Paradentoza

periodontitis-02

Upala desni koja se ne leči na vreme može napredovati u paradentozu, dovesti do gubitka zuba i stvoriti druge zdravstvene probleme. Zato Vam objašnjavamo šta je to paradentoza i kako se leči.

Parodontoza ili parodontopatija  je bakterijska infekcija koja oštećuje desni i kost koji drže zube u ustima. Može zahvatiti jedan zub ili više zuba. Bolest počinje kao gingivitis (izolovano zapaljenje gingive) i ako se dalje stvore povoljni uslovi za razmnožavanje bakterija, progresira u parodontozu.

Osnovni uzrok paradontoze je bakterijski plak, lepljiva providna materija koja se konstantno formira oko Vaših zuba. Bakterije, koje se nalaze u plaku, proizvode toksine koji oštećuju desni i kost. Desni mogu postati crvene, otečene i mogu lako krvariti na dodir. Ukoliko se ova iritacija nastavi, desni se odvajaju od zuba i stvaraju se džepovi (prazna mesta).

Plak može da očvrsne u jednu grubu, poroznu materiju koja se zove zubni kamenac. On se stvara iznad desni, kada se vidi i oseća, i ispod desni, gde se ne može uočiti, ali vrši konstatnu iritaciju gingive. Da bismo u potpunosti uklonili takav kamenac, ponekad moramo odvojiti desni od zuba i pod kontrolom oka očistiti koren zuba, tj. uraditi parodontalnu hiruršku intervenciju. Jedina alternativa operaciji je laser novije generacije pomoću kojeg možemo očistiti koren zuba i meko tkivo oko njega. Na taj način možemo da izbegnemo hiruršku intervenciju!

Ponekad paradontoza ne mora biti u vezi sa krvarenjem iz desni, crvenilom i otokom. Tako da pacijent ne može sam da uoči parodontozu u početnom stadijumu. Zbog toga ističemo veliku važnost dobre oralne higijene i redovnih pregleda kod stomatologa jer ćete na taj način sigurno sprečiti nastanak parodontoze ili je uočiti u početnom stadijumu i sačuvati svoje zube.

Paradontoza nastaje usled sledećih faktora:

 • duvan
 • hormonski poremećaj
 • stres
 • loša higijena usta
 • nepravilan položaj zuba
 • slaba lokalna odbrana (nizak nivo antioksidanasa)

Ukoliko se pojavi, najefikasniji način je lečenje paradentoze laserom.

Lečenje paradentoze laserom - popust cena 190 umesto 290

Sledeći tekst u ovoj temi:

Lečenje paradentoze laserom

Odgovori na vaša pitanja:

Pacijentkinja iz Crne Gore nedavno saznala da ima početak paradentoze

Poštovani, Jedno pitanje za Vas (inače se javljam iz Crne Gore) pošto sam na netu pronašla da jedino vi radite lasersko liječenje paradentoze. Moj zubar je početak paradentoze primijetio prošle godine tek, iako sam ja prije nekih 5 godina još uočila na jednom donjem zubu lagano povlačenje desni, koje je… [Pročitajte više]

Pacijentkinja iz SAD nam je javlja sa dijagnozom paradentoze

Dobar dan, Htela bih da vas zamolim ako biste mogli da pogledate moje snimke zuba i da mi malo vise pojasnite lasersku terapiju paradentoze u vasoj ordinaciji. Pre par nedelja su mi dijagnozirali periodontalne dzepove na nekoliko zuba i gubitak kosti. Zivim u SAD-u i htela bih da dodjem u… [Pročitajte više]

Otok kod donje šestice

Poštovani! Imam 22 godine. Bila sam neki dan kod zubara  jer mi se na donjoj šestici pojavio otok na zubu, kada je otok pukao curio je i gnoj , drugi dan sam posjetila zubara i opet se napunilo gnojem, inače na tom zubu je prije 4 godine bilo jako malo karijesa i sve… [Pročitajte više]

Pogledajte i ostala pitanja iz ove oblasti...

Komentari na tekst:

 1. Milorad Djakovic

  Meni su tako otišla dva zuba koja su nosila protezu. Sad ima još samo jedan kutnjak na gornjoj vilici i on mi se klima. Sta da radim?

  • Jedan zub u gornjoj vilici ne koristi puno, ometa totalnu protezu da napravi vakuum. Praktično je destabilizuje. To je zub za vađenje.

 2. Jelena Djekovic

  28.02.2014. U ordinaciji “Lolin” sam imala operaciju gornje i donje vilice koja je obuhvatala čišćenje paradentalnih džepova laserom i ugradnju veštačke kosti. Operacija je trajala oko 3 sata moram vam reći da naspram bolova koje sam trpela prilikom upale desnih zbog paradentoze…uopšte nisam imala bolove. Nakon završetka operacije oporavak je trajao oko nedelju dana i ponovo sam došla u ordinaciju na skidanje konca. Opet bezbolno. Posle 5 dana mi je ugrađen splint na prednje zube gornje i donje vilice. Desni opet imaju svetlo ružičastu boju i ništa me ne boli. Stručnost i ljubaznost osoblja je na izuzetno visokom nivou a cena ove operacije u odnosu na ostale znatno povoljnija. Ja sam prezadovoljna. Hvala od sveg srca. Puno pozdrava iz Grcke.

 3. Ildiko

  Pre dva meseca sam išla u ordinaciju Lolin na tretman lečenja paradentoze laserom gornje i donje vilice. Postupak je trajao sat i po vremena. Posle toga nedelju dana sam pila antibiotike i pažljivo čistila i prala zube. Sam postupak ne boli, jedino na šta mogu da se žalim je to što mi se mutilo u glavi od antibiotika ali i to prošlo. Ja sad imam zdrave, roze desni. Prođem pored ogledala, nasmešim se i divim se mojim lepim desnima. Pre sam imala često glavobolje, sad to nemam. Pranje zuba je znatno olakšano. Presretna sam kad pljunem belu penu od paste. Nema krvavih fleka po jastuku. Zaista sam zadovoljna i sretna što sam otišla u ordinaciju Lolin. Svi su prijatni, nasmeljani, puni razumevanja. I cena je povoljna (u drugoj ordinaciji mi je rečeno da imam zadnji stadijum paradentoze, ispašće mi svi zubi i da će ta popravka koštati oko 1.500-2.000 eura. Potpuno me preplašila. Ludača neka.) Da sumiram dolazak u ordinaciju Lolin je jedna od najboljih odluka koje sam donela u životu. Samo tako i nastavite i hvala !!! :) Ildiko

Ostavite i vi komentar: