Uputstva posle vađenja umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka uzrokuje više komplikacija nego rutinsko vađenje zuba. Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata posle operacije, možete osetiti:

 • Bol i neprijatnost u vilici, prepisani lekovi protiv bolova (Brufen, Nimulud, Analgin) mogu Vam pomoći.
 • Otok, koji je najveći drugog dana posle operacije. Bitno je početi sa aplikacijom hladnih obloga spolja, isti dan posle operacije i nastaviti naredna dva dana. Hladiti 15 minuta, pa napraviti pauzu od pola sata, i tako naizmenično. Dovoljno je koristiti tkaninu natopljenu hladnom vodom.
 • Prisustvo male količine krvi u pljuvačci. Ponekad traje i 2 do 3 dana posle operacije.
 • Otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Ukoliko budete vežbali da otvarate usta jače, ova neprijatnost će brže nestati.

Svi ovi simptomi su privremeni i kod većine slučajeva potpuno nestaju za nekoliko nedelja. Izuzetak su komplikovana hirurška vađenja umnjaka koji se nalaze duboko blizu nerva u donjoj vilici, kada zbog operativne traume utrnutost polovine donje vilice i usne može da se produži i na nekoliko meseci. Pacijent dolazi nedelju dana nakon operacije da mu se skinu konci i uradi kontrolni pregled.

Ukoliko bol ne prolazi 48 sati posle intervencije, pojavi se krvarenje, pacijent oseća groznicu temperaturu ne treba uzimati lekove na svoju ruku, već se odmah javiti stomatologu.

suvi fasungŠta znači alveolitis?

To je bolno stanje koje se nekad javi 2 do 3 dana posle vađenja zuba. Češće se javlja kod pušača i karakteriše se praznom alveolom, bez krvnog koaguluma i jakim bolom. Potrebno je ponovo dati anesteziju, isprovocirati krvarenje da bi se rana napunila koagulumom, nakon čega bolovi prolaze.


Da li je normalno da osećam utrnulost polovine donje usne, nekoliko dana posle operacije?

Nije, ali to je dobro poznata komplikacija hirurškog vađenja donjeg umnjaka na koju ćemo Vas upozoriti tokom konsultacija, ukoliko se zub nalazi u blizini nerva donje vilice. Vremenom, utrnulost prolazi. Smatra se da se javlja u 10% operacija, ali mnogo ređe kod mlađih osoba (ispod 20 godina).

Kako da održavam higijenu usta posle operacije?

 • Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. Žvaćite na drugu stranu u sledećih 24 sata posle operacije.
 • Nemojte pušiti narednih 36 sati posle operacije. Pušenje može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje.
 • Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku jer možete poremetiti koagulum i izavati alveolitis.
 • Kontrola krvarenja. Posle završene operacije dobićete da zagrizete tampon gaze u trajanju od 15 minuta. To bi trebalo definitivno da zaustavi krvarenje. Ukoliko krvarenje i dalje traje, stavite novu gazu ili maramicu i držite još 15 min. Posle toga nemojte ispirati usta! Ukoliko i dalje krvari, nazovite ordinaciju.
 • Kontrola bola. Posle operacije biće Vam prepisan lek protiv bola. Nemojte uzimati one lekove koji sadrže aspirin jer možete produžiti krvarenje.
 • Tečno kašasta ishrana. Bez toplih napitaka i tvrđe hrane koja bi mogla oštetiti ranu i konce. Sladoled se često preporučuje posle operacije.
 • Pojačana higijena usta. Deo sluzokože usta gde se nalaze konci možete tretirati vaticom obmotanom oko prsta i natopljenom čajem od kamilice. Na taj način ćete najbolje očistiti konce na kojima se lako zadržava hrana. Drugi deo usta redovno prati.
 • Za kraj, treba da nas nazovete ukoliko posle hirurškog vađenja donjeg umnjaka primetite neubičajeno krvarenje, otok ili bol. Prva 24 sata posle hirurške intervencije su najgori, ali uz pomoć prepisanih lekova, neprijatni simptomi su podnošljivi.

Kada mogu početi da radim?

Različiti ljudi se oporavljaju različitom brzinom. U zavisnosti od težine hirurške intervencije, Vaših godina i regenerativnih sposobnosti Vašeg organizma, treba da očekujete da ćete se vratiti redovnim poslovnim aktivnostima za 2 do 4 dana. U našoj ordinaciji većina pacijenata se odluči za hirurški zahvat u četvrtak ili petak i većina od njih je sasvim sposobna za posao u ponedeljak.

Napomena: 
Ukoliko ste nesigurni da li da prihvatite predloženu hiruršku intervenciju, dobra ideja je da potražite mišljenje i nekog drugog oralnog hirurga. Da li ćete prihvatiti predlog terapije (ili ne) zavisi samo od Vas, zato je veoma bitno da ste dobro informisani.

Pročitajte kako u našoj ordinaciji lečimo paradentozu laserom i kako se zubi mogu popraviti bez bušilice.

U našoj ordinaciji koristimo najsavremeniju tehniku anestezije:

banner

Javite nam se na telefon 021 6 571 813 ili nam pišite, pošaljite nam rtg snimak mejlom, odgovorićemo vam, dati predlog terapije i napisati cenu tretmana.

Mnogi pacijenti su nas posetili i ostavili svoje utiske.

Možda će vas zanimati i ove teme:

Prethodna tema: Posledice neizniklih zuba
Sledeća tema: Neiznikli očnjaci

Odgovori na vaša pitanja:

Problem s umnjacima

Postovani, Nekoliko stvari me zanima. Prvenstveno, da li se dugo ceka na termin zato sto imam prilicno ostar bol u donjem desnom delu vilice. Prosle godine sam uradila ortopan i nasli su mi dva umnjaka da rastu (a u prethodnim ortopanovima ih nije bilo), pa sam ih izvadila. Sad me… [Pročitajte više]

Otečeno mesto odakle je izvađen umnjak

Poštovanje, moj problem je izvađeni umnjak prije 2 i pol godine. Od jučer je to mjesto otečeno i bolno, ne bole me zub pored. Kao da izbija novi, a znam da je to nemoguće? Poštovana, Potrebno je da se javite stomatologu što pre. Otok ne mora da je uvek praćen… [Pročitajte više]

Crna rupa i bol u sedmici

Postovani, trebala bi da izvadim donju sedmicu sa desne strane,totalno je ostecena,to jest stvorila se crna rupa .polako pocinjem da osecam bol,pa me interesuje dali trebam zakazem na neki broj i koliko ce to da kosta.Hvala unapred Poštovana, Vađenje sedmice bi trebalo da zakažete na broj: 021 6571 813 ili… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. Danas sam vadio umnjak. I naravno…kada je prosla anestezija krenuli su bolovi.
  Boli me vilica, ne mogu da otvorim usta, i imam otezano gutanje.
  Da li je to normalno ?

  • Takvi simptomi su česti posle komplikovanog vađenja umnjaka. Pored antibiotika potrebno je da uzimate nešto za bolove. Spolja hladni oblozi. Otok traje tri dana. Vežbe za otvaranje usta, sa drvenim štapićima između prednjih zuba.
   Treba da budete u kontaktu sa vašim stomatologom.

  • Postovani,
   Imao sam komplikovanije vađenje donjeg umnjaka, pre jedno pet dana i od tada još imam osećaj utrnuća i natečenosti na jeziku, već je počelo da mi smeta i da me jako brine. Da li je to normalno stanje? Hvala unapred na odgovoru

   • Ponekad se desi prilikom vađenja umnjaka da se dodirne ili nagnječi nerv koji daje osećaj za jezik, naročito ako je postavljen blizu zuba, jako retko se prekine. Tako da je to dovoljno da nerv bude iziritiran i drugačiji je osećaj. Ovi senzitivni nervi imaju dobru moć regeneracije, tako da se stanje vraća u normalu, samo je pitanje vrmena kada će se to desiti. Može za nekoliko nedelja, a može i za nekoliko meseci.

 2. Jovana

  Prošlo je 5 dana od kako su mi izvadili umnjak, prva dva dana su mi bila najgora a trećeg sam već počela da jedem jaja. :D

  • Potrebno je da se javite stomatologu. Neprijatan miris iz usta posle vađenja zuba je normalna stvar. Treba utvrditi da li postoje znaci infekcije, gnojni sadržaj, otok i sl. Svakako nije dobro što su se bolovi povećali. Postoji određena terapija koja se sprovodi ako postoji infekcija rane, pored uzimanja antibitika.

 3. Stefan

  U utorak sam vadio umnjak. Odmah taj dan sam dobio injekciju (ja mislim da se zove Dexazon) i sutradan sam dobio još jednu. Dobio sam da pijem Eritromicin i za bol preporučen Brufen, Nimulid, Diklofenak… Problem mi je nastao 2 dana posle operacije. Počeo sam da izbacujem neku žutu tečnost iz rane, koja ima strašno neprijatan miris. Bolovi su se pojačali i ne znam sta da radim ? Otičem jos više, ne mogu da otvorim usta , ni da nešto progutam. Da li imate neki savet šta bih mogao da preduzmem?

 4. Jovana

  Poštovani, imala sam 4 impaktirana umnjaka koji su mi pravili velike probleme, operisali su mi 3 u roku od mesec dana, ostao je jedan, koji mi više nije pravio problem, i prošlo je 3 god od tada. Ništa me više ne boli, rane su skroz zarasle i zubi su se donekle po koji milimetar proširili i sada izgledaju normalno. Međutim, jedini levi donji umnjak koji mi je ostao, tj ta strana vilice mi je nekako ostala malo veća. Tj obraz i vilica u tom delu kao da deluju veće nego sa druge strane. Da li je to uzrok, da li bih trebala i taj umnjak da izvadim, ili je prosto to to. Svesna sam da mi lice ne moze biti u potpunosti simetrično ali ja to svejedno primećujem. Unapred hvala.

  • Smatram da umnjak ne može izazvati asimetriju lica. Morao bih da upire u obraz, tada bih vam pravio velike smetnje. Bar ja nisam još video tako nešto. Normalno je da vilice nisu simetrične niti iste u milimetar.

 5. Jelena

  Da li se svaki umnjak mora hirurški vaditi? Zašto ne može da se izvadi kao normalan zub?

  • Ukoliko je umnjak izrastao i cela krunica je van kosti ponekad ga je moguće izvaditi bez operacije. Ali čak i u tim slučajevima se često operiše, jer je okružen sa jakom kompaktnom kosti, njegovo korenje je nepravilnog oblika i čvrsto je vezan za kost. Praktično je lakše za pacijenta da se zub izvadi operativnim putem i rana posle zašije, nego da se pokušava sa klještima. Tada se krunica zuba lomi i vađenje zuba dugo traje.

 6. Poštovanje!
  Pre godinu dana je počeo da mi raste donji levi umnjak i na početku je strašno boleo, tri dana nisam uopšte spavala, i bol je odjednom prestao, vidi se vrlo malo da je pronikao, međutim sad je opet počelo da me boli, i pre neki dan sam osetila neprijatan miris zuba, boli me kad naglo otvorim usta. Ne znam šta da radim, trenutno sam u inostranstvu i za tri nedelje treba da se vratim u Srbiju, strašno sam se uplašila, kada sam osetila neprijatan miris. Šta da radim?

  • Umnjak u nepravilnom položaju za koga nema mesta u vilici je indikovan za vađenje. Što pre uradite to tim bolje. Oko njega se stvara infekcija, bakterije… zato se pojavljuje neprijatan miris. S obzirom da sada ne možete da uradite tu intervenciju, jedino što preostaje je da uzmete antibiotike da pijete 7 dana. To će malo smiriti simptome dok se ne vratrite kući.

 7. Jelena

  Za 2 dana treba da skidam konce.. U pitanju je bila operacija umnjaka. Na tom mestu su počele da mi se nagomilavaju naslage hrane, čini mi se da mi ni rana nije zarasla, ali ne osetim nikakve bolove i nema infekcije.. Zanima me kako da očistim ranu, da li je to normalno i da li ću morati ponovo da ušivam ranu..?
  Molim za odgovor sto pre, hitno je..
  Hvala unapred..
  Pozdrav..! ;)

  • Ako je sve u redu i nema infekcije niti bolova ne treba da se opterećujete sa hranom. Hrana će svakako malo upasti u ranu ali ništa zbog toga ne može da se desi. Odbrana organizma u ustima je dobra i neće biti nikakve infekcije zbog toga. Kasnije možete početi da ispirate usta sa čajem od kamilice ili žalfije.

 8. Poštovani, pre 5 dana sam izvadila 2 umnjaka, gornji i donji sa leve strane. Prva dva dana bolovi su bili jako mali a nakon toga su se pojačali. Otok mi je spao ali bolovi su jaki, noću pogotovu. Pijem brufen 3 puta dnevno i tada me bol prođe. Zanima me da li je to normalno i kada otprilike mogu da očekujem da će bolovi proći? Da li pušenje može da štetno utiče ? Nisam pušila prva tri dana ali posle toga sam nastavila sa normalnim aktivnostima. I još jedno pitanje-posle koliko dana smem krenuti da pijem topao čaj, pijem ga iz zdravstvenih razloga pa me zanima kada mogu ponovo početi sa tim? Hvala unapred!

  • Bol može da se javi ako rana ostane suva bez koaguluma, treba da pogleda stomatolog. On će odrediti da li treba nešto da preduzme. Ponekad se jave bolovi od susedniih zuba ako je intervencija bila teža. Ne treba ispirati usta prvih nedelju dana, posle mogu čajevi. Što se tiče pušenja, što kasnije to bolje.

 9. Poštovani, imam problem na donjoj vilici sa tim poslednjim zubom, izbio je ali ne ceo, a sa druge strane tek malčice izbija, ovaj što je već izbio više od pola je izbušen i stavljen lek, al svi zubari kod kojih sam bio se ne usuđuju da ga vade i šalju me na stom. fakultet na vađenje tj. hirurško vađenje. Imam veliki strah od zubara, pogotovo se plašim ovoga, pitanje je: Šta bi se desilo ako bi ostavio zub ovakav kakav jeste, i dal je neophodno da se vadi hirurški, koliko traje hirurški zahvat i koliko traje oporavak nakon toga… Hvala

  • Ako nema mesta za umnjak u vilici treba ga izvaditi. Pitanje je kada će napraviti problem, ali bolje ga je izvaditi u nekim mlađim godinama kada je organizam zdrav i rane brzo zarastaju.
   Takvi zubi se vade hirurški, to je sigurniji način nego da se krene kao redovno vađenje, izgubi se vreme, pacijent stresira i na kraju se završi kao hirurško vađenje.

 10. Pre 13 dana sam hirurški izvadila donji umnjak koji nije uopste izašao. Doktor kaže da je operacija bila zahtevna, da je morao dosta da skida od kosti. Imala sam jako veliki otok, podlive i na obrazu i u ustima i jake bolove. Pila sam Pancef i Himoral. Još uvek imam manji otok u predelu vilične kosti, a bolovi su uglavnom prestali, boli me rana samo na dodir. Taj otok je tvrd i ne boli, utrljavam Hepalpan po preporuci doktora. Plašim se da će tako da mi ostane jer zadnjih dva dana ne primećujem neku promenu. Kakvo je vaše mišljenje i savet u vezi toga?

  • Otok ne bi trebalo da ostane kada se sve smiri. Ako treba ponovo uraditi dijagnostiku pregled rtg snimak, ako je sve u redu nastaviti sa lekovima koji su propisani. Uvek dolazi do smirivanja simptoma kada nema odg. faktora (deo korena, kosti..) koji mogu praviti problem.

 11. milica

  proslo je 4 dana otkad sam vadila donji desni umnjak..zanima me da li mogu poceti normalno da zvacem i jedem bez straha da ce mi biti nesto sa koncima koje jos uvek imam i sa ranom? hvala unapred

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Možete konzumirati tečno kašastu ishranu. Ništa se dramatično neće desiti sa ranom i koncima. Inače rane u ustima jako dobro zarastaju.

 12. Jelena J.

  Poštovani,
  U ponedeljak su mi izvađena dva donja umnjaka, 2. i 3. dana sam imala otok koji je juče počeo da se smanjuje ali od sinoć imam jače bolove nalik zubobolji, pijem brufen dva puta dnevno. Juče ujutru sam otišla do doktora koji je radio intervenciju zbog otoka da pregleda ranu i reko mi je da rana izgleda dobro. Ne znam zašto se bol pojačao? Da li treba da pijem neki antibiotik? U panici sam jer sledeći četvrtak putujem van zemlje na mesec dana da znam da li će mi se sve srediti do tad.

  • Ako je rana u redu potrebno je obratiti pažnju na susedne zube, ponekad posle hirurške intervencije može nastati bol od sedmice. Uraditi prvo dobru dijagnostiku i onda preći na terapiju.

 13. Izvađen mi je donji levi umnjak pre 5 dana, ali i dalje osećam utrnulost na levoj strani jezika, da li je nastao neki problem prilikom davanja anestezije? Da li da pijem neki lek?

  • U blizini umnjaka i područja gde se aplikuje anestezija sa iglom ponekad se nalazi nerv odgovoran za osećaj na polovini jezika. Moguće da je povređen prilikom davanja anestezije ili prilikom vađenja zuba. Uglavnom se dobro regeneriše za nekoliko dana ili nekoliko nedelja.

 14. Marija

  Pre 7 dana me je hiruškim putem odstranjen jedan umnak koji se nalazi u u donjoj vilici levo i običnim vađenjem umnjak u gornjoj vilici takođe levo. Pregurala sam kritične dane, otok je spao, bolovi su bili podnošljivi, pridržavala sam se svih datih uputstva, pila redovno amoksicilin, držala hladne obloge, jela na drugu stranu, …
  Prilikom intervenciji i bušenja (ja sam to tako doživela) sam osetila bol i obavestila sam hirurga i tom prilikom sam upitana da li je bol ili pritisak, nakon toga sam dobila još jednu anesteziju i sve je teklo svojim tokom. Nakon 7 dana ja i dalje osećam utrnutost u donjoj levoj vilici, zubi mi bride, imam osećaj kao da se “guraju”, usne mi gore kao da nisu moje, i sve me to poprilično čini nervoznom. Pre tačno mesec dana sam istu ovakvu intervenciju imala sa desne strane, hiruškim putem izvadjem umnjak dole desno i običnim vađenjem izvadjen umnjak gore desno, i tada me je osećaj utrnutosti prošao do kraja tog dana. Ne znam šta da mislim, počinjem da se brinem, koliko bi još ovo moglo da traje i da li će ikada prestati?
  Hvala Vam unapred.
  Srdačan pozdrav
  Marija S

  • Prilikom vađenja donjeg umnjaka ponekad se traumatizira živac koji prolazi kroz kost donje vilice i inerviše polovinu usne. Naročito ako umnjak ima dugačke korenove. Vrlo retko se prekine, uglavnom iziritira i tada nerv reaguje, polovina usne je utrnuta. Posle izvesnog vremena prolazi. Teško je reći za koliko će proći, može da traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Nema specifične terapije.

 15. Suzana

  Izvadila sam umnjak pre četiri dana imam jake bolove? Šta da radim?

  • Javite se svom stomatologu radi pregleda ukoliko bolovi ne prolaze. On će preduzeti odgovarajuće mere, iskiretirati ranu, staviti gazu i sl.

 16. Paspartu

  Početkom nedelje sam hirurški izvadio jednu osmicu donje vilice. Sama operacija je prošla u najboljem redu, prvi bolovi i zaista blag otok se javljaju tek nekoliko sati kasnije. Već krajem istog dana nikakvog otoka više nema, samo blagi bol. Pazio sam na ishranu, gotovo 24h menjao hladne obloge, posle par dana praktično sam počeo da živim “normalnim” životom. Međutim, na jutro četvrtog dana od operacije, nakon buđenja, donji deo obraza počinje prilično da mi otiče i vraća se tup bol u vilici na mestu gde su još uvek konci. Da li je uobičajeno da se otok pojavi tako zakasnelo, posebno što nakon same operacije praktično otoka nije ni bilo?
  Da li sam možda samo prespavao noć na tom obrazu, ili sam nekako iziritirao ranu blago povišenom fizičkom aktivnošću dan pre otoka?
  Unapred hvala…

  • Nije uobičajeno da se javi otok četvrti dan od operacije. Moguće da ima sekreta koji ne može da otiče jer se rana zatvorila. Javite se stomatologu radi pregleda i dalje terapije.

 17. Imam problem sa umnjacima. Nosim gornju protezu a trebam da počnem i sa nošenjem donje ali pre toga bi trebalo da izvadim oba donja umnjaka jer mi oni ustvari krive ostale zube jer nemaju mesta. Jedan mi je pola izašao a drugi tek počeo. Da li baš moram da ih vadim? I koliko traje operacija?

  • Da li morate da ih vadite, to je pitanje za specijalistu ortopediju vilice, on daje predlog terapije, tj. uputstvo oralnom hirurgu koji zub treba da se vadi. Uglavnom treba da se vade ako nema mesta za njih. Operacija traje od pola sata do sat, ali nikad se ne može reći precizno.

   • Juce sam operisao mukokelu sad mi se javio otok sta mogu koristiti kao oblogu

    • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

     Poštovani,
     Pojava otoka je uobičajena nakon takve intervencije a otok je najveći drugog,trećeg dana nakon intervencije.Potrebno je držati hladne obloge spolja(nikako led! ) na licu.Pokvasite neki peškirić ili krpu hladnom vodom i držite obloge po 15 min sa pauzama od 15-20 min,otok će na taj način brže spasti.Pozdrav!

 18. Pre tri dana sam vadila donju peticu i krvni ugrušak na rani mi se znatno smanjio, ali ne osećam bol. Zanima me da li je to normalno i posle koliko dana nestaje krvni ugrusak?

  • Krvni ugrušak postepeno nestaje preko njega raste okolno tkivo. Potrebno je oko dve nedelje da se rana zatvoti. Ukoliko nema nikakvih tegoba, nema razloga za brigu.

 19. Poštovani,

  Operisao sam umnjak prošle nedelje, a pre dva dana vadio konce. I dalje me boli pomalo, ali me zabrinjava bol u uhu! Zaboli me prilikom žvakanja, a desi se i iz čista mira da me žiga bol u uhu… Da li to spada u neke normalne tegobe?

  • Uraditi pregled, dijagnostiku, videti kako rana izgleda, u kakvom je stanju zub ispred. Ukoliko je tu sve u redu, otići kod specijaliste za uho, grlo, nos da on da svoje mišljenje.

 20. stefan

  Srđane, posle koliko dana mogu da počnem da treniram/bavim se sportom?
  Izvadio sam 2, jedan gore, jedan dole, i za mesec dana ću još 2.

 21. Pozdrav,imam 17 godina i imam problem s donjim umnjakom. Bolovi nisu veliki retko se javljaju i na kratko. Bio sam na snimanju i 8 mi ide kao slovo T ali u ležećem položaju i vidi se kako udara 7. Nisu se javili nikakvi otoci ni mnogo veliki bolovi, pa se pitam da li da to odradim za koju nedelju ili ipak da sačekam još koji mesec (iako sam čuo da kad je zub u takvom položaju može da njegovo korenje krene prema vilici i izazove probleme). Hvala unapred !

  • Ukoliko da sada zub nije pravio probleme verovatno neće u skorijem periodu ali to se ne može tvrditi 100%. Bolje da ga izvadite. Nemojte dugo čekati.

   • Nikola

    Danas sam hirurškim putem izvadio gornji i donji umnjak koji nije iznikao….Za koliko dana mogu da počnem da treniram….I za koliko će da mi zaraste ova rana…..? Hvala unapred

    • Pokušajte da ne trenirate dok ne izvadite konce, to je 7 dana. Rana zarasta duže, ukoliko nema tegoba sve je u redu.

 22. Nikola

  I da li posle ovakve operacije mogu da imam neke posledice, da li će sve biti kao pre što se tiče izgleda vilice, i krivljenja zuba…???

  • Nema nikakve promene što se tiče izgleda vilice. Zubi se neće kriviti, već će situacija biti bolja jer za umnjake nije bilo mesta u vilici.

 23. Danas sam izvadila jedan umnjak i pojavilo se jako lucenje pljuvacke koje traje nekoliko sati. Da li je to zbog praznog zeludca?

 24. Takodje, ne mogu da gutam uopste. Jako me boli grlo s strane gde je bio umnjak kada gutam . Da li je to uobicajeno?

 25. Molim vas, hirurški mi je izvađen donji levi umnjak juče i nemam nikakvih bolova niti komplikacija i jako sam zadovoljna. Jutros na pregledu sam zaboravila pitati svog hirurga, kada mogu krenuti da se hranim srednje mekom ili malo tvrđom hranom i da li smem da pijem kafu ? Takođe, moram li čekati vađenje konca da bih mogla krenuti sa trčanjem ? Ne želim da uradim ništa što potencijalno može učiniti neku štetu rani ili koncima. Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav

  • Posle vađenja oko 7 dana preporučujemo tečno kašastu ishranu, posle toga može polako da se krene sa normalnom ishranom. Kafu možete piti kad padne otok. Što se tiče trčanja treba sačekati da prođu svi simptomi i rana bolje zaraste, oko dve nedelje.

 26. Vadio sam umnjak jutros, i posle početnog ništa, došli su bol i otok. Ali nije to problem, problem je što su mi usta stalno puna krvi i pljuvacke, i formiralo mi se neko kao prokrvavljeno tkivo, nešto duž cele leve donje ivice (gde je i vađen zub). Šta da radim? Da ga ispljunem, progutam, šta? :/
  Hitno molim Vas

  • Verovatno je u pitanju veliki krvni ugrušak koji pokriva susedne zube. Nije dobro da intenzivno ispirate usta, najbolje da uklonite taj krvi ugrušak iz usta sa gazom ili maramicom, nežno da ne pritiskate ranu. Može iz nekoliko puta.

 27. Tamara

  Poštovani, vadila sam umnjak pre 12 dana, a konce 5 dana nakon operacije. Sada primetim dosta duboku i široku rupu na tom mestu gde mi se nakuplja stalno hrana. Inače, nemam nikakve više bolove već samo mali osećaj neprijatnosti sa te strane vilice. Zanima me da li je normalno da i nakon 12 dana bude velika rupa (6-7mm široka i duboka dosta), da li će samo zarasti ili su konci prerano skinuti? Hvala

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Oprostite što kasnimo sa odgovorom.

   Od zuba i od vađenja zavisi kolika će rana ostati. Moguće je da ostane velika rana i to se često dešava. Zarastanje u ustima ide dobro i brzo, bez obzira što je rana velika. Ukoliko nemate tegoba i niste primetili ništa neobično, potrebno je sačekati.

 28. bojkara

  Postovani, izvadio sam donji lijevi umnjak prije 2 dana.
  Brine me otok koji se cini stalno raste, Iako redovito stavljam led. Zanima me dali je normalno da bude izrazen preko cijelog obraza?!
  Treba li me zabrinjavati sto i dalje taj otok raste?
  I kolika je ocekivana velicina otoka?

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Otok je individualna stvar – zavisi od težine vađenja i organizma. Uvek se javlja posle operacije. Drugi dan je otok najveći, posle toga spada. Moguće je da otok bude velik toliko da zatvori oko. Ukoliko vam se čini da otok ne spada, da je tvrd i vreo, javite se stomatologu na pregled.

   Dr Lolin

 29. Nikola

  Jutros sam vadio umnjak, zanima me kada mogu da se vratim treninzima? I da li se gornji umnjaci lake vade od donjih?

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Da li možete da se vratite treninzima zavisi od težine vađenja umnjaka. Posle operacije treba mirovati bar 3 dana. Kada spadne otok, možete nastaviti sa laganim treninzima.
   Gornji umnjaci se uglavnom lakše vade od donjih, mada ima i obrnutih slučajeva.

   Dr Lolin

 30. Nikola

  Danas sam izvadio konce, ali i dalje me boli rana na tom mestu. Stra trebam da radim da bi me proslo? Da li rana treba jos da zaraste? Ako da, da li imate preporuke kako da mi brze zaraste?
  A inace i osecam neku kao sladunjavu tecnost oko te rane posle vadjenja konca, da li je to krv ili nesto drugo?

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Bol posle vađenja zuba je individualna stvar. Ukoliko je vađenje bilo teško (sa većom traumatizacijom tkiva), ili ako je rana ostala suva posle vađenja, bol je intenzivnija i prolazi posle određenog vremena. Posle skidanja konaca može se pojaviti malo krvi koju osećate.

   Dr Lolin

 31. Aleksandra

  Prije 4 dana izvadila sam donji umnjak kirurskim putem. nakon toga stavila mi je 2 sava, bol je prosla odmah drugi dan, sad i dalje malo osjecam laganu bol, ali je vise iritantno nego bolno, vidim da savovi vec spadaju, ali sad vidim da imam veliku crnu rupu, koja mi se cini svaki dan sve veca i veca. Zanima me samo da li je to normalna pojava i hoce li ona s vremenom zarasti, da li postoji mogucnost inficiranja te rane-rupe? Hvala.

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Poštovana,
   To je normalna pojava prilikom zarastanja rane. Mesec dana najmanje treba da prođe da se rana popuni. Vašs postoperativni oporavak teče lepo. Potrebno je da obratite pažnju na bol, ako se pojačava i otvaranje usta se smanjuje, obavezno se javite svom stomatologu. Higijenu zuba održavajte redovnim pranjem. Pozdrav!

 32. Moj umnjak sa donje leve strane se uopšte ni ne vidi,a na rengen snimku se vidi da mu je položaj više od pola ispod susednog zuba. Da li je jedini način da se on izvadi taj što će mi prethodno izvaditi i ovaj zdrav zub pa tek onda umnjak.Hvala.

  • Sanja, ordinacija Sanja, ordinacija

   Poštovani,
   Postoji mogućnost da sedmica mora da se izvadi. To se dešava jer se prilikom vađenja osmice ošteti sedmica, pa i ona mora da se izvadi. Bez snimka ne mogu da Vam dam precizan odgovor. Pozdrav!

 33. Dragana

  Zdravo. Juče sam hiruškim putem vadila umnjak, imala sam bolove, popila sam tabletu i popustilo je. Medjutim, osjecam mučninu. Da li je to normalno? Da vam napomenem i da sam dobila antibiotike Augmentin od 1g. :)

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovana,
   Ponekad se mučnina može javiti kod pacijenata koji su osetljivi na neki sastojak leka. Javite se svom stomatologu radi promene leka koji pijete.

 34. Martina. M

  Poštovani, izvadila sam donji desni umnjak u petak. I dalje imam natečen obraz i ne mogu da gutam. Molim pomoć jel to normalno. Pijem ibrufen radi bolova. Unaprijed hvala na odg…

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovana,
   Drugi,treći dan otok je najveći. Zbog otoka vam je otežano gutanje. Treba da stavljate hladne obloge spolja,ne led,neko pokvasite peškir ili krpu hladnom vodom, držite 5-10 min pa pola sata pauze. Takođe treba uvesti i antibiotike. Ako se opšte stanje pogoršava, ako dobijete temperaturu,ako vam otok i dalje raste, ako vas boli i ako vam je otvaranje usta ograničeno potrebno je da se obratite stomatologu.
   Prijatno!

 35. Pozdrav,
  27.11 sam vadio umnjak, ali onako klasicno izcupan donji desni, ugl.
  tu i tam ponekad osjetim male bolove, prvih 2-3 dana cak me nikako nije bolilo, sad kad mi se to polako zatvara osjetim tu i tam nekad naleti mala bol, nije nista strasno al ipak pijem 3 puta na dan neofin tak da nista neosjetim kad popijem…dali da prestanem posve piti tablete ili ne i bol samo nocu osjetim, prijatelj mi kaze to je normalno njega je 3 tjedna bolilo…ljep pozdrav

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Moguće je da posle vađenja,rana ostane suva i da se javi alveolitis. U tom slučaju ranu treba iskiretirati, isprati i prepisati antibiotike. Ponekad uzrok bola može biti i neki susedni zub, a ne rana. Ako vas bol ne popušta, treba da se obratite stomatologu radi kontrole i evetualnog sprovođenja dalje terapije.

   • pa ja sam jos bio u subotu , znaci drugi dan poslje vadenja i rekla mi je da je sve uredu , dala mi je samo lijek koji sam 40 min drzo i koji se kasnije sam otopio, ugl evo danas nista neosjecam, kao sto kazem samo nekad, i to kad jedem onak neke krupne stvari il tak nest…ugl ovdje kod mog zubara vise nestignem, jer danas putujem u inozemstvo jedino tamo da odem kod nekoga ako me bude bolilo, al kao sto rekoh to su mali bolovi i rijetko kada se desu , danas nisam uzimao tabletu i nije me uopce bolilo…hvala na odgovoru ;)

    • Mislim, sad vremena za zubara i nemam vise, zbog posla…tak da najvise me zanima dali moram otici ili ne, jer ovi bolovi koji budu ponekad mi osobno nesmetaju…

 36. Poštovani,

  pre 7 dana sam imala komlikovanu operaciju umnjaka i danas sam skinula konce međutim i dalje imam osecaj lažne anestezije i ne osećam polovinu donje desne strane. Doktorka je rekla da rana nije ni počela da mi zarasta i da izgleda kao da je juče rađena operacija. Nije bila raspoložena da mi odgovori ni na jedno pitanje tako da sam morala da izadjem iz ordinacije bez odgovora. Ne znam šta sada da radim. Bojim se da jedem jer je rupa poprilično velika. Ne znam da li je pametno da ispiram nečim i da li je moguće da su cigarete dovele do sporijeg zarastanja pošto sam pušač? S obzirom da sam slabo jela poslednjih 7 dana, a duvanila poprilično.

  Unapred zahvalna,

  Coka

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Proces zarastanja je individualan, zavisi od opšteg stanja organizma. Uglavnom rane u ustima brzo zarastaju. Ako se opšte stanje ne pogoršava, ako nemate temperaturu, ako nema bola, otoka, supuracije trebalo bi da je sve uredu. Nemojte ničim ispirati ranu. Što se tiče osećaja lažne utrnutosti, dešava se da se prilikom davanja anestezije živac traumatizuje i da se javi taj osećaj lažne i produžene utrnutost, koji traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. To je senzitivan živac i brzo se oporavlja.
   Prijatno!

 37. nikola

  Poštovani,
  Vadio sam umnjak gornji desni pre 5 dana, i pitao sam doktora da li smem da imam fizičke aktivnosti taj dan uveče rekao je da može. Ja sam naravno trenirao, i taj dan i sutradan nije bilo ništa, manji otok, normalno otvarao vilicu. Međutim ja sam i u sutradan i prekosutra trenirao, i bol i otok se povećao naglo. Zanima me šta je u pitanju, po komentarima čini mi se da je alveolitis, šta da stavljam na otok, pošto je vikend a doktor ne radi, i da li ću biti spreman za utakmicu u sledeću subotu ako je danas nedelja a doktor će mi sutra sanirati ranu?
  Hvala unapred.

  • nikola

   I zanima me šta je to što napipavam preko obraza kao neka kost, za koliko bi trebalo da prođe?

   • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

    Poštovani,
    Teško je ovako pričati šta bi moglo biti, a da klinički pregled nije obavljen. Da je nešto patološki, bilo bi crvenila, bola, otoka. Verovatno je neka fiziološka, anatomska tvorevina.
    Prijatno!

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Posle intervencije potrebna je pošteda od fizičkih aktivnosti, kako bi rana što pre zarasla i kako bi se organizam oporavio. Ne verujem da je alveolitis, da jeste, u tom slučaju ne biste oticali. Da bi otok spao, treba držati hladne obloge spolja, ne led, nego peškir ili krpu pokvasite hladnom vodom. Držite 5-10 min, pa pola sata pauze. Što se tiče spremnosti za fizičku aktivnost, sve zavisi od vašeg imuniteta i organizma, ali generalno to je kratak period od intervencije da biste bili u toj meri aktivni.
   Prijatno!

 38. nikola

  Hvala na odgovoru.
  Danas sam bio kod doktora, i samo mi je konstatovao da mi se ta vilična kost upalila, poredio je sa izvrnutim zglobom. Rana je normalno zarasla, ali me sada zanima pošto igram folklor, a u subotu imam jako bitan nastup, da li mogu da krenem sa probama? Otok je vrlo mali, vilicu otvaram skoro skroz, do nekog dela dok me ne zaboli. Nikakve druge simptome nemam, osim neke kosti što napipavam preko obraza, nije nešto velika, al me iz radoznalosti zanima šta je to, i osećam vrlo malu nadutost kod tog gornjeg desnog umnjaka. Takođe, rečeno mi je da stavljam tople, a ne hladne obloge. I šta vi smatrate da je najbolje za ishranu kako bi se sto pre oporavio?
  Pozdrav.

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovani,
   Možete slobodno nastaviti sa probama što se folklora tiče. Sve to što osećate su normalni osećaji nakon ekstrakcije zuba, nema razloga za brigu. Nema potrebe za hladnim oblozima, a što se hrane tiče tu Vam preporučujem što više voća, povrća i zdrave hrane da bi se imunitet poboljšao.
   Pozdrav!

 39. Teodora

  Postovani, pre 6 dana (u utorak) sam vadila umnjak. Nije bilo velikog otoka niti bolova cak mi nisu bili potrebni lekovi protiv bolova. Bila sam na kontrolu u cetvrtak i rekli su mi da sve super izgleda. Medjutim, od juce osecam veoma jak pritisak u celoj vilici, da li je to normalno ili moze biti neka komplikacija?

  • Dusanka Kecman Dusanka Kecman

   Poštovana,
   Pošto su Vam na kontroli konstatovali da je rana nakon vađenja zuba dobra, moguće je da je bol koji se javlja od nekog od preostalih zuba. Potrebno je izvršiti pregled i videti stanje ostalih zuba.
   Pozdrav!

 40. Milovan Perišić

  Poštovani,pre 4 dana sam vadio donji desni umnjak hiruškim putem(klještima i polugom).Nije bilo otoka niti ga imam sad ali osećam bolove i dalje,odprilike oko same rane to jes’t tačnije usta sa unutrašnje strane.Možete li mi reći koliko ti bolovi mogu još da traju.Unapred zahvalan i pozdrav!

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Ako su se bolovi pojavili 72h posle intervencije, onda je u pitanju suva rana, tj. došlo je do nastanka alveolitisa. U tom slučaju treba što pre da posetite stomatologa radi prepisivanja antibiotika i saniranja rane. Međutim, ako su se bolovi pojavili odmah posle intervencije, trebalo bi da se postepeno smanjuju i to je normalno stanje posle hirurškog zahvata!
   Prijatno!

 41. pre tri dana sam vadio zub sesticu donju, posle prolaska anestezije osetio sam jake bolove i popio diklofen duo i to me je prestalo, drugi dan nisam imao nikakve bolove i izasao mi je krvni ugrusak koji je posle nekog vremena postao bele boje, osetio sam los miris iz te rane, ali rana izgleda kao da je zatvorena, ali mi se pojavio mali otok kod brade i malo teze otvaram usta i gutam… vise ne osecam bol vec osecam neki pritisak u ustima i smetnju.. pozz

  • Radoslava Ninkov Radoslava Ninkov

   Poštovani,
   Što se tiče izvadjenog zuba normalno je da ste tog dana nakon vadjenja imali jake bolove koji su se na analgetik smirili.Prilikom zarastanja rane ugrušak je prvo tamniji a nakon par dana postaje svetliji.Otok koji prijavljujete bi bilo dobro da pogleda Vaš stomatolog jer on može biti i kao posledica vadjenja zuba ali i od nekog drugog zuba.Pozdrav!

Ostavite i vi komentar: