo i običnim vađenjem umnjak u gornjoj vilici takođe levo. Pregurala sam kritične dane, otok je spao, bolovi su bili podnošljivi, pridržavala sam se svih datih uputstva, pila redovno amoksicilin, držala hladne obloge, jela na drugu stranu, …
  Prilikom intervenciji i bušenja (ja sam to tako doživela) sam osetila bol i obavestila sam hirurga i tom prilikom sam upitana da li je bol ili pritisak, nakon toga sam dobila još jednu anesteziju i sve je teklo svojim tokom. Nakon 7 dana ja i dalje osećam utrnutost u donjoj levoj vilici, zubi mi bride, imam osećaj kao da se “guraju”, usne mi gore kao da nisu moje, i sve me to poprilično čini nervoznom. Pre tačno mesec dana sam istu ovakvu intervenciju imala sa desne strane, hiruškim putem izvadjem umnjak dole desno i običnim vađenjem izvadjen umnjak gore desno, i tada me je osećaj utrnutosti prošao do kraja tog dana. Ne znam šta da mislim, počinjem da se brinem, koliko bi još ovo moglo da traje i da li će ikada prestati?
  Hvala Vam unapred.
  Srdačan pozdrav
  Marija S

  • Prilikom vađenja donjeg umnjaka ponekad se traumatizira živac koji prolazi kroz kost donje vilice i inerviše polovinu usne. Naročito ako umnjak ima dugačke korenove. Vrlo retko se prekine, uglavnom iziritira i tada nerv reaguje, polovina usne je utrnuta. Posle izvesnog vremena prolazi. Teško je reći za koliko će proći, može da traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Nema specifične terapije.

 13. Milan kaže:

  Poštovani,

  Operisao sam umnjak prošle nedelje, a pre dva dana vadio konce. I dalje me boli pomalo, ali me zabrinjava bol u uhu! Zaboli me prilikom žvakanja, a desi se i iz čista mira da me žiga bol u uhu… Da li to spada u neke normalne tegobe?

  • Uraditi pregled, dijagnostiku, videti kako rana izgleda, u kakvom je stanju zub ispred. Ukoliko je tu sve u redu, otići kod specijaliste za uho, grlo, nos da on da svoje mišljenje.

 14. stefan kaže:

  Srđane, posle koliko dana mogu da počnem da treniram/bavim se sportom?
  Izvadio sam 2, jedan gore, jedan dole, i za mesec dana ću još 2.

 15. Marko kaže:

  Pozdrav,imam 17 godina i imam problem s donjim umnjakom. Bolovi nisu veliki retko se javljaju i na kratko. Bio sam na snimanju i 8 mi ide kao slovo T ali u ležećem položaju i vidi se kako udara 7. Nisu se javili nikakvi otoci ni mnogo veliki bolovi, pa se pitam da li da to odradim za koju nedelju ili ipak da sačekam još koji mesec (iako sam čuo da kad je zub u takvom položaju može da njegovo korenje krene prema vilici i izazove probleme). Hvala unapred !

  • Ukoliko da sada zub nije pravio probleme verovatno neće u skorijem periodu ali to se ne može tvrditi 100%. Bolje da ga izvadite. Nemojte dugo čekati.

Ostavite i vi komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *