Pitanje: Vađenje zuba pod upalom

Pre par dana dobio sam upalu zuba i otok. Pijem antibiotike ali nema pomoći, a doktori neće da mi vade zub pod upalom.

Ukoliko može da se aplikuje anestezija, zub pod otokom nije kontraindikovan za vađenje. To je slučaj u donjoj vilici kada otok nije smetnja za anesteziju. Smetnja može biti otežano otvaranje usta zbog otoka. U gornjoj vilici je slučaj nešto drugačiji jer se anestezija aplikuje iznad zuba a tu se obično nalazi otok. Tada nije moguće dati anesteziju. Potrebno je dati antibiotike pacijentu i ukoliko je otok proširen i uporan uraditi drenažu, tj. napraviti rez i pustiti gnoj da izađe napolje. Tada se simptomi smanjuju. Sačekati nekoliko dana i lečiti, operisati ili izvaditi zub.

Vaši komentari

 1. matej

  Bili su mi otvorena dva zuba 7 i 8 donji. Prije tri Dana nateklo mi je to zubno meso i grlo desno, Dan poslije jedva Sam gutao.Kada Sam se probudio bio mi je mall i jezik Natecen i ispod njega, otisao Sam na hitnu i tamo su mu izvadaili ta dva zuba pod upalom.sada mi je to jos nateknuto i boli neznam sta je.

  • Dusanka KecmanDusanka Kecman

   Poštovani,
   Pošto Vam se infekcija proširila iz kanala korena zuba na okolno koštano i meko tkivo, zubi su morali biti izvađeni zbog drenaže, da bi se sprečilo dalje širenje i nastanak komplikacija. Treba da prođe neko vreme da otok spadne i bol prestane, ali najbitnije je da uzimate antibiotike!!!
   Hvala na ukazanom poverenju!
   Prijato!

Ostavi komentar: