Paradentoza

Zašto gubimo zube?

periodontitis-02

Upala desni koja se ne leči na vreme može napredovati u paradentozu, dovesti do gubitka zuba i stvoriti druge zdravstvene probleme. Zato Vam objašnjavamo šta je to paradentoza i kako se leči.

Parodontoza ili parodontopatija  je bakterijska infekcija koja oštećuje desni i kost koji drže zube u ustima. Može zahvatiti jedan zub ili više zuba. Bolest počinje kao gingivitis (izolovano zapaljenje gingive) i ako se dalje stvore povoljni uslovi za razmnožavanje bakterija, progresira u parodontozu.

Osnovni uzrok paradontoze je bakterijski plak, lepljiva providna materija koja se konstantno formira oko Vaših zuba. Bakterije, koje se nalaze u plaku, proizvode toksine koji oštećuju desni i kost. Desni mogu postati crvene, otečene i mogu lako krvariti na dodir. Ukoliko se ova iritacija nastavi, desni se odvajaju od zuba i stvaraju se džepovi (prazna mesta).

Plak može da očvrsne u jednu grubu, poroznu materiju koja se zove zubni kamenac. On se stvara iznad desni, kada se vidi i oseća, i ispod desni, gde se ne može uočiti, ali vrši konstatnu iritaciju gingive. Da bismo u potpunosti uklonili takav kamenac, ponekad moramo odvojiti desni od zuba i pod kontrolom oka očistiti koren zuba, tj. uraditi parodontalnu hiruršku intervenciju. Jedina alternativa operaciji je laser novije generacije pomoću kojeg možemo očistiti koren zuba i meko tkivo oko njega. Na taj način možemo da izbegnemo hiruršku intervenciju!

Ponekad paradontoza ne mora biti u vezi sa krvarenjem iz desni, crvenilom i otokom. Tako da pacijent ne može sam da uoči parodontozu u početnom stadijumu. Zbog toga ističemo veliku važnost dobre oralne higijene i redovnih pregleda kod stomatologa jer ćete na taj način sigurno sprečiti nastanak parodontoze ili je uočiti u početnom stadijumu i sačuvati svoje zube.

Paradontoza nastaje usled sledećih faktora:

 • duvan
 • hormonski poremećaj
 • stres
 • loša higijena usta
 • nepravilan položaj zuba
 • slaba lokalna odbrana (nizak nivo antioksidanasa)

Ukoliko se pojavi, najefikasniji način je lečenje paradentoze laserom.

Lečenje paradentoze laserom - popust cena 190 umesto 290

Sledeći tekst u ovoj temi:

Lečenje paradentoze laserom

Odgovori na vaša pitanja:

Plašim se odlaska kod zubara

Poštovani doktore…sramota me je ovih godina a da se plasim zubara o popravljanju zuba i da ne pricam.Pre 4 godine zubar mi je predlozio da mi skine kamenac…plakala sam od […]

Problem sa krvaranjem desni

Moj problem sa krvarenjem desni je zapoceo u trudnoci. Sada,nekih godinu i po poslije toga,desni su se spustile i ogolile korijen donje desne jedinice,a proces je zapoceo i na susjednim […]

Konstantna upala desni

Dobar dan. U zadnje vrijeme imam konstantnu upalu desni,  pogotovo na pojedinim dijelovima, to traje oko mjesec dana, prije se upala povremeno javljala. Htjela bih znati na koji nacin se […]

Pogledajte i ostala pitanja pacijenata...

Vaši komentari

 1. Milorad Djakovic

  Meni su tako otišla dva zuba koja su nosila protezu. Sad ima još samo jedan kutnjak na gornjoj vilici i on mi se klima. Sta da radim?

 2. Jelena Djekovic

  28.02.2014. U ordinaciji “Lolin” sam imala operaciju gornje i donje vilice koja je obuhvatala čišćenje paradentalnih džepova laserom i ugradnju veštačke kosti. Operacija je trajala oko 3 sata moram vam reći da naspram bolova koje sam trpela prilikom upale desnih zbog paradentoze…uopšte nisam imala bolove. Nakon završetka operacije oporavak je trajao oko nedelju dana i ponovo sam došla u ordinaciju na skidanje konca. Opet bezbolno. Posle 5 dana mi je ugrađen splint na prednje zube gornje i donje vilice. Desni opet imaju svetlo ružičastu boju i ništa me ne boli. Stručnost i ljubaznost osoblja je na izuzetno visokom nivou a cena ove operacije u odnosu na ostale znatno povoljnija. Ja sam prezadovoljna. Hvala od sveg srca. Puno pozdrava iz Grcke.

 3. Ildiko

  Pre dva meseca sam išla u ordinaciju Lolin na tretman lečenja paradentoze laserom gornje i donje vilice. Postupak je trajao sat i po vremena. Posle toga nedelju dana sam pila antibiotike i pažljivo čistila i prala zube. Sam postupak ne boli, jedino na šta mogu da se žalim je to što mi se mutilo u glavi od antibiotika ali i to prošlo. Ja sad imam zdrave, roze desni. Prođem pored ogledala, nasmešim se i divim se mojim lepim desnima. Pre sam imala često glavobolje, sad to nemam. Pranje zuba je znatno olakšano. Presretna sam kad pljunem belu penu od paste. Nema krvavih fleka po jastuku. Zaista sam zadovoljna i sretna što sam otišla u ordinaciju Lolin. Svi su prijatni, nasmeljani, puni razumevanja. I cena je povoljna (u drugoj ordinaciji mi je rečeno da imam zadnji stadijum paradentoze, ispašće mi svi zubi i da će ta popravka koštati oko 1.500-2.000 eura. Potpuno me preplašila. Ludača neka.) Da sumiram dolazak u ordinaciju Lolin je jedna od najboljih odluka koje sam donela u životu. Samo tako i nastavite i hvala !!! :) Ildiko

Ostavi komentar: